HCL.HR

Društvene igre u obliku aplikacija… za lagano ljeto

Bruno Barkić 17.07.2018.   •   0 komentara


Dok ne balansirate na prenapuhanom flamingu, povucite se u hlad na koju partiju džepne društvene igre na tabletu ili mobitelu.

Došlo nam je ljeto i popratne vrućine, kojih je doduše ove godine manje nego inače, no to ne umanjuje razlog da sa sobom na more ponesete pokoju društvenu igru. Tu dolazimo do zahtjevnijeg problema između suradnje vaše putne torbe i dimenzije prosječnih igara, pa se vrlo često odlučite na igre manjeg formata koje smo već nedavno i pokrili. No, postoji i ona puno elegantija opcija koja vam doslovno stane u džep – digitalne inačice popularnih board game naslova.

Kada su u pitanju digitalne verzije društvenih igara, još uvijek smo u samim počecima razvijanja ove grane industrije, međutim, velika imena poput Asmodee-a su ozbiljno shvatila potencijal i potrebu za razvijanjem u ovom segmentu, pogotovo iz perspektive širenja prema novim igračima.

Digitalne inačice nama omiljenih igara možda u jednu ruku ubijaju smisao ovog hobija, no pristupačnost i ekonomska računica uvelike idu u prilog širenju „kulta“, te nam istovremeno omogućavaju i da zaigramo igre u situacijama u kojima bi to inače bilo potpuno neizvedivo.

Uzeli smo par stvari u obzir prililkom izrade ove liste, kao što su cijena same aplikacije (probali smo istu držati što nižom), te dostupnost na svim platformama (iOS i Android). Tako da ova lista nije ujedno i lista trenutno najboljih board gaming aplikacija već svojevrsni „švedski stol“ trenutne ponude, po prihvatljivim cijenama…  Stoga, krenimo redom…

Through The Ages

Ono što je Sid Meier’s Civilization u digitalnom svijetu to je Through the Ages u „kartonskom“ formatu. Ovaj gigant ne nalazi se trenutno na trećem mjestu najbolje rangiranih igara (BGG) bez razloga. Ako tražite savršenu Civ igru, ne morate tražiti dalje od ovoga naslova, izdavača CGE. No, vrijeme trajanja jedne partije od nekoliko sati, te podeblja pravila, zasigurno su razlog zašto su ju neki od vas do sada zaobilazili.

Dobra vijest je ta da igra dolazi s najkvalietnije odrađenim tutorialom s kojim smo se susreli kod digitalnih inačica društvenih igara, te nakon par odigranih partija možete lagano svesti vrijeme igranja na 30 min po igri, što je velika stvar ako uzmete u obzir da analogna verzija može potrajati i debelo preko 4 sata.
Idealna igra za vožnju u busu do mora.

Patchwork

Tematika šivanja zasigurno nije nešto što će vas privuči jednoj igri, no neka vas to nikako ne odbije u ovom slučaju! Iza zakrpa i konca skriva se naveliko nagrađivana igra za dva igrača. Iz kruga u krug ćete pažljivo birati zakrpe razno raznih oblika i slagati ih na svoju ploču u neodoljivom stilu Tetrisa.

Uz pametno balansiranje, svoje gumbiće ćete koristiti kao valutu za kupovinu novih zakrpa, a najvišete ćete paziti na to da ne ostavljate dobre poteze svojem protivniku. Sama aplikacija nudi opciju igranja protiv stvarih protivnika ili A.I., u nekoliko razina. S obzirom na kratko trajanje jedne partije ova igra je idealna za ubiti 5 min dok čekate konobara da vam pripremi vašu jutarnju kavu uz obalu.

Tokaido

Idealna igra za jednu brzu zen seansu prije spavanja. Bilo u analognom ili digitalnom obliku, Tokaido je skroz nirvana igra japanske tematike u kojoj ipak skupljate neke bodove do pobjede. No, na kraju vam uopće nije ni bitno jeste li prvi, drugi ili peti, jer shvatite da je putovanje ipak ljepše od dolaska na cilj.

Aplikacija je jednostavno složena kao i prava igra, lagano dotičete ekran na željene postaje, uživate u pejzažu, upoznajete nove ljude, kupate se s majmunima uz gejzire i svako tolko se tovite tradicionalnom hranom. Aplikacija za vas uredno slaže vaša postignuća i setove kartica, tako da je put do pobjede lišen zamornog prebrojavanja i kombiniranja na kraju. Nešto što ćete igrati iznova i iznova…

Twilight Struggle

Došli smo i do najstarije igre na listi koja ujedno ima i daleko najozbiljniju tematiku. Igra vas radnjom smješta u samo srce hladnog rata, kada su se politička i ekonomska natezanja između Amerike i Sovjetskog saveza protezala pola stoljeća.

Kroz igru ćete voditi jednu od gore navedenih svjetskih sila u pokušaju da u potpunosti izdominirate svojeg suparnika. No, ako ikoja strana pokrene nuklearni rat, igra odmah završava. Digitalna inačica vam nudi mogućnost igranja s online suparnicima, pass and play ili izazovnog A.I. protivnika. Svakako je idealna za one dane kad vam kiša odluči pokvariti dan na moru.

Galaxy Trucker

Kada planetarno postavljanje cjevovoda prestane biti profitabilni posao nema vam druge nego od punog skladišta preostalog materijala sastaviti svemirske brodove za prijevoz do samog ruba galaksije, jer uvijek će se naći i naivaca koji će upravljati tim brodovima.

Galaxy Trucker je zasigurno najosebujnija iga na ovoj listi, a također dolazi od izdavača CGE. Tokom prve faze igre pokušavate brže bolje sastaviti svoj brod, dok u dugome pokušavate prikupiti što je više bodova kroz obavljanje raznih zadataka dok gledate kako vam se brod raspada dio po dio. Analognu igru smo već bili pokrili u recenziji, a digitalna verzija je pametno složena, te ste rasterećeni plivanja po hrpi komponenti i preciznog slaganja karata putovanja.

Witcher Adventure Game

Što je HCL-ov članak bez Geralta? Iako ova društvena igra nije prejako odjeknula u svijetu našeg hobija, njezina digitalna verzija bi vas mogla animirati kao velike fanove naslova. Avantura vas baca na put kroz poznati pejzaž Witchera, a vi prolazite kroz razne questove, rješavate misterije, lovite čudovišta i mrvu politički spletkarite. Na raspolaganju imate različite likove za utjeloviti s posebnim specifikacijama, a kroz igru ih možete i razvijati. Dostupna je u online i offline obliku, te u zatvorenom obliku, pri kojem možete pozvati prijatelje za stol.

Sve u svemu, digitalnih verzija naslova iz našeg hobija sve je više i sve su kvalitetnije, a mi vam ih preporučamo kao dobru, lako prenosivu i mentalno izazovnu ljetnu razbibrigu. Tko zna…možda i neka od ovih aplikacija upravo postane i vaša ulaznica u analogni svijet hobija…

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?