HCL.HR

Želite li ovako igrati igre? – likovi u igri kreću se kad vi hodate

Zoran Žalac 27.06.2022.   •   3 komentara   •   Zanimljivosti


Jedan je korisnik kreirao pomalo neobičnu aplikaciju zvanu STEPL, koja kontrolira kretanje u igrama kroz igračevo simuliranje hodanja, odnosno podizanje nogu s tla.

Nije neviđen koncept da se kretanje u videoigri simulira kroz stvarno hodanje/trčanje. Za VR igre postoje tako skupe trake za trčanje na mjestu, a jeftiniji primjer je Nintendova igra Ring Fit Adventure koja traži da jedan JoyCon držite u vezici oko noge. Najjednostavnije objašnjeno, kontroler pomoću akcelometra registrira kretanje noge i prenosi to u igru kao naredbu za trčanje.

Na sličnom principu radi nova aplikacija STEPL, uz koju se rješava “problem” koji imamo sa Switchem – taj da nam je kontroler na nozi, tako da nemamo pristup istome. Ovdje se za detektiranje pokreta koristi mobitel kojega stavite u džep, a aplikacija preko mreže šalje naredbu za kretanje u igri kao tipku W za naprijed. Dakle, stvar radi u tandemu s PC igrama.

Kako je demonstrirao tvorac aplikacije, ovakav se način kontroliranja igara može koristiti s kontrolerom u rukama, ili s mišem i tipkovnicom. Drugim riječima, krećete se u igri dok stvarno “hodate” na mjestu, a hodanje se može pretvoriti i u naredbu za sprint – s tim da ne morate sprintati na mjestu, nego samo držite tipku za sprint i hodate normalno. Hodanje za sada funkcionira samo za kretanje prema naprijed, ali nije vam zabranjeno okrenuti lika pomoću kontrolera ili tipkovnice.

Jedini potencijalni problem koji se ističe jest odaziv samih kretnji. Aplikaciji je potrebno neko vrijeme da prepozna kretanje mobitela, odnosno trenutak u kojemu se igrač zaustavi. Stoga likovi počinju trčati pola sekunde nakon što vi počnete hodati, a zaustavljaju se isto tako pola sekunde kasnije. Svejedno, radi se o zanimljivom projektu prvenstveno iz pogleda što dolazi u obliku mobilne aplikacije te ne traži kupovanje nekih posebnih hardverskih dodataka kako bi se ovakvo što izvelo.

U slučaju da želite isprobati aplikaciju, možete ju nabaviti za Android telefone na ovoj stranici.

Označeno sa:

Komentari (3)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?