HCL.HR

Microsoft uvodi AI tipku na tipkovnice

Zoran Žalac 04.01.2024.   •   8 komentara


Prijenosna računala i zasebne tipkovnice rađene za Windows uređaje ubuduće će imati zasebnu Copilot tipku, smještenu s desne strane tipkovnice.

U 2024. nam vjerojatno slijedi ofenziva umjetne inteligencije, a predvodi ju tvrtka Microsoft kojoj nije dovoljno da Windowsi imaju ikonu za AI asistenta. Sad su najavili da će takozvani Copilot imati svoju tipku na tipkovnicama.

Copilot tipka zamijenit će dosadašnju CTRL tipku s desne strane, koja u nekim izvedbama služi kao Menu tipka, tj. zamjena za desni klik miša. Pa ako ste se naviknuli na korištenje te tipke… a morat ćete se odviknuti; tko vas šiša! Ubuduće će to biti tipka za pokretanje Windows Copilota, ili ako ga ne želite koristiti – tipka za klasičnu pretragu u Windowsima.

Iz Microsofta navode kako je ovo “najznačajnija promjena na tipkovnicama unazad 30 godina” – toliko su posvećeni guranju implementiranju umjetne inteligencije. Dakako, sam Copilot (trenutno u fazi testiranja) za sada je praktički prikriveni Bing Chat koji je prikriveni Chat GPT, a na razini operativnog sustava skoro pa je nesposoban – jedva da vam može promijeniti temu sustava iz svijetle u tamnu ili obrnuto.

Dakako, u nekoj bi se budućnosti to *trebalo* promijeniti i poboljšati. No, isto tako je sasvim moguće da je ovo samo još jedan od trendova kojega u Microsoftu nastoje zajahati da bi kasnije odbacili. Na primjer, sjećate li se onoga kako su Windowsi trebali biti vodeća platforma za proširenu stvarnost kad je to bila sljedeća velika stvar? Eh da, nedavno su potiho iz sustava uklonili Windows Mixed Reality.

Komentari (8)

  • Bojko

    04.01.2024 - 11:26

    Biti će ovo najmanje izlizana tipka na svakoj tipkovnici. Čemu ovo, brate mili?

    • Agent

      @Bojko, 04.01.2024 - 13:33

      A nije ni sad da se desni ctrl puno koristi.

  • VitMeR

    04.01.2024 - 11:53

    Bas forsiraju ove assistente i jos ih ne mozes izbrisat

  • Dragan[MKD]

    04.01.2024 - 12:59

    Ta Menu tipka, na starije tipkovnice je zasebna tipka koja se nalazi do CTRL tipka. Nadam se da će biti mogućnost povratka za CTRL jer to baš koristim.

  • game0wer

    04.01.2024 - 15:22

    Joooj e dosadni su vise s tim AI-om. Ovo je isto ko da su dodali Cortana tipku, msm cemu? Ko hoce moze skinut i koristit kak mu pase. Super je to alat za neke stvari al bas forsiraju isto kak su i te “asistente” prije par godina a relano nez ko to uopce koristi. Dok umre hajp ovo ce bit isto ko i da su dodali photoshop tipku. Totalno beskorisno za vecinu.

  • Demon90

    04.01.2024 - 16:25

    A nisu još uvijek uklonili mixed reality Al podrška za isti prestaje 2026.

  • S3k1

    05.01.2024 - 07:42

    Jedva cekam koristiti copilot kao sto sam do sad koristio Cortanu – nikad.

  • NevenHR

    05.01.2024 - 17:43

    Bilo kuda AI svuda

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?