HCL.HR

Zaigrali smo The Darwin Project – je li ovo novi battle royale hit?

Igor Belan 11.03.2018.   •   38 komentara


PUBG je odavno predao krunu najigranije battle royale igre Fortniteu, no obje igre još uvijek imaju zavidnu bazu igrača koja će kad-tad poželjeti nešto slično, ali malo drugačije. Tu upada The Darwin Project i nakon par mečeva mogu vam reći da je stvarno zabavan.

Označeno sa:

Komentari (38)

  • edviiN

    11.03.2018 - 16:26

    E ova je unikanta battle royal igra !
    Morat cu je probat!

    • Reponja123

      @edviiN, 11.03.2018 - 17:07

      I ja bi da je besplatna

  • Vexido

    11.03.2018 - 17:13

    previse farmanja, premalo ubijanja , nece proci dobro na youtube-u

    • Darcoolio

      @Vexido, 11.03.2018 - 18:18

      YT je inače merodavan do moga.

    • Dukie

      @Vexido, 11.03.2018 - 19:33

      Zasto bi uopce moralo proci na youtube-u?

    • bojanum

      @Dukie, 11.03.2018 - 20:22

      Zato jer je covjek u pravu. Danas nazalost Youtube gaming streameri diktiraju tempo. Zaista mislite da bi Fortnite bio to sto je bez Youtuba? Sjetite se samo pocetka Fortnite-a. Nista, nula, sto kritika dok se nije poceo vrtiti na Youtubu. Evo mali primjer, svi “bitni” Call of Duty youtuberi su streamli COD kao i obicno dok Fortnite nije postao mamac za poglede. Odjedanput se svi prebacuju na Fortnite i zanemaruju COD koji im je do tada donosi dobre novce. Dakle, ako se ova igra ne bude zakacila za Youtube, nista od nje jer je konkurencija trenutacno zestoka.

    • Dukie

      @bojanum, 11.03.2018 - 23:41

      Istina da, dobro kazes. Ali to nije do njih vec do populacije i ljudi jer dozvoljavaju da im neki isprdak ( da se razumijemo ima jako kvalitetnih youtube-era i ne spadaju tu svi ) govori sta se mora igrati a sta ne, tocnije ”diktira” sta se igra. Sva sreca pa imam mozak i mogu sam zakljuciti sta mi se svidja a sta ne i ne moram gledati i slusati kako se neki ljakse krevelji i vristi u mikrofon. I smatram da youtube nece biti presudan u tome hoce li igra uspjeti ili ne, kao sto nije presudan u vecini igara. Sve ovisi o developeru. Neznam jesi li cuo za ”Hawken”? Jako dobar i pun potencijala F2P naslov koji je propao ( za moju informaciju samo na PC-u ) iskljucivo radi developera i njihovog nemara.

    • bojanum

      @Dukie, 12.03.2018 - 00:34

      Sa svime se slazem i jos si bio blag prema youtuberima, ja bih to malo zesce napao jer unistavaju igre svojim prohtjevima, otkrivanjem ponekig glitcheva koji pomazu u odredjenim situacijama itd. Ja ipak smatram da ce biti Youtube presudan jer je battle royal zanr i jedino kroz Youtube moze privuci igrace. Ostali zanrovi ne ovise toliko (hvala bogu). Sama cinjenica da izdavaci placaju youtubere na razno razne nacine, govori dovoljno gdje je situacija trenutacno. 20 000 dolara cistih, placen let, hotel i svi troskovi za 2 danapar youtubera su dobili od Activisiona samo da bi, pazi sada, odigrali par sati novi COD prije svih. Po meni je to perverzija i po tome vidis gdje sve ovo ide.

    • bojanum

      @bojanum, 12.03.2018 - 00:36

      I naravno, morali su potpisati ugovor u kojemu stoji da kada igra izadje, ima samo da slave igru kao najbolju ikada, ne smiju nista negativno prikazati na svom kanalu. I to ti je to, glupi ljudi odu na kanal vide kako je igra super i samo super i eto ti utjecaja youtubera.

    • Darcoolio

      @bojanum, 12.03.2018 - 02:46

      Ako nekome jedan debil poput PewDiePie može da kroji mišljenje onda neka se samoubije odmah.

