HCL.HR

AMD je u naletu, otkrili su treću generaciju Ryzena i Radeon Navi grafičke

Zoran Žalac 27.05.2019.   •   23 komentara   •   Tehnologija


Tvrtka AMD na sajmu Computex održala je konferenciju koja nam najavljuje uzbudljiva događanja u budućnosti računalnog hardvera.

Godinama je već situacija u svijetu računalnog hardvera takva da tvrtke Intel i Nvidia dižu cijene svojih proizvoda bez da donose veliki napredak u performansama koji bi tu cijenu opravdao. Do toga smo došli zbog činjenice da je konkurencija u vidu tvrtke AMD bila skoro pa nikakva.

To se počelo mijenjati dolaskom Zen arhitekture i Ryzen procesora, čija se druga generacija počela prodavati bolje nego Intelova Core serija. Na tržištu grafičkih kartica AMD nije uspio konkurirati Nvidiji svojom Vega arhitekturom, no i to bi se uskoro moglo promijeniti tako da bismo mogli svjedočiti situaciji kakvu nismo vidjeli već 17 godina.

Naime, tvrtka AMD je na sajmu Computex danas predstavila svoju 7-nanometarsku liniju Ryzen 3000 procesora i Radeon grafičkih kartica Navi arhitekture. Ni Intel ni Nvidia na tržištu još nemaju proizvode koji se rade 7nm procesom proizvodnje. To ne mora značiti da je AMD automatski u prednosti, ali ako im proizvodi budu kvalitetni, to bi značilo da je tehnološki gledano ispred svoje konkurencije dobrih godinu dana, možda čak i dvije.

Ryzen 3000 procesori

Krenimo s procesorima. AMD planira uvesti nekoliko noviteta koji bi mogli biti korisni za gaming. Za početak, cache memorija novih Ryzen procesora bit će poduplana u odnosu na prethodnu generaciju te će sezati od 36 MB do 70 MB, što bi trebalo značajno poboljšati performanse u igrama.

Druga stvar, AMD sa Zen 2 arhitekturom donosi podršku za PCIe 4.0, što će omogućiti bolje i brže komuniciranje procesora i PCIe hardvera poput grafičke kartice. Poboljšanja u ovom segmentu tek trebamo vidjeti, no iz AMD-a navode kako njihov hardver može ostvariti do 75% bolje rezultate od kombinacije i9-9900K s RTX 2080 Ti, doduše u posebno dizajniranom 3DMark testu.

Međutim, ovo nije uzbudljivo samo u kombinaciji s grafičkim karticama. Na PCIe utoru također se može koristiti i druge komponente, poput diskova, a kako PCIe 4.0 donosi duplo veću propusnost od trenutnog PCIe 3.0 standarda, očekujte da će se diskovi dodatno ubrzati.

Konkretno, AMD je najavio tri modela. Ryzen 7 3700X imat će 8 jezgri, 16 threadova, osnovni takt od 3,6 GHz te 4,4 GHz na boostu, 36 MB cache memorije – sve to u 65W TDP-a.  Ryzen 7 3800X ima isti broj jezgri i threadova, istu količinu cache memorije, ali viši radni takt (3,9/4,5 GHz) te malo viši TDP – 105W. U usporedbi s prijašnjom generacijom Ryzena, AMD za 3800X obećava od 11 do 34% bolje performanse konkretno u igrama.

Treći model je Ryzen 9 3900X, zvjerčica s 12 jezgri i 24 threada koja radi na taktu od 3,8 GHz (4,6 GHz boost) i ima 70 MB cache memorije. Nekom crnom magijom ne bi trebao biti ni gladan struje pa se navodi TDP od 105W.

Sve je to super i uzbudljivo s tehnološke strane, ali ne nadajte se da će cjenovno biti na razini prethodnih Ryzen procesora. Svi kreću u prodaju 7. 7. ove godine, počevši od najjeftinijeg modela (Ryzen 3700X) za 329 američkih dolara. Ryzen 7 3800X koštat će 399 dolara, dok će uzbudljivi Ryzen 9 3900X od vas tražiti 499 dolara. Dakle, nije jeftino, ali opet – ni konkurentni proizvodi nisu ništa povoljniji. Dapače, moglo bi se reći da su Intelovi puleni znatno skuplji.

Malo više cijene inače ne bi trebale zabrinuti samo PC igrače, već i one koji planiraju kupiti buduću konzolu sljedeće generacije. I PlayStation i Xbox će u idućim izdanjima koristiti AMD-ovu Zen 2 arhitekturu, a premda će procesori biti posebno dizajnirani za te konzole, svejedno će biti rađeni istim proizvodnim procesom. Drugim riječima, sve što vam možemo reći jest – štedite već sada.

