HCL.HR

Unboxali smo Steam Link, uređaj za konzolaški PC gaming

Igor Belan 28.07.2018.   •   17 komentara


Steam Link je vani već par godina, no odlučio sam ga nabaviti tek kad je na Summer Saleu bio dostupan za svega 2 eura. Evo kako to izgleda, što sve dolazi u kutiji i kako bi taj uređaj trebao pretvoriti vaš PC u konzolu.

Jedna stvar koju u videu nisam spomenuo je da sada možete umjesto Steam Linka vaš PC spojiti na TV u dnevnom putem Steam Link aplikacije za Android. Treba vam samo Smart TV s Android TV platformom ili nekakav zasebni Android uređaj namijenjen spajanju na TV.

To je vjerojatno i veliki dio razloga zašto je ovaj Steam Link uređaj postao tako jeftin. Sve to radit će putem bežične Wi-Fi konekcije, no rezultati takvog streaminga mogli bi biti loši, u smislu da će biti kašnjenja u isporuci slike i odzivu na vaše komande s kontrolera. Zato je LAN konekcija preporučljiva ruta pa ako vaš Android TV ili s TV-om povezani Android uređaj ima LAN priključak, radije koristite takvu konekciju.

Steam Link uređaj je zato i dalje zanimljiv jer po dosta niskoj cijeni pruža i Wi-Fi i LAN povezivanje, kao i USB portove te Bluetooth za kontrolere.

Komentari (17)

  • BeLLicus

    28.07.2018 - 11:50

    Godinama već imam spojen tv sa kompom putem HDMI kabla kad poželiš igrati sportske igre prebaciš na tv uzmeš joy i uživaš, kad pališ seriju film legneš u krevet uživaš, tako da ne vidim zašto je ovo potrebno čak i ako je tv udaljen previše opet moraš koristit kabl da spojiš steam link jer wifi bi štekao previše.

    • Igor Belan

      @BeLLicus, 28.07.2018 - 12:34

      Ma ovo nema gotovo nikakve svrhe ako imaš mogućnost spojiti komp s TV-om putem HDMI-ja. Pogotovo ako još imaš bluetooth na PC-ju (što mnogi nemaju), a želiš koristiti bežične kontrolere jer je 2018-ta 🙂 Ovo je za one koji imaju PC u zasebnoj prostoriji ili jednostavno predaleko ili previše zezancije da se HDMI kabelom spaja. I LAN kabel ti je već provučen do TV-a ako imaš MaxTV ili sličnu uslugu, pa Steam Link samo spojiš na to i gotovo. Čak i da nemaš LAN blizu TV-a, imaš sigurno strujnu utičnicu tamo negdje, a LAN možeš i preko strujne utičnice uz odgovarajući Powerline adapter spojiti. U svakom slučaju, ti imaš idealnu situaciju očito ako ti je PC tako blizu TV-a. Mnogi to nemaju pa ovakva stvar postaje zanimljiva.

    • IvanHR

      @Igor Belan, 28.07.2018 - 12:58

      Koliko sam mogao vidjeti nije ti daleko tv od kompa, jesi onda radi znanosti nabavio steam link? 🙂

    • Igor Belan

      @IvanHR, 28.07.2018 - 13:30

      To je TV u uredu 🙂 Drugi TV je u kompletno drugoj sobi. A tamo nema mjesta za kompove.

    • Zoran Žalac

      @Igor Belan, 28.07.2018 - 16:08

      Dupli život? Opa….

  • Zoran Žalac

    28.07.2018 - 12:38

    Čime te je Santa Blanca kartel ucijenio da ih ovako promoviraš?

    • Igor Belan

      @Zoran Žalac, 28.07.2018 - 12:47

      O tome se ne priča Zorane!

  • antrax83

    28.07.2018 - 13:51

    Igore daj mi naziv glazbene numere u pozadini

    • Igor Belan

      @antrax83, 28.07.2018 - 16:43

      Happy Times – Prod. 88beatsproductions.