    • Igor Belan

      @Darcoolio, 12.03.2018 - 07:58

      PewDiePie je jedan od najrazumnijih i najkvalitetnijih ljudi na YouTubeu, imaš krivi dojam. Bojanum i Dukie, u pravu ste za to da je multiplayer igri poput ove presudan YouTube, odnosno još više Twitch. No Vexido je u krivu, a vi imam osjećaj da niste pogledali video. Ova igra je od nule rađena sa streamanjem na umu – Show Director mod i komentari gledatelja tijekom live streama su integralni dio igre, jer publika navijanjem kroz live chat može utjecat na Show Directora, koji onda može mijenjat parametre igre. Uz manje igrača igru je lakše pratiti, a ubijanja i akcije ima puno više nego u mnogim drugim esports igrama (hs, sc, lol)… koje su ujedno i teže za počet gledati od ove. To ne znači da će ova igra uspijet, ali da je učinila sve da bude zanimljiva za gledati – to je… pogotovo iz perspektive show directora.

    • Darcoolio

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 08:54

      Možemo da se složimo da se ne slažemo oko PDP.

    • bojanum

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 11:36

      Ne znam na koga mislis kada kazes da nismo pogledali video. Ja sam ga pogledao, kao i svaki koji komentiram. Cinjenica je da Youtube i Twitch utjecu na popularnost igre. To je sve sto sam htio naglasiti. Smatram da bez Youtube i Twitch-a battle royal zanr ne bi bio ni blizu ovoga sto je sada. To ne znaci da je takav pristup los, dapace. Pristup je dobar i pametan, a to sto na tim platformama postoje odredjeni streameri koji su u globalu “negativni”, to je drugi par rukava.

  • Whynot?

    11.03.2018 - 18:53

    Ja ovo ne bih isprobao ni da je free, a kamoli za 15€. 😀

    • PppPP

      @Whynot?, 11.03.2018 - 22:58

      zanimljivo

    • Igor Belan

      @Whynot?, 12.03.2018 - 08:03

      Daj pojasni malo zašto ti to ne bi isprobao ni da je free. Jer tko zna – možda ti voliš samo Tetris i ništa drugo na ovom svijetu. Nitko ne zna tko si ti… pa ovaj tvoj komentar nema smisla nikome.

    • Whynot?

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 13:40

      What in the world?!?!? Kakve sad veze ima moja personalnost i ime s tim što je igra generalno fail i neuspješna kopija planetarnog hita, koji btw izmisli taj žanr. 🙂 Nemaš pojma koliko si me povrijedio sa sentencom “ti voliš samo Tetris”. Daj mi samo minutu da odem po rupcic. 🙁

    • Igor Belan

      @Whynot?, 12.03.2018 - 15:24

      Mislio sam da je poanta mog komentara vrlo jasna. Ako si zaključio iz njega da te želim uvrijediti tako da kažem da ti samo voliš Tetris, onda si iznimno loše pročitao taj komentar i hirovito odgovorio. Pročitaj ga opet. Samo sam htio da objasniš zašto ti se igra ne sviđa do te razine da je ne bi probao ni da je besplatna. Ne branim igru – svakako nije svaka igra za svakoga i imaš pravo na svoje mišljenje, ali volio bih čuti koja je logika iza tvog izvornog komentara. Pa ako nije problem – daj to samo malo pojasni i probaj u budućim komentarima također biti malo specifičniji, zbog cijele zajednice koja te komentare čita. Što se tiče tvoje osobnosti iliti “personalnosti” kako si napisao, da si poznat u našoj zajednci kao veliki poznavatelj gaminga ili battle royale igara općenito, taj tvoj kratak komentar bi imao drugačiji, jači značaj i mogao bi samostalno stajati. I dalje bi bio previše sirov, ali barem bismo znali od koga dolazi. Pa slobodno uz svoje mišljenje o igri podijeli s nama i svoje iskustvo s ovakvim igrama jer će pomoći dati kontekst tvom komentaru.

    • Whynot?