Radeon “Navi” RX 5000 grafičke kartice

Drugi dio AMD-ove priče na Computexu bio je vezan uz Navi arhitekturu koja će također biti baza za sljedeću generaciju PlayStationa, a samim time i polazna točka za “next-gen” igre. Za AMD i Radeon ovo je velika i važna stvar jer se radi o potpuno novoj arhitekturi koja će zamijeniti dosadašnji GCN na kojemu su rađene AMD-ove grafičke kartice zadnjih sedam godina, još od Radeon HD 7000 serije.

Ukratko, AMD s Navi arhitekturom obećava do 25% brži radni takt od Vega arhitekture te do 50% bolju izvedbu, ovisno o uvjetima i samoj igri. Raytracing nije spominjan, iako je ranije potvrđeno da će biti omogućen u nekom obliku.

Nova serija grafičkih kartica zvat će se RX 5000 i prvi modeli u prodaju će krenuti 7. 7. ove godine. O cijenama se nije govorilo, no iskreno se nadamo da su niže od Nvidijine RTX serije.

Što se izravnih usporedbi tiče, iz AMD-a su tu bili vrlo šturi i selektivni, tvrdeći kako RX 5000 serija donosi 10% bolje performanse od RTX 2070 u igri Strange Brigade, koja budimo realni nije nikakvo mjerilo za zahtjevnog PC gamera.

U bilo kojem slučaju, vjerujemo da će AMD više detalja o RX 5000 grafičkim karticama otkriti idućeg mjeseca na svom Horizon Gaming događaju povodom nadolazećeg E3 sajma.

Komentari (23)

  • Deus

    27.05.2019 - 11:25

    Samo neka izbacuju,sto veca konkurencija to bolje za nas 🙂

  • SlucajniProlaznik

    27.05.2019 - 11:37

    AMD se pobudio. Bilo je i vrijeme. Novi PC ne trebam ali da sada kupujem opet bi išao Intel+nV no tko zna kako će biti za godinu ili dvije. Ako im 7nm neće imati puno problema kod same izrade čipova mislim da napokon mogu konkurirati Intel+nV opciji. Trenutno je to ipak samo teorija, u praksi AMD ipak nije bolja opcija. Normalno, tko si može priuštiti najbolje. Za medium klasu je AMD ipak konkurentan

    • butjer1010

      @SlucajniProlaznik, 27.05.2019 - 13:34

      AMD se probudio prije 2 i pola godine. Vjerojatno se ti od onda nisi (šala). Od prvog Ryzena AMD je (po performansama, potrošnji struje, cijeni, obradi videa….) ispred Intela….osim u igrama. I ta razlika se smanjila s drugom generacijom ryzena, tako da je ružno za reći da je AMD konkurentan, po mojem (naravno subjektivnom) mišljenju, ja bi rekao – Intel je konkurentan….skoro. Intel kaska za AMDom, u Europi prvi puta do sada, AMD je prodavaniji procesor (samo desktop računala, notebook AMD nije ni blizu) nego Intel, što zbog boljih performansi, što zbog manje cijene. Trećom generacijom Ryzena, ja se nadam da će AMD, ako ne izjednačiti rezultate s Intelom, nego ga i prestići u tih par sličica u sekundi u igrama.
      Što se tiče grafika, Nvidia je od izlaska 10×0 serije, daleko otišla ispred AMDa, tu se ne može ništa prigovoriti.

    • SlucajniProlaznik

      @butjer1010, 27.05.2019 - 17:16

      “Osim u igrama”. Mene zanima high end ponuda u igrama. Napisao sam u tekstu da je AMD konkurencija u mediumu ali nema ništa da bude blizu 2080 Ti. A što se tiče procesora opet su Intel procesori daleko bolji. Ja nisam mislio na omjer cijene/kvalitete i takve stvari gdje je AMD u prednosti. Mene zanima vrh ponude a tu AMD još uvijek niti procesorima niti grafičkama nije na vrhu. Sa ovim što dolazi to se tek u teoriji može promijeniti a u praksi ćemo vidjeti hoće li. Kada imaš love Intel+ nV je i dalje najbolja opcija. Nije li?

    • Lovac

      @SlucajniProlaznik, 27.05.2019 - 14:18

      Kad sam prošle godine uzimao komponente i7 8700K i Ryzen 2700X koštali su isto te je za nijansu prevagnuo Intel radi igara. Sada je taj isti Intel skuplji skoro soma kuna i uopće je glupo ne uzeti Ryzen (u igrama nije velika razlika, a kad se streama, onda je u prednosti) koji je “workstation” CPU za kućne korisnike. Idućom generacijom još više sve ide u prilog AMD-u i čudi me da ljudi pamte kao zlatne ribice; gdje je Athlon 64 ribao pod u igrama s Pentium 4 procovima i to na nižem taktu te uz niže zagrijavanje. Oni su uvijek bilo inovativni, ali to ne mogu održavati dugo kao Intel koji je neusporedivo veća tvrtka (i konačno prava konkurencija jer bi za jači i5 morali dati skoro 3 soma, to garantiram).

