HCL.HR

Objavljen je prvi hrvatski animirani film rađen u Unreal Engine 5

Zoran Žalac 30.11.2022.   •   10 komentara   •   Zanimljivosti


Čekat ćemo još neko vrijeme na prvu hrvatsku igru rađenu u Unreal Engineu 5, no u međuvremenu imamo kratki animirani film rađen u Hrvatskoj, upravo pomoću Unreal Enginea.

Unreal Engine 5 trebao bi dodatno zamutiti granicu između virtualnih svjetova i stvarnosti, a osim za izradu videoigara koristit će se i za razne spotove, reklame i sl. Upravo jednu takvu primjenu Unreal Engine 5 našao je u domaćem projektu autora Dinka Šimca.

Prvi hrvatski kratki animirani film u Unreal Engineu 5 rađen je kao popratni materijal za album autorskih pjesama “plavi avioni” glazbenice Anne Moor (poznate i pod imenom Manna Wanders). Za film su snimani pokreti tijela i ekspresije lica, simulirani su tkanina, vremenski uvjeti i sl. Autorica melodija u kratkom filmu je spomenuta Anna Moor, dok je skladbu za film komponirao britanski skladatelj Joshua Urben.

“Ovakav real time dizajn svijeta i svih detalja bez presedana otvara beskonačne mogućnosti individualcima koji su inspirirani svjetovima iz igara. Motivi i slike iz albuma “plavi avioni” često su alegorični, emotivni i nadrealni. Zamisliti glazbeni spot koji bi ih nastojao vjerno prikazati bio je izazovan zadatak. Zato je softver za kreiranje video-igara Unreal Engine savršeno poslužio budući da rad u njemu ne ograničavaju nikakve fizičke prepreke, već je, uz dovoljno vremena i mašte, moguće stvoriti bilo što. Od izgleda svijeta, 3D lika Anne Moor, divovskog kita, kišne oluje, do pokreta kamere i svakog najmanjeg detalja – sve je izrežirano kako bi predstavilo i najavilo album.” – izjavio je autor filma Dinko Šimac.

Komentari (10)

  • darijoman

    30.11.2022 - 19:03

    Izgledala je malo čudno u žutom krojenom kaputu, bezveze 😀

  • Cro_Maher

    30.11.2022 - 22:24

    Izgleda da im je Kojima uzor ili je utjecao na njihov “film”

  • Lazy

    30.11.2022 - 23:05

    Bravo decki za trud, lijepo to izgleda.

  • Lepoglava

    30.11.2022 - 23:28

    Stvarno prekrasno. Ali moram primjetiti Hideo Kojima sign all over it. Ne znam kak da se drukcije izrazim.

    • Zoran Žalac

      @Lepoglava, 01.12.2022 - 11:59

      Hideo Kojima je gala kit.

    • Lepoglava

      @Zoran Žalac, 01.12.2022 - 12:33

      Potpisujem

  • Fenner

    01.12.2022 - 10:05

    Ista ta ekipa bi trebala napraviti neki dugometražni film, jer ovo šta su napravili izgleda odlično.

  • porcupines

    01.12.2022 - 11:41

    Yo, momci. Autor filma ovdje – morao sam se uključiti zbog Hideo Kojima usporedbi, nije tajna da je utjecao na ovo – napisali smo to i HCLu. I Cory Barloga smo naveli. Zapravo nije ekipa radila ovaj filmić, već ja i moja cura (ona je zapravo bila motion i facial capture performer, ostalo ja.) Tako da je ovo nastalo bez budžeta, doma na kompu i poslužilo kao super eksperiment za učenje ove metodologije! Htio sam probati dobiti nešto blizu MGS, GOW ili TLOU cutsceneova korištenjem alata koji su postali dostupni svima 🙂

    • Lepoglava

      @porcupines, 01.12.2022 - 14:14

      Bravo i svaka čast. Stvarno prekrasno izgleda, a iako su alati dostupni vidi se da je uloženo puno truda. Ludilo je ovo stvarno od početka do kraja, priča je super i vizuali impresivni.

      P.S. Imaš lijepu curu Porcupines, moji komplimenti

      Pozdrav i živio

    • moordrak

      @porcupines, 01.12.2022 - 23:10

      Tajanstveno, intrigantno, dirljivo, povrh svega, zadivljujuće! Bravo!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?