HCL.HR

Meta ne želi da izlazite van iz kuće, na utakmice vas vozi uz svoj XTADIUM za VR uređaje

Zoran Žalac 16.11.2022.   •   7 komentara


Jedna od aplikacija u nedosanjanom metaverzumu je XTADIUM – platforma preko koje se u virtualnoj stvarnosti obećava praćenje sportskih događaja “iz prvog reda”.

Nekoć davno, još u eri konzole Xbox 360, postojala je opcija virtualnog druženja preko konzole, izvan samih igara. Igrači su se sa svojim avatarima mogli okupiti u virtualnom kinu i gledati sadržaje s Netflixa, reagirajući na njih pomoću svojih likova. Danas takve opcije na konzolama više nema – iz razloga što ju se slabo koristilo i nitko se nije žalio kad je uklonjena.

Godinama kasnije ponovno smo došli do toga da netko ima ideju grupnog virtualnog praćenja stvarnih događaja – ovoga puta u VR-u. Vrijeme je drugačije, ali format je više-manje isti, samo je ideja Facebookova, odnosno Metina.

Ne znam je li njihov XTADIUM postojeća ili nadolazeća aplikacija, ali ju sada promoviraju kao mjesto za praćenje sportskih događaja uživo ili gledanje snimki na zahtjev. Naravno da s društvom možete otići na sportski događaj i pratiti ga uživo, ali hej – treba platiti ulaznicu, treba doći do mjesta gdje se događaj odvija i onda još sjednete iza tipa koji je visok dva i pol metra pa ništa ne vidite! XTADIUM ima rješenje – stavlja vas “u prvi red tribina”, ili pred interaktivni panel s više kutova kamere.

Od svih apstraktnih ideja metaverzuma moglo bi se reći kako je ova dosta konkretna. Samo ostaje za vidjeti je li ikome uopće privlačna – ipak ovo nije prvi put da postoji ovakva vizija. Upitna je i tehnička strana iza cijele priče jer koliko god pogled “iz prvog reda tribina” zvučao privlačno, toliko odbojno kad snimka nije visoke kvalitete.

Komentari (7)

 • Hadvar

  16.11.2022 - 10:47

  Metaverse bu zavrsio ko google stadia. Prenapuhana glupost za koju postoje bolje alternative. Pljuc.

  • DjokaBA

   @Hadvar, 16.11.2022 - 10:59

   Mislim da tehnologija ima puno potencijala, pogotovu kao AR vise nego kao VR. Ali koristi se potpuno pogresno, kao u ovom primeru. A tek one zajebancije oko kupovine zemljista u virtuelnom svetu..

 • Demon90

  16.11.2022 - 12:18

  A znam da imaju virtualno kino ne samo oni nego njih nekoliko, znam da i snimaju neke koncerte na ovaj nacin i iskreno koliko god je zanimljivo premjestati se na različite lokacije na koncertu zabavno je nekih 20 min.

 • SanKa

  16.11.2022 - 12:20

  moraš bit idiot da nasjedneš na ova sranja

 • Stecajni_upravnik

  16.11.2022 - 17:13

  Transuhamizam u pokusaju….

 • VitMeR

  17.11.2022 - 09:56

  U meti nemaju ni noge

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?