    • SlucajniProlaznik

      @Lovac, 27.05.2019 - 17:21

      Ljudi, ja nisam ništa rekao približno u smislu u kojem ti i butjer govorite. U pravu ste. Ja sam mislio samo na najbolji hardver. AMD za razliku od nV i Intela svoje inovacije pruža besplatno i to ih je do sada uvijek sj. Znam ja to sve. Opet, da ne bi bilo nedoumica- ja govorim samo za high end CPUove i GPUove za igranje da AMD tek postaje konkurent jer to je tako. Tek sa asinhronizacijom na grafičkim karticama je došao blizu nV. Intel još uvijek ima jači procesor ako se gleda jedna jezgra a rade ih na 12nm. Da opet kažem malo jasnije ono što sam želio reći- za igranje na najvećoj razini kada ne gledaš puno na novac nego što je najbolje AMD nije (na žalost, ja volim AMD makar se iz mojeg teksta to ne može iščitati a ne volim Intel niti nV što se tiče korporativnih odluka i cijena njihovih hardvera) konkurencija na najvišoj razini. Oprosti, nije. Kao što Intel i nV ne postoje u konzolama.

    • butjer1010

      @SlucajniProlaznik, 28.05.2019 - 12:17

      Kad smo kod high end CPUova, ja bi sa i9 9900k usporedio samo 500tinjak kuna skuplji threadripper 1950 sa 16 jezgri i 32 threada (nasuprot 8-16 kod i9), koji opet u svemu osim u igrama, rastura i9!
      Ne vidim gdje je intel ispred AMDa u high endu (osim po 100ti put-u igrama). Ne znam samo gdje se, osim u nekim pluig-ovima od adobe-a, gleda single core performance? U svim testovima (multi core) AMD ima bolji procesor od intela.

    • butjer1010

      @butjer1010, 28.05.2019 - 12:18

      *plug-in-ovima

    • SlucajniProlaznik

      @butjer1010, 28.05.2019 - 12:49

      Pa u igrama. Ne zanima me ako može prati veš nego da li mi može pomoći sa velikim frejmom u visokoj rezoluciji kada stavim dvije 2080Ti sa njim

    • butjer1010

      @SlucajniProlaznik, 28.05.2019 - 22:49

      i koliko je frame-ova sa intelom, a koliko sa AMDom kad staviš dvije 2080ti??? U 4K rezoluciji razlika je od 1 do 3 framea, a u FullHD je i do 15ak (ne zaboravimo da je to otprilike 115 naprema 100 što je itekako bolesno brzo i bez ikakvog”laga”)
      A u svemu ostalom je AMD bolji. Probaj mi naći dobar razlog, ja ga ne vidim, pogotovo što računalo definitivno većini ne služi isključivo i samo za igranje? Možda ja ne kužim tvoju logiku, ali definitivno nisi bio u pravu sa prvim postom (opet moje subjektivno mišljenje)

    • SlucajniProlaznik

      @butjer1010, 29.05.2019 - 06:19

      1 do 3 frejma? Kao prvo, ne samo da je više od toga (10+ frejmova, što na 4k60 znači puno ili na 2k120) što ti navodiš nego je i stabilnost bolja i Intel sa nV pruža neke stvari koje AMD+AMD nema. A ako je sa CPUovima približna stvar u gamingu, što se tiče GPUova ništa od AMDa nije blizu nV. Najjača nV kartica potegne u mnogim igrama i do 30% više frejmova u frejmovi su stabilniji. CPU je rijetko bottleneck, meni su godinama grafe. Prvo je bio sli 970 pa sli 1080 pa sada 2080 Ti. Ali treba tu i odlično hlađenje za maksimalne detalje u 4k. Hlađenje i proca i grafa i odlična matična i par SSDova i sve što sa time dolazi. Trenutno imam PC od 3soma, samo kutija. Štedio sam mjesecima da mogu godinama igrati prvo na najvišoj razini pa onda dalje na zadovoljavajućima i proveo sam dosta vremena gledajući testove tako da znam jako dobro što govorim. Žao mi je samo da sam kupio 4k60 monitor a ne 2k120 ali mislim da ću i u njega uložiti 2 soma pa da bude sve kompletno. Neću nikakve velike rasprave. Što se CPUova tiče, Intel je malo bolji i puno skuplji a u svemu drugome AMD prednjači (osim u snazi jedne jezgre) dok što se grafa tiče AMD nije blizu nV na najvišoj razini.

