HCL.HR

AMD indirektno optužio Nvidiju da uvodi porez na gaming

Zoran Žalac 18.04.2018.   •   24 komentara   •   Tehnologija


AMD je odlučio da će svoje Radeon grafičke kartice ubuduće promovirati kao proizvode s kojima igrači dobivaju mogućnost izbora i slobode.

Interesantne stvari događaju se na tržištu grafičkih kartica, odnosno u omjeru snaga između Nvidije i AMD-a. Dok igrači još uvijek moraju trpjeti više cijene grafičkih kartica zbog rudarenja kriptovaluta, AMD i Nvidia ušli su u svojevrsni sukob oko toga kako plasiraju svoje proizvode na tržištu.

Naime, Nvidia je prošlog mjeseca predstavila GeForce Partner Program (GPP), program u sklopu kojega nudi dodatnu promociju partnerskih brendova. Tako barem stoji u službenom priopćenju. Neslužbeno, kako tvrdi AMD, Nvidia na ovaj način želi natjerati svoje partnere da se zavjetuju na vjernost GeForce proizvodima te da svoje brendove vežu ekskluzivno za njih. Hipotetski, to bi npr. značilo da Asus ili HP, ako su u GPP-u, za svoje proizvode Republic of Gamers ili Omen brendova moraju koristiti isključivo Nvidijine GeForce grafičke kartice.

U AMD-u vjeruju kako će ovaj potez unazaditi PC gaming utoliko što će kupcima računala smanjiti izbor. Iz tog razloga tvrtka je lansirala protuofenzivu u obliku novog imidža za Radeon seriju. Ukratko, AMD svoje Radeon proizvode promovira kao proizvode s kojima kupci dobivaju daleko više izbora, transparentnosti i inovativnosti.

Na taj su način indirektno prozvali Nvidiju da svojim G-Sync i GameWorks standardima koče industriju, dok njihovi Vulkan API i FreeSync nositelji pravih inovacija za svijet gaminga. Spomenuti G-Sync iz AMD-a nazivaju “porezom za gamere”, s obzirom da su monitori s podrškom za G-Sync znatno skuplji, a k tome su i ograničeni su na DisplayPort.

Posljedice ovog sukoba vidljive su i bit će vidljive u novim proizvodima i načinu brendiranja grafičkih kartica iz AMD-a. Spomenuti ASUS tako je jučer najavio liniju AREZ koja će po svemu sudeći biti zamjena za ROG liniju koja će ubuduće biti naklonjena Nvidiji. Za kupce su to na kraju ipak manje bitne stvari sve dok su cijene grafičkih kartica takve kakve jesu.

Komentari (24)

  • phoda

    18.04.2018 - 14:11

    Nije radeon rekao da su oni inovacija vec da tjeranjem amd-a sa trzista se stvara monopol nvidije i tako nvidija kontrolira cijene a posto ju nebi brinula konkurencija nebi bilo ni takve velike potrebe za napretkom. Ukratko lose za kupce

    • phoda

      @phoda, 18.04.2018 - 14:13

      Ali naravno nije tako opasno kako amd kaze vec samo koriste priliku. Ali definitivno nije u dobrom smikeru za kupce

    • Luka 6c

      @phoda, 18.04.2018 - 16:24

      Lose za kupce da. Mada nije ni duopol ne znam kak bolji. Treba postojati minimalno 5 jednako kompetentnih proizvođača da tržište liči na nešto. Ovo je tuga.

    • KhorneFlake

      @Luka 6c, 18.04.2018 - 17:54

      Intel navodno radi na sopstvenim grafičkim karticama, pod palicom Radže Kodurija. Mada će uzeti koju godinu da ih vidimo.

  • marko1106

    18.04.2018 - 15:22

    Ne znam sta oni pricaju..ali znam iz osobnog iskustva da cu se vratiti amd-u…u pola geforce kartica nema uopce supporta…izbacuju kartice kao na traci pa stare zaboravljaju…iskustvo je naravno na laptopi…na kucnom racunalu ne znam posto postoji razlila..

