HCL.HR

Želite postati YouTuber? Pričajmo malo o kamerama

Igor Belan 06.03.2018.   •   5 komentara


Često nas pitate kakva vam oprema treba da se ubacite u youtuberske vode pa smo odlučili napraviti video o kamerama kakve su idealni prvi korak bilo da želite snimati facecam, vlogove ili recenzije hardvera.

Panasonic je čuo da od nedavno koristimo njihovu G7 kameru za naše unboxing videe pa su nam odlučili poslati dvije jeftinije i kompaktnije kamere na test, da se malo poigramo. Budući da se volim igrati sa svime i svačime pa tako i s kamerama, objeručke sam prihvatio testne primjerke i igrajući se s njima ulovio se kako razmišljam da su upravo takve kompaktne 4K kamere savršen ulaz u youtuberske vode.

Kamere nisu baš gamerski proizvod kakvima se tipično bavimo ovdje na HCL-u, no budući da nas često pitate kakvu opremu koristimo i tražite savjete za pokretanje vlastitog YouTube kanala odlučio sam složiti ovaj video u nadi da ću vam barem malo pomoći rasvjetliti situaciju oko toga kakva kamera vam treba za vaš friško pokrenuti YouTube kanal.

Dugo se po Youtubeu pričalo o tome da vam je potrebna nekakva nezgrapna i komplicirana DSLR kamera s izmjenjivim objektivima ako želite da vam videi izgledaju dobro, no to danas baš i nije istina. Čak i moderni mobiteli mogu poslužiti kao solidan početak, no na razini iznad toga nalaze se kompaktni fotoaparati koji danas snimaju čiste, oštre i stabilizirane 4K snimke, a i lagani su za nositi uokolo ako razmišljate o vloganju.

Panasonicovi modeli TZ90 i LX15 koje smo dobili na test i koji su povod za ovaj video dobar su primjer upravo takvih kompaktnih kamera. Super su za početnike je automatski modovi odrađuju dobar dio posla za vas, ali pružaju i ručne postavke poput onih kod velike im braće s izmjenjivim objektivima pa ćete koristeći ih naučiti usput i ponešto o fotografiji, odnosno kako podesiti kameru za razne uvjete snimanja.

Budući da im ne možete izmijenjivati objektive, svaka kompaktna kamera s fiksnim objektivom priča je za sebe. Neke ciljaju biti dobre u svemu (pa često na kraju nisu izvrsne u ničemu), neke vam pružaju izvrsne mogućnosti zooma, a neke su podešene za iznadprosječne performanse u uvjetima lošijeg osvjetljenja.

Bilo da se na YouTubeu želite baviti gamingom, hardverom ili vloganjem i šminkanjem, ovakve kamere su dovoljno fleksibilne za sve to i više…

Izbora je zaista mnogo i mogli biste se zbuniti dok istražujete taj nered pa se nadam da će vam gornji video pomoći da barem usmjerite svoje istraživanje prema segmentu modernih kompaktnih kamera s 4K snimanjem videa. Jer zaista vjerujem da je to najbolji tip kamera za one koji ovih dana tek kreću s YouTube kanalom. Bilo da se na YouTubeu želite baviti gamingom, hardverom ili vloganjem i šminkanjem, ovakve kamere su dovoljno fleksibilne za sve to i više, a manje će vas koštati i jednostavnije su za koristiti od veće im braće s izmjenjivim objektivima.

U svakom slučaju, kamere su kompleksna tema i ja nisam profesionalni recenzent takve opreme, no naučio sam ponešto o tome kroz ovih osam godina youtubanja pa kad me već pitate za savjete bilo bi mi drago čuti da vam je ovaj video ikako pomogao da donesete odluku o kupnji svoje prve ozbiljnije kamere za YouTube.

Komentari (5)

 • HCM2A

  06.03.2018 - 20:00

  odjednom svi zele postati milijunasi priko youtuba….vrime za to je proslo…a na ovim prostorima nikad nije ni bilo….isto tako za mnoge se stvari moze iskoristiti mobitel

 • kalme

  06.03.2018 - 20:54

  Koju aplikaciju koristi te za snimanje video igara?

  • Igor Belan

   @kalme, 07.03.2018 - 09:25

   Mi koristimo Mirilis Action… ali to nije free softver. Provjeri si OBS, nije baš intuitivan za početnike, ali ne treba ti ništa pored tog programa.

  • kalme

   @Igor Belan, 07.03.2018 - 10:07

   Da koristim isti program (Action) ali pitam cisto radi znanosti ne radim nikakve snimke sem kad nekome treba…

 • swexon

  07.03.2018 - 00:01

  Za snimanje gameplay-a ti je najbolje a tako i za stream OBS a sada je streamlabs napravio streamlabsobs tako da sada imas sve u jednom paketu pa nemoras se ubijat za namjestavanjem i kompletnim setupom.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?