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 16:06

      Ma hej, kul sve. 😀 Samo casually raspravljamo, no hard feelings. 🙂 Razumijem da mi je komentar ispao slan, ishitren i corny, ali, šta da kažem u svoju odbranu… 😀 Jednostavno, smatrao sam da je igra neuspješan pokušaj imitiranja PUBG-ove magicne formule. Gameplay mi se iz perspektive posmatraca cini prebrz, utjecaj GameDirectora, suca, ili kako se već zove, mi je pointless. Zašto? Pa, kakvog smisla ima da npr. u skraćivanju mape, ili spawnanju electronica, igra favorizuje nekog igraca, dok u isto vrijeme drugog kažnjava, ili preciznije – reducira mu šansu za pobjedom i vice versa? 🙂 Jeste da na kraju imaš rating za tog suca, ali i dalje postoji taj nefer sistem uticanja na igrace. Farmanje je presporo, a aiming zbog onog što sam naveo prije par momenata (prebrz gameplay, samim tim i prebrzo kretanje igraca) mi djeluje pretežak, a na DS4 i nemoguć. No, ako se tebi igra dopada, zabavna ti je etc. a meni ne, to nije knock ni na tebe, ni na mene. Razlicitosti trebamo uvažavati i poštovati.

    • Igor Belan

      @Whynot?, 12.03.2018 - 16:22

      Eto, to sam htio čut 🙂 Imaš neke skroz razumne primjedbe tu. Show Director mi je jedna od boljih ideja za ovakvu igru iskreno, ali opet – možda i igrin najveći problem upravo zbog toga što kažeš. Ne bih se složio da je farmanje presporo jedino, djelovalo mi je dosta brzo po ovome što sam igrao, ali takve stvari se lako optimiziraju kad se veći community okupi oko igre i ispadne da je brzina farmanja problem. Brz gameplay je meni super odrađen ovdje, ali da – na kontroleru je to sigurno puno teže po pitanju ciljanja. Ali opet – u toj diskusiji vrijedi ono zlatno pravilo da je igra ista za sve igrače na svakoj platformi. Drugim riječima, na PS4 svi imaju kontroler, svi imaju iste uvjete, pa opet dolazimo do toga da onaj sa najvećim skillom (samo sa kontrolerom) može pobijediti.

    • bojanum

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 14:43

      Da li moze jedno pitanje koje me muci vec par mjeseci. Citajuci silne komentare na ovom portalu (zaista ga volim i svaki dan sam ovdje) zapitao sam sam sebe jedno pitanje. Igor je glavni urednik, recenzent i radi svoj posao jako dobro, opusteno, prilagodjeno svim skupinama ljudi. Na tome svaka cast. Ali, uvijek ima ali hehe. Da li ti Igore kao glavni urednik ne bi trebao biti neutralan, maknuti se od zastupanja bilo koje strane? Koliko god si zasluzan za ovo sto imamo sada (hvala ti na tome), smatram da ne bi smio ulaziti u diskusije sa clanovima, na nacin da zastupas jednu stranu price. Mozda sam ja u krivu ali ja te vidim kao gamera i novinara. Novinari moraju biti neutralni.

    • Igor Belan

      @bojanum, 12.03.2018 - 15:29

      Očito si i ti nešto krivo shvatio jer ne zastupam nikakvu stranu osim strane razuma. Što se, iskren da ti budem, pokazalo kao iznimno nezahvalan posao jer često se susrećem s komentarima poput tvoga koji djeluju kao da ljudi konstantno krivo shvaćaju stvari, ignoriraju cijele rečenice i tumače ih kako žele, umjesto onako kako su namijenjene. Mislim da je vrlo jasno, pogotovo kada ponovno pročitaš moj prvi komentar usmjeren WhyNot-u, da samo želim da shvati da komentar kakav je on ostavio nema suspstance nikakve, samim time nikome ništa ne znači… i da bi bilo super kad bi nas koji njegove komentare čitamo upoznao sa sobom i svojim mišljenjem o ovoj igri malo dublje od “ne bi je probao ni da je besplatna”. Isto naravno vrijedi i za sve ostale koji komentiraju.

    • Whynot?

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 16:11

      Moja jedina namjera je bila da što kraće iznesem svoj stav. Ne želim ispasti negativac koji sve pljuje… 🙂 Ne. 🙂 Optimist sam, žestoki. 😀 “Bojanum” – apsolutno shvatam šta je Igor htio reći, samo da nije toliko nonšalantan oko svega toga. 😀 Nadam se da je izmedju nas sve okej. 😀

    • bojanum

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 16:16

      E pa u tome je problem. Ti kao urednik ne bi trebao uopce zastupati nikakvu stranu, pa makar ona bila strana razuma i ispravna 100%. Nisam nista krivo shvatio zato jer i dalje tvrdis da samo pokusavas korisniku (u ovom slucaju WhyNot) nametnuti svoj stav, da njegov komentar nema nikakve supstance. To je njegovo pravo, koliko god u krivu on bio. Samim time sto pokusavas “ispraviti” komentar, stavlja te na jednu stranu. Uglavnom, ja sam iznio svoje misljenje, dajem z a pravo da sam potpuno promasio ali bih volio da i drugi daju svoje misljenje o ovome. Nista lose ne mislim o tebi kao tebi, dapace. Eto, samo mi je to nekako ne profesionalno iako je meni i svima jasno da je portal na visokom stupnju profesionalnosti.