  • KhorneFlake

    18.04.2018 - 16:39

    Priču je prvo lansirao Kyle sa HardOCP-a, i imao je uvide u dokumente gdje se jasno vidi na nV isključivo GPP partnerima nudi popuste, prioritet pri snabdjevanju i pomoć u PR-u, ostavljajući u prašini druge. Praktično prisiljavanje, a u međuvremenu su DELL i HP pokazali srednji prst:
    https://www.hardocp.com/article/2018/04/12/dell_hp_resist_nvidia_gpp_leash_so_far
    DELL je malo oprezniji sad jer su se dugo provlačili po medijima kao kompanija koja je primala mito od Intela da u svojim konfiguracijama ne koristi AMD u prošlosti. EU već lagano istražuje čitav slučaj. Asus je već diskontinuirao ROG modele Vega i nabrzaka naljepio novi AREZ brend na kutije, dok su GB i MSI već pomeli svoje GAMING brendove sa svojih kartica, a predstavnici MSI-ja se se i propisno isprovaljivali po društvenim mrežama.
    Kyle, inače, ima kontakte u industriji i lijevo i desno. Mjesecima prije nego što je Intel lansirao procesore sa Vega grafikama govorio je da je dil sigurna stvar, ali su mu se smijali. Takođe i za Radžu je tvrdio kako gleda da prebjegne u Intel i povuče dio inženjera sa sobom iz AMD-a, te da su mu dali lidersku poziciju u RTG-u da ga umire. I gle čuda, Radža koji mjesec kasnije odleće u Intel.
    nV se svim silama trudi da sebi namjesti monopol. Prvo bi PhysX, pa kad to nije išlo dođe GameWorks, pa kad ni to ne ide kako treba aj sad ovako otuđivati gejming brendove partnera jer se ovce lože na naljepnice. Samo ne znam koliko će im to pomoći ako rudarenje istraje, jer će rudari mesti kartice sa polica bez obzira kakav stiker na sebi imaju.

    • Drunkenstein

      @KhorneFlake, 18.04.2018 - 21:32

      Budale kod Nvidie, toliko im je loš potez da ih između ostalih čak i Intel razmatra tužit, a oni su Amd-u učinili isto sa procesorima kad su podmitili Dell. Znaš kakvo je s(r)tanje kad Intel namiriše prljavu igru, ako itko zna prepoznat odvratne prakse, onda je to Intel. U svakom slučaju, Nvidia si je preko noći stvorila jako puno neprijatelja kao da ih već i dosad nisu imali dovoljno, dok je Amd dobio najbolju moguću reklamu i to potpuno besplatno i bez da su prstom makli.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 20.04.2018 - 10:40

      Ali prijatelju to nije nista novo, nVidia ovo radi godinama. AMD se vec puno puta zalio i prigovarao i ja se slazem s njima koliko god mi je nVidia br 1 i nema teorije da prijedjem na AMD ni sa CPUom ni sa GPUom. Nvidia razvija svoju tehnologiju i ne zeli nikome dati pristup informacijama. S druge strane, istu tu praksu podrzavaju i developeri i izdavaci pa se tako najcesce nVidia ugura u sami razvoj igre i tu su od pocetka do kraja implementirajuci svoju tehnologiju unutar samog koda. Naravno da se od toga AMDu kosa dize na glavi jer znaju da je prakticki nemoguce optimizirati kod da se isti bez problema vrti i na njihovom hardwareu. To je uzasno losa praksa ali nije od jucer niti ce itko ikoga nagaziti. Developeri i izdavaci su ti koji to mogu zaustaviti i na dati nikome prednost, odnosno dati i jednom i drugom taboru da odradi svoj dio posla. Dok se god nama igre pale uz logo AMDa ili Nvidie stvari nece biti dobre, iako, opet ponavljam, AMD je tu pono korektniji ili imaju druge interese (to mi ne mozemo znati) tako da se i igre u kojima imaju i oni prste, na nVidiji odlicno vrte. Posljednji primjer je FarCry5 koji se kod mene na GTX1070 vrti odlicno. Nema tu nikakve ni pozitivne ni negativne reklame, to je tako vec godinama i da je netko htio kazniti ili nagraditi nekoga – vec je to i napravio. Krivo je sve skuoa postavljeno od samog pocetka. Umjesto da game developeri razvijaju ideje na vec postojecem tehnikama i tehnologiji, pusta se da to odrade developeri AMDa ili Nvidie i po meni tu i kezi problem. Po meni grafa treba biti komad hardwarea koji ima svoje mogucnosti, a na developerima igara mora biti sto ce i na koji nacin ubaciti u igru. Neka se i jednima i drugima igra da na dodatno peglanje i adio.

