HCL.HR

Nakon 28 godina u Super Mario 64 napravljeno je ono za što se mislilo da je nemoguće

Zoran Žalac 23.05.2024.   •   6 komentara   •   Zanimljivosti


Prvi put u povijesti jedan je igrač završio Super Mario 64 bez da je ijednom pritisnuo tipku A na kontroleru, koja se koristi za naredbu skakanja.

Nevjerojatno postignuće ostvareno je ranije ovoga tjedna kad je prvi put u povijesti jedan igrač završio igru Super Mario 64 bez da je ijednom pritisnuo tipku A za skakanje.

Izazov je ovo koji ima dugu povijest u speedrunning zajednici i dugo se vjerovalo kako je nemoguće završiti Super Mario 64 bez korištenja tipke A. I tehnički jest nemoguće u većini slučajeva – izvedivo je samo u Virtual Console verziji igre za Nintendo Wii konzolu, dok sve druge inačice igre traže minimalno jedan pritisak tipke A za prelazak koji uključuje skupljanje 70 zvijezda.

Prvi igrač koji je uspio završiti igru na taj način je tip pod nadimkom Marbler, čije je odigravanje Super Maria 64 trajalo dugih 86 sati. Doduše, većina igre se završi za osam sati, a preostalih 78 sati igrač je morao ostaviti igru na jednom dijelu kako bi se pojedine s vremenom digle dovoljno visoko da se na njih može doći bez klasičnog skoka. I to je moguće jedino u Wii verziji igre.

Kako se uopće završi igra kojoj je tipka A glavna mehanika i osnovna naredba u gameplayu? Odgovor je malo kompliciran, znajte samo da uključuje korištenje raznoraznih trikova, glitcheva i strategija koje je speedrunning zajednica razvijala godinama. Osnovni princip je taj da se umjesto skakanja u zrak koristi drugačija vrsta skoka prema naprijed (tipkom B), nakon čega Mario može imati i odskok. U prijevodu, nije ovo prelazak bez skakanja kao takvog, nego više prelazak igre bez korištenja tipke za skakanje.

Bez obzira na to, ovaj rezultat je kulminacija višegodinjeg truda ne samo jednog igrača već čitave zajednice, stoga je impresivno vidjeti da je i to postignuto skoro 28 godina nakon izlaska originalne Super Mario 64 igre.

Komentari (6)

  • SonOfOsiris

    23.05.2024 - 20:59

    Sick haha

  • fica11

    23.05.2024 - 22:03

    But first we have to talk about parallel universes

  • Tatqo

    24.05.2024 - 07:32

    kako ja volim ove random challenge

  • Fenner

    24.05.2024 - 07:40

    Fora! Pazi ovo frajer je čekao 78 sati da bi jedan dio prošao bez skakanja. Taj ima čelične živce i strpljenje.

  • Daky_13

    24.05.2024 - 11:05

    Sta sve postoji na ovom svetu i kojekakvim se ljudi glupostima bave koji ne koriste ničemu.

    • Malimicek89

      @Daky_13, 24.05.2024 - 20:06

      Svi ti speedruneri suckaju. Tek kad se pojavi onaj koji je prosao Super Maria bez kontrolera (snagom volje) taj ima moje postovanje.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?