    • Igor Belan

      @bojanum, 12.03.2018 - 17:11

      Gle, njegovom prvom komentaru nedostajalo je nekakvo objašnjenje, malo dubine. To nije moje mišljenje ili stav o njegovom komentaru (kako ti kažeš), već činjenica. Ukazao sam mu na problem takvog tipa komentiranja i tražio da malo pojasni, jer cijela zajednica će imati benefite od razumnije rasprave u komentarima. Inače, ovdje u komentarima nisam u ulozi urednika već administratora/moderatora, ali i samog korisnika koji voli raspravljati o igrama, no iskreno (i bez uvrede) ne bih sada s tobom ulazio u polemike oko toga što bi tko trebao raditi.

    • bojanum

      @Igor Belan, 12.03.2018 - 20:15

      Apsolutno se slazem da nema potrebe niti smisla polemizirati sto bi tko trebao raditi. Ja sam svoje misljenje izrekao, stojim pri njemu. Ti si mi pokusao objasniti zato i gdje grijesim i ja to postujem. Mozda vise nego sto mislis u ovom trenutku. Smatram da je rasprava zavrsila. Puno srece u daljnjem radu.

  • ante007

    11.03.2018 - 19:13

    igra je pravo dobra jedva čekam zaigrat

    • Igor Belan

      @ante007, 12.03.2018 - 08:03

      Znači, planiraš kupit?

  • PsiHoGujaR

    11.03.2018 - 20:55

    Nekad se cesto pitam koja sva “godista” komentiraju igre… :/

  • ToniMC

    11.03.2018 - 21:12

    15 eura za to???’ Rađe kupiš burek….

    • PsiHoGujaR

      @ToniMC, 11.03.2018 - 22:41

      2 tepsije 😉

  • MIKI89

    12.03.2018 - 11:08

    Za koji k ovo nije free?Mislim ono mozda bi se igra malo probila…

    • Igor Belan

      @MIKI89, 12.03.2018 - 15:30

      Jup, igra nije loša, ali kao MP naslov koji cilja na što širu publiku – bilo bi joj bolje da se prebaci na F2P model, ovako će teško išta napraviti.

  • SanKa

    12.03.2018 - 13:13

    može objašnjenje kako je fortnite uzeo tron pubgu ? iskrena znatiželja, imao sam dojam da je pubg tata mata

    • Igor Belan

      @SanKa, 12.03.2018 - 13:26

      Ma čisto po pitanju broja igrača i samim time popularnosti ga je prestigao – Fortnite je ipak besplatan i još k tome dostupan na više platformi, a i nije loša igra – što je svakako pomoglo 🙂

    • tomica0310

      @Igor Belan, 13.03.2018 - 01:34

      a najbitnije od svega je to sto je genijalno osmisljena igra koja ima potencijal trajati i trajati, dok je pubg isfuran za manje od godinu dana i nema as u rukavu

    • Whynot?

      @SanKa, 12.03.2018 - 13:45

      Eto Fortniteu sva popularnost – ostaje cinjenica da je PUBG u nepuna dva kvartala inkasirao preko pola milijarde $$$, pa se sad zapitajmo: je li PUBG uspješniji sa tolikim profitom, ili Fortnite sa nešto većom fanbazom. Jer je ipak free. Da je kojim slucajem PUBG išao Fortniteovim putem, usudio bih se reći da bi zaradio dvostruko više. 🙂

    • tomica0310

      @Whynot?, 13.03.2018 - 01:37

      ali ipak se na kraju dana gleda sto si i gdje si…fortnite ce okupiti vjerojatno najvecu bazu igraca u povijesti, a paralelno ce doci i zarada koja ce nadmasiti pubg-ovu zaradu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!