    • Drunkenstein

      @funky0308, 20.04.2018 - 16:17

      U redu je, imaš dovoljno novca da plačaš nepotrebne poreze i dadžbine pa u tom smislu nisi u gubitku. Ja isto tako iman dovoljno, no principijelan sam, ali me intrigira činjenica da na oko pristojan i pozitivan čovjek čvrsto podržava upravo tome suprotne korporacijske prakse od kojih nitko nema koristi osim inicijatora istih (no ne i ovaj put, procjena im je slaba kao i čipovi). Loše odluke koje im se obiju o glavu kompenziraju nezasluženo visokim prihodima kao šta i veliki nedostatak sirove snage kod svojih kartica kompenziraju softverskim putem (koji je samo još jedna amoralna praksa). Evo vamo ti je napisano crno na bijelo koliko je primjerice 580 jača od 1060, kako bi to izgledalo na neutralnom terenu: http://www.hwcompare.com/33940/geforce-gtx-1060-vs-radeon-rx-580/
      Ovo ti direktno pokazuje koliko se zapravo gubi podrškom Nvidie. Uzmi u obzir i to da je u svijetu bez rudara 580 čak i nešto jeftinija. Sad još baci oko i na specifikacije svoje 1070.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 20.04.2018 - 17:06

      Konstantno vrtimo neke linkove, price i bajke. Oni koji si mogu priustiti Intela i Nvidiu, a zele Intela i nVidiu – kupuju upravo to, da ne mogu, ne bi. Ja znam da ukoliko si ne mogu priustiti ono sto zaista zelim kod PCa – ne bih imao PC. Nikada nikakav problem nisam imao, a koristim i jedno i drugo od kada znam za sebe (OK, imao sam i Voodo i ATI 3780 i to u cross fireu i nije da nisam testirao kako sto radi, pogotovo na poslu) i stvarno ne vidim zasto bi me uopce zanimalo ovo sto mi se gura pod nos (ne mislim tu na tebe – mislim na opce ludilo koje je nastalo na HCLu kod samog spomena Ryzena). Ako vozim cijeli zivot Peugeota i super sam zadovoljan s njime, ma zaboli me da li je Citroen mozda malo bolji , a 20% jeftiniji. Ja imam praksu koje se drzim kroz cijeli zivot – ako je nesto dobro i ako sam necime zadovoljan – to ne mjenjam. (Jedino se zena ne da 😀 ) Ta usteda koju bi kao dobio prisilila bi me da prijedjem na nesto sto ne volim i ne zelim biti dio toga, bajke su da je Ryzen duplo jeftiniji, a bolji od Intela u istom jakosnom razredu pa nije ovo prvi puta da AMD “kida” Intela, naslusao sam se vec tih prica i malo malo se plasiraju u javnost. Da skratim, netko vozi Mercedesa iako je mozda mogao jeftinije proci, netko “vozi” Intela, a netko AMD i svi mi imamo svoje razloge zasto odabiremo bas taj brand. 20-25godina se bavim time, prije profesionalno, danas iz svog gusta i nikada nikome necu preporuciti AMDa, ne zato sto je los, nego zato sto nije Intel. Isto vrijedi i za grafe. Da imam 2500kn placu i onda bih kupio Intela/nVidiu, jer nikada ali bas nikada ne gledam cijene kada slazem konfu. Ne zato sto imam na bacanje (jer nemam) nego visoka cijena ne znaci uvijek da je nesto dobro, kao ni niska da je nesto lose i cesto upravo ta cijena zezne i okrene plan pa na kraju covjek ne dobije ono sto je htio. Pokusavam kupiti ono sto zelim, ako ne mogu odmah, skupiti cu pare ali necu pristati na kompromis. Kada budem spreman na kompromis kupiti cu Switch, a sve ostalo rasprodati. Nadam se da ces me shvatiti i da nece ispasti da se folira s parama jer to nema veze s istinom, radi se o godinama iskustva i povjerenja u brand. To mi na cijeloj konfi jednostavno ne moze promjeniti misljenje. Rekao sam to vec – stvar je visegodisnjeg iskustva, odnosno povjerenja u brandove i trebati ce puno vise od Ryzena da mi promjeni misljenje. A ako bas moramo u brojkama i trzisnim udjelima, evo i toga. U drugom kvartalu 2017 god AMD je drzao 31% trzista u procesorima, Intel je na 69%. Ako u sve skupa uracunamo i trziste konzola, dolazimo do brojke od nekih 10ak posto trzisnog udjela u procesorima (AMD) i ipet cu ponoviti – sumnjam bas da je cijeli svijet, odnosno vecina toliko u banani da ne kuze da mogu dobiti bolje, a jeftinije. Rezultati za Q1 2017 ili Q4 za 2016 su katastrofalni za AMD pa necu uzimati njih u obzir da ne ispadne da biram rezultate koji idu Intelu u korist. (Vrlo je lako doci do tih podataka, obican google search dati ce i vise nego dovoljno rezultata).