    • antrax83

      @Igor Belan, 28.07.2018 - 18:12

      Hvala

  • Hrv4tin4

    28.07.2018 - 16:08

    Uređaj je već davno napušten i ne radi najbolje. Igrao sam hrpetinu igara s njim za probu i kod dosta njih postoji osjetni lag.
    Sada kada sam uzeo nVidia Shield TV vidim da su napravili puno bolju priču, koja i značajno više košta. No definitivno ne bih nikome preporučio Steam link bez obzira na cijenu.
    Čak ako netko ima nVidia grafu može skinuti na android TV box-u Moonlight aplikaciju i imati dobar stream koji nije ograničen samo na Steam igre…

    • Igor Belan

      @Hrv4tin4, 28.07.2018 - 16:37

      Nisi ni jednom primijetio osjetni lag na Nvidia Shieldu ili Moonlightu? Jer generalno, sve ovisi o igri i tvojoj mreži kod ovih stvari – osjetit ćeš lag u nekim igrama bilo na Steam Linku ili drugoj soluciji za in-home game stream, pogotovo ako si ih prije igrao direktno na PC-ju i imaš osjećaj kako se inače igraju. Doduše, to ovisi i o tome koliko je netko osobno osjetljiv na te stvari. Zato i kažem u videu da ovo nije solucija za bilo što brzo i kompetitivno – i pritom mislim na game streaming općenito u ovom trenutku. Više mi je to za casual singleplayer igre koje mogu biti savršeno OK s ovime. I naravno, pritom pričam o stabilnoj LAN konekciji, ne Wi-Fiju.

    • Hrv4tin4

      @Igor Belan, 28.07.2018 - 18:04

      U moonlightu sam osjetio na slabijem TV Boxu (Cortex A53 S905 quad core i 2GB RAM-a) no na Shield-u niti jednom. Sve je povezano, naravno, žicom. Nema laga ni u igrama tipa Tekken, Dirt Rally, itd. Dok sam na primjer na Steam linku imao frku s Lego City gdje je input lag bio itekako vidljiv i strašno me to nerviralo da sam morao odustati od igranja… A tu su još i prednosti tipa spajanja različitih gamepada na Shield +mogućnost odabira hoće li gamepad biti spojen na PC ili na sam Shield… No cijena je u tom slučaju glavni faktor gdje shield masno gubi bez obzira na sve svoje dodatne funkcionalnosti kao punokrvni TV box… Žalosno mi je što sa Steam linkom nisam imao apsolutno nikakve sreće i praktički sve igre su mi imale osjetni input lag, dok na istom mjestu, s istim kablom Shield nema apsolutno nikakvih problema…

    • Igor Belan

      @Hrv4tin4, 29.07.2018 - 18:43

      Vidiš, zaboravio sam na ideju koju sam davno imao da nabavim Shield TV i ovom razmjenom komentara sam ponovno došao na tu ideju 🙂 Doduše, prvo ću još malo Steam Link testirat pa ako osjetim potrebu za nečim boljim – tko zna, možda skočim na Shield TV. Testirao sam ga inače prije dvije godine na Gamescomu (tj. poseban Nvidia event izvan Gamescoma) i onda se ideja rodila. Jer stvar je super. Ali taj price tag! 🙁

    • Hrv4tin4

      @Igor Belan, 29.07.2018 - 18:59

      Uz to da sam ja uzeo ovu novije 2017 verziju. No obje imaju sve nadogradnje i rade super. Svakako probaj i vidi, čak možda u usporedbu uguraj i neki tablet, tv box s moonlight aplikacijom

  • Goran1234

    28.07.2018 - 22:41

    Čim ga je stari lisac kupio za 2€,toliko i vrijedi.

    • Igor Belan

      @Goran1234, 29.07.2018 - 10:53

      Ma budući da samo kabeli i travel adapteri koje dobiješ u paketu koštaju više od 2€, rekao bih da se za Steam Link isplati dati i do 10€. Ne puno više od toga sa svime na umu 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?