HCL.HR

I 5G mreža sada ima ekskluzivne igre

Zoran Žalac 31.03.2021.   •   11 komentara   •   Tehnologija


Tvorci Pokemona GO najavili su demonstracijsku igru Codename: Urban Legends koja donosi uvid u mogućnosti multiplayera preko 5G mreže.

Ako vam suludo to što različite trgovine digitalnih igara na PC platformi imaju ekskluzivne igre, ili što su raytracing efekti pojedinih igara privremeno ekskluzivni za grafičke kartice jednog proizvođača, evo vam novog šoka. Uskoro bismo mogli imati igre koje su ekskluzivne za 5G mrežu.

Demonstracija toga stiže nam ravno od tvoraca megahita Pokemon GO. Ekipa iz Niantica izbacila je tehnološki demo zvan Codename: Urban Legends – mobilnu igru koja cilja prikazati nam što je moguće kad se tehnologija proširene stvarnosti kombinira s brzinom 5G mreže.

Igra se temelji na konceptima već viđenim u Pokemon GO i Harry Potter: Wizards Unite igrama, što znači da donosi bacanje čarolija na čudovišta koja se pojavljuju na stvarnim lokacijama u proširenoj stvarnosti. Novost je pak to da u ovom AR iskustvu može istovremeno sudjelovati 10 puta više igrača nego što je to moguće na 4G mreži pa Niantic može dizajnirati svoje AR igre kao svojevrsne MMO naslove.

Od ostalih prednosti 5G-a navode deset puta nižu latenciju u AR igrama, kao i slabiju potrošnju baterije mobilnih uređaja kod korištenja AR aplikacija. Drugim riječima, zagrizli su za taj 5G i čim broj korisnika s kompatibilnim uređajima bude dovoljno velik, šanse su da će i svoje postojeće igre polako prebacivati ekskluzivno na 5G.

Daleko je to još, ali igre poput Pokemon GO zapravo su live service naslov koji s vremenom prestaju biti igrivi na starijim uređajima. Primjerice, od prošle godine Pokemon GO više nije igriv na uređajima sa starim Android 5 operativnim sustavom, kao ni na iPhoneu 6.

Komentari (11)

  • Mate Vujic

    31.03.2021 - 19:26

    ma ja nisam za tu 5G mrežu, moje mišljenje je da ce nas samo tako unistit, jer pogledajte samo videe koliko ce to zraciti i kako ce to utjecat na okolinu ,biljke i zivotine a naposljetku i na nas ljude…

    • Apocalypse4987

      @Mate Vujic, 31.03.2021 - 19:42

      Jel možeš obrazložit?

    • RickBarry

      @Mate Vujic, 31.03.2021 - 20:11

      Što se tiće utjecaja na ljude, nema brige. 5G mreža ima manju frekvenciju i nije dovoljna kako bi se izmijenio DNK. Ona spada u “non ionizing” skupinu radiacija koje nisu štetne za zdravlje.

    • Hadvar

      @Mate Vujic, 01.04.2021 - 07:49

      sunce ti zrači 10k puta vise od 5g mreze.

    • PppPP

      @Mate Vujic, 01.04.2021 - 09:17

      Ako izlaziš na sunce komotno, zašto je ovo problem? Ako je bila šala, my bad.

    • BoneDigger

      @Mate Vujic, 01.04.2021 - 10:30

      “Zracenje” ne znaci nista ako se ne objasni koja vrsta zracenja, pri kojoj frekvenciji i valnoj duljini se koristi. Da si skratis muke, niti jedno od ova 3 svojstva 5G nema da bi uzrokovalo zdravstvene probleme.

      Ali postoji jedna druga negativna strana 5G koju mnogi zaboravljaju a to je razlog nastajanja i pocetnog ulaganja u tu tehnologiju. A to je da se poveca broj mogucih konekcija po km2 tako da se omoguci mass surveillance kroz razne uredaje koji ce biti lako spojeni sa netom. Zamisli trokut, tehnologija kamere (optika), tehnologija prepoznavanje lica/glasa/identiteta (AI) i zadnje, konektivnost i komunikacija sa centralnim sustavom koji to sve povezuje (wireless internet). Prvo dvoje smo imali i prije, sada imamo sva 3 vrha trokuta. P.S. Kina vec ima ovakav mass surveillance sustav duzi niz godina.

    • lepiakadodo

      @BoneDigger, 01.04.2021 - 22:08

      Vidi se da kuzis o temi, al ovo sa massive surveillanceom imas vec i sada preko moba. Ove stetnosti mi je dosta objasnjavati ljudima, jer i dalje 90% ljudi zna da je Barica bila bolesna i isla na zracenje u bolnicu, pa “to” zracenje (ionizirano) povezuju sa elektromagnetnim zracenjem koje koriste telefoni. I da, najvecu ulogu osim frekvencije i udaljenosti igra SNAGA. Snaga koju mobitel prima od odasiljaca (antene) je smijesnih 20pW-20mW!!!!
      5G ce najvise pridonjeti umrezenosti u prometu, pogotovo kad krenu ova high tech sranja sa autima koji “pricaju” medusobno. Uglavnom, nema brige za zdravlje…

    • djosic85

      @Mate Vujic, 01.04.2021 - 13:44

      Evo kod nas u osijeku se vrane izvrću u parkovima već a nije ni krenulo još, tek bi trebalo.

    • SonOfZeus

      @Mate Vujic, 03.04.2021 - 14:25

      Mate, molim te kad konačno objaviš znanstveni rad temeljen na tvojim unikatnim saznanjima da podijeliš s nama jer očigledno možemo štošta naučiti od tebe!

  • Dajsikeks

    31.03.2021 - 23:55

    odmah kada sam vidio niantic, sve mi je jasno bilo

  • Hadvar

    01.04.2021 - 07:48

    jel treba imat čip od gejtsa?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?