    • Drunkenstein

      @funky0308, 20.04.2018 - 19:40

      Jebate, ti se izražavaš kao da ti je Amd učinio najveće zlo. Možda možeš zavarat i uvjerit većinu svojim okolišanjem, ali za mene si samo još jedan obični, dosadni elitist. Pomoglo bi da to i priznaš pa da ja ne moran bit suviše oštar i doimat se svakakvim. O kakvom povjerenju govoriš ? Vjeruješ korporacijskoj mafiji koja redovno šiša tebe i ostale uzduž i poprijeko ? Istim onima koji koče tržište i usporavaju napredak ? Bez kojih bi bilo 5-6 ili više igrača na tržištu niti približno toliko odvratnih, a koji bi čak omogućili konkretniji i brži napredak ? A Intel ili Nvidia definitivno nisu Mercedes, niti je Amd kompromis jer elitisti ipak nisu mjerilo kvalitete i pametne kupovine, to sam ti već u nekoliko navrata dokaza. Brojke ne lažu jeli, a kad se radi o brojkama, Amd je tu tata-mata (u nižem i srednjem rangu gotovo isključivo). U višem i najvišem cijenovnom rangu im je ponuda bitno slabija u smislu uloženog-dobivenog, to sam već prije objasnio u nekom prošlom članku, birali su svoje bitke jeli. Poviše srednjeg ranga su ponudili tek toliko da se ne osramote, da se nađe šta bi se reklo. Konkretno, najveća snaga u tom smislu im je u: R5 1600, R3 2200G, RX 580, tu su nesumnjivo trijumfirali. Ostali Ryzeni, RX 460/560, 470/570 i 480 su u redu, no ipak u nezgodnijem položaju od prethodnih. Sad ćemo vidit i s ovom refresh serijom Ryzena kako će izgledat koji model, a ja bih kad bi me to zanimalo bez problema kupio i vegu 56/64 sve dok Amd nije odvratan poput Nvidie, jer sam principijelan, a gubitak nije konkretan. Ljudi bez principa su samo sofisticirane životinje pa mi to znači neizmjerno više od par Fpsa.

      Isto tako moran ponovno naglasit ogromnu superiornost Amda nad Nvidiom po pitanju softvera, opcija i mogućnosti unutar istog, koliko je praktičniji, stabilniji i lakši u usporedbi s onim šta Nvidia nudi, kao da je izašlo iz kućne radinosti. Povjerenje kažeš ? Eno ih ljudi po forumu godinama moljakaju da ubace najbanalnije opcije te da isprave punu vreću grešaka i bugova unutar softvera, a ovi ih ne šljive 5%, krasno ti je to povjerenje nema šta.

      Nadalje, Amd je jak i kompetitivan u više područja dok Nvidia ima samo GPU. Di su im procesori, di im je APU, di su im konzole, di im je MCM ?. SSD-HDD, RAM tehnologije ? Nevjerojatno je koliko Amd bolje barata svojim limitiranim i neizmjerno manjim resursima. Šta misliš kako će to izgledat za 4-5 godina ? Mene bi iznenadilo ako Amd nebi drža 70% cpu/gpu tržišta.

    • KhorneFlake

      @Drunkenstein, 20.04.2018 - 20:41

      Džaba trošiš dah. Protiv fanbojizma se teško ide. Intelovim fanbojevima je malo teže u ovom momentu, pogotov sad kad je R2000 serija izašla sve što je većini ostalo jeste da se grčevito hvataju za par procenata razlike, ili prosto sliježu ramenima “Pa, znaš, Intel je Intel”…
      nVidijinim fanbojevima izgovora nikad neće ponestati. Dugo vremena izgovor je bio PhysX, mada je taj totalno zapostavljen, i nakon Arkham Knighta se ne sjećam koji ju je značajniji naslov koristio, a i prije toga situacija baš i nije bila bajna.
      Pa zatim sam znao vidjeti posvuda “Pa, znaš, aj bih možda kupio AMD ali AMD nema Shadowplay. Ka.d bi imali nešto kao Shadowplay”… To je nešto baš ihihiii. Izbace ReLive. Pa sad, uh, dobro, ali nemaju Fastsync (iako većina vjervatno nema ni ideju kako funkcioniše i zamišlja da je to bukvalno besplatna alternativa za G-Sync…), pa izbace Enhaced Sync.
      Kad baš sve apdne u vodu e onda imao sam problema sa njihovim drajverima prije 100 godina i tad sam rek’o nikad više AMD. Ili ma imaju najjaču grafu na tržištu, iako je ja nikad očima vidjeti neću, al znači da je nV zakon svakako, tako da eto…
      Na kraju krajeva, ima tu i dosta navike. Početkom prošle godine sam koristio pozajmljenu 770-ku jedno mjesec dana, i prosto mi se plakalo od onog arhaičnog drajver UI-a. Da ne spominjem da sam ostao bez Freesynca i 10-bita u punom kvalitetu, što je pored puke princijelnosti još jedan od razloga što uzimam Radeone.

    • Drunkenstein

      @KhorneFlake, 20.04.2018 - 22:37

      Jebiga, potrebno je žrtvovat nešto vremena i živaca te pokušat ljudima približit neke konkretne razlike i detalje kako bi tržište išlo na bolje umjesto da stagnira, a sve košta kao suho zlato. Intelu i Nvidiji treba radit stalni pritisak, ne smije im se više omogućit da se opuste i prodaju maglu. Već se dosta zadrtih intelovaca na balkanu i globalno prebacilo na Ryzen, a dobar dio preostalih razmatra.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 20.04.2018 - 23:32

      Ma dajte ljudi, mlatite praznu slamu. Pa upravo kontrola i lakoca upravljanja i je jedna od prednosti nVidie, bas ga pogiti sa softwareom jbte. Ljudi, AMD se nakon super uspjesnog proca jedva popeo do 30% udjela. O kakvom elitizmu vi pricate? Majku mu pa vecina smo, znas ti uopce sto znaci taj termin? Daljnje lupetanje kako AMD proizvodi eto i CPU, a nVidia ne – bolje ni ne komentirati jer zalazimo u neke cudne vode. Nema povjerenje veze sa slijepim kupovanjem dokle god kupujes vrhunski proizvod za svoje novce. I da.. Principi su super stvar, samo pazi da radi principa ne propustis zabavu. Postujem sve sto kazes za AMD, OK , ne bas sve ali dobri su i konkurencije treba ali jos ce puno Ryzena proci dok ne dodju uz bok najboljima – to se zapravo i ceka jer to samo znaci da ce i ostali napredovati.

    • KhorneFlake

      @funky0308, 21.04.2018 - 00:45

      “Jedva do 30%”? Nakon 18% i tolikih godina kaskanja, i mentaliteta ljudi koji ne vide dalje od Intela ti očekuješ preko noći da dođu do 50%? Ako ništa u HEDT segmentu su ih totalno potukli, iako čini manji procenat tržišta to vidim da je bitno nekima. Još nakon CL-a i R2000 nikad nije bilo jasnije kolika je šprdnja X299 platforma, da ne spominjem cijene. A EPYC se iz mjeseca u mjesec sve više probija u serversko tržište.
      A to šta je vrhunski proizvod je i te kako relativan pojam.

    • funky0308

      @KhorneFlake, 21.04.2018 - 10:07

      Jbga, mozemo ovako do sutra, cinjenuca je da AMD raste, to je neosporno. Cinjenica je isto tako i da Intel, odnisno Nvidia drzi puno veci dio trzista. Veselim se nasim ponovnim raspravama i novim temama, nadam se da nitko ne uzima malo ostrije komentare za zlo, ja napisem svasta ali ne jebe me da se i meni napise svasta, sve dok je to u granicama razuma. Vrhunski proizvod ne mora nuzno biti i best buy proizvod, nadam se da se oko toga mozemo sloziti. Niti je najjeftinije uvijek najlosije, niti je najskuplje uvijek najbolje s time se slazem, to je relativno.

    • Drunkenstein

      @funky0308, 21.04.2018 - 04:01

      Ma kakva kontrola i lakoća upravljanja ? Pa lijepo sam ti dočara da je Nvidijin softver kao nešto napravljeno u kućnoj radinosti u usporedbi s onim šta Amd nudi. Očito nisi koristio pa si neupućen, bezveze govoriš napamet. Mene je Amd malo je reć impresionira kad sam im proša kroz softver i uvidio da je program prepun odličnih mogućnosti zapravo lagan za sistem poput Notepada, svjetlosnim godinama je daleko od Nvidie. Nadalje, sa R5 1600 i RX580 ja neću propustit nikakvu zabavu najmanje 6-7 godina ako potraju, stalnih 60Fpsa na maksimalnim postavkama sa kvalitetnim snimanjem, bez pola muke. Sistem je hladan i tih. Osim toga, Ryzen ne da je uz bok Intelu 8 nego je zapravo i bolji jer u igrama ima minimalne zaostatke i to tek na visokom Fpsu poput 120+, potpuno beznačajno u praksi, a istovremeno je daleko bolji u gotovo svemu ostalome šta je zapravo značajno, a manje se i grije, ima bolji hladnjak, ima mogućnost nadogradnje, ukupno je bitno jeftiniji kad se sve zbroji. Kako je onda lošiji ? Čitaš li s razumijevanjem ? Koliko puta trebam navodit jedno te iste činjenice i dodavat nove ? Ajde stavi sve na papir, napravi par kalkulacija, zamisli par hipotetskih sadašnjih i budućih scenarija pa mi molim te nacrtaj kako je to Intel 8 bolji jer meni očito nešto promiće.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 21.04.2018 - 10:02

      OK, rekli smo si sto smo si imali za reci, ti imas svoje stavove, ja svoje i ocito je da nitko nikoga nece uvjeriti u suprotno. Ako se slazes, ja bih da stanemo ovdje da ne ode predaleko sve skupa i da ne padnu teske rijeci. Neka nam ostane nesto za iduci puta 😀 . Meni je zapravo super drago sto si i ti tu, a i KhorneFlake, jer se s vama da malo “agresivnije” raspravljati, a i bez obzira sto se ne slazem s vama, volim raspravljati s vama jer poznate temu o kojoj pricate..

  • funky0308

    18.04.2018 - 18:05

    S ovime se slazem, vec smo nekoliko puta i pisali o korektnosti AMDa i dijeljenja source coda, dok nVidia istu stvar ne zeli napraviti pa cesto puse krajnji korisnici. Vise transparentnosti, dijeljenja i suradnje i svima ce bito bolje. Sto se ovoga tice, apsolutno se slazem s AMDom.

  • BeLLicus

    18.04.2018 - 18:28

    Ja sam već 10 godina na amd konfi, i procesori i grafe, jeftinije a u rangu istoga. Kad su cijene bile normalne svoju rx 580 8gb sam platio 2100kn, dok je 1060 6gb bila 2500kn, procesor sada ryzen 1600 košta 1200kn, a dere sve i jedan i5 7 generacije od intela. Ali nazalost nvidia ima bolje high end grafe i to stoji.

    • Drunkenstein

      @BeLLicus, 18.04.2018 - 21:37

      Amd je pokopa i jedne i druge 2017. godine u srednjem rangu. High end je irelevantan dio tržišta jer je manji za cijela 4 puta od srednjeg ranga.

    • funky0308

      @BeLLicus, 20.04.2018 - 10:42

      Ti si to sve testirao ili procitao negdje istrazivanje ili pricas na pamet? Nista te ne optuzujem, samo pitam odakle ti takve info. Za cijene se slazem, to je cinjenica.

    • BeLLicus

      @funky0308, 20.04.2018 - 17:35

      Nisam ja testirao nego uvijek pogledam sve šta i kako prije nego što kupim komp, prošle godine sam taman uzimao komp u 7 mjesecu, i onda sam gledao benchmarkove na netu. Nije to nikakva velika razlika rx 580 i gtx 1060 su po snazi veoma slične, samo što ćeš u nekim igrama imati 10 fps vise na jednoj a u nekoj 10fps na drugoj. Ali zbog freesync monitora koji je puno jeftiniji od gysncovih i zbog jeftinije cijene tada rx580 je daleko bolji izbor i još ima 2gb vram memorije više. Što se tiče procesora to sam baš gledao jako puno benchmarkova kako ljudi rade. I ryzen je kidao u srednjem ranku tj pokazao se boljim od svakog i5 procesora. No sad već ova 8 serija procesora od intela je bolja od ryzena ali i dosta skuplja 🙂

    • Drunkenstein

      @BeLLicus, 20.04.2018 - 22:24

      i5 8400 nije bolji od R5 1600 jer daje svega par Fpsa više i to u specifičnim i nevažnim scenarijima, dok debelo gubi u svemu ostalom, skuplji je, jeftinije ploče su tek došle, a nema upgrade path, više se grije i ima lošiji cooler. Nije niti blizu R5 1600.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?