    • butjer1010

      @SlucajniProlaznik, 30.05.2019 - 17:23

      Ajde sada barem kužim da ti o ovome što si napisao nemaš nikakvog pojma.
      Volio bi da mi objasniš riječ stabilnost, koju si negdje pročitao, nemaš pojma što znači, a sigurno ti se svidjela samo. U toj riječi prepoznajem neznalice koji pričaju nepoznate im stvari, i ono što čuju od “starih majstora”, koji još uvijek tvrde da ne kupuju AMD procesore zato što se pregrijavaju (Duron-2001.g.)
      U 4K sa 2x2080ti nigdje nije razlika 10+ frameova, ali to nije više ni bitno. Vidim da si napisao da si gledao testove. E, ja imam svoj servis računala više od 10 godina, prije toga sam radio u servisima više većih firmu u HR, tako da ne gledam testove, nego ih sam isprobavam, a to ti je velika razlika.
      Drugo najbitnije je to, što non stop ponavljaš kako je Nvidia puno jača od AMDa u grafikama, kao da sam ja u bilo kojem postu napisao suprotno??? Čak sam i napisao da ih Nvidia ubija od 10×0 serije, ali to nisi ni pročitao izgleda.
      Sorry, ali ovo je zadnji komentar o ovome, nismo na istoj razini….. pozdrav i bez ljutnje.

  • marko1106

    27.05.2019 - 11:45

    Ispod 5000kn ne ocekujem cijenu nove konzole (ali se nadam).

    • Lovac

      @marko1106, 27.05.2019 - 14:27

      Danas čak ni nije loše (mislim na PS4). PS2 je 2000. kod nas koštao skoro 5000kn u samom startu, s tadašnjom platežnom moći; to je kao da danas konzola stoji 8 ili 9 tisuća. Tako da ako bude PS5 5000kn u startu biti će ok, ali realno očekujem ipak ispod toga, ali opet veću cijenu nego što je to bilo kod PS4. I past će sigurno, spomenuti PS2 je samo 2 godine kasnije bio već na 2700kn, a onda je cijena pala ispod 2000.

    • SonOfZeus

      @Lovac, 27.05.2019 - 20:01

      Iznimno sumnjam da ce biti iznad 4 soma kod nas, makar bi ja osobno volio jer bi znacilo da bi jos duze bio konkurentan. Zivi bili pa vidjeli

    • SlucajniProlaznik

      @marko1106, 27.05.2019 - 17:24

      Osobno bi želio da naprave dvije konzole- jednu za 3500 a drugu za 5000, tako da odmah možeš kupiti ono što možeš platiti. Ali da, ps5 bude skup prema hardveru kojeg ima a Sony će jako dugo na samom hardveru gubiti novac. Srećom za njih pa je ova generacija konzola njima bila uspješna i što planiraju dobre stvari za PS5 poput backwards compatibility, svaki ps5 će biti spreman za psvr i tako dalje.

    • PsyBorG6of9

      @marko1106, 27.05.2019 - 23:58

      lol… svi znamo kako je prosao ps3 sa svojom cijenom od $599, prodavao se kao? naspram drugih ps? mda soniju to bas opet treba. posto nova konzola ne izlazi sutra cijena komponenti koje idu u ps5 ce past, doci se i brzi ryzeni, past ce i cijena ryzenu, gdje je 11-12mj. 2020. do tada tko ziv, tko mrtav.

  • dvuk

    27.05.2019 - 14:27

    Volio bih da je istina al se bojim da je to još jedna dobro ispricana prica #waitforryzen #opet

  • Nijam Kaj

    27.05.2019 - 15:27

    Ovo se dugo cekalo, i isplatilo se, AMD ponovno na vrhu.

  • KhorneFlake

    27.05.2019 - 18:53

    Teško da ću bilo šta mijenjati na ovom planu, i dalje sam zadovoljan sa trenutnom mašinom, ali je fino vidjeti inovacije i rasplamsalu konkurenciju. Intel je ubilo što su se zaglavili sa 10nm procesom, a i svakodnevno otkrivanje novih sigurnosnih propusta i mitigacija koje utiču na performanse svakako ne pomaže. Za cijeđenje vode iz kamena valja još izbaciti i super spešl binovani 9900k koji može da dosegne 5GHz na svim jezgrima, čisto da održe prednosti u Cinebenchu, a koliko to troši i šta treba da se ohladi nije ni bitno toliko…
    Što se mene lično tiče, jedino za čime realno terba da žalim jeste što nisam mogao uložiti u dionice dok su bile ispod 2 dolara. Ili što nisam kupio Bitcoin u to isto vrijeme, isto mi nekako dođe u ovom momentu…

  • Stitrek

    29.05.2019 - 00:40

    Ryzen 3000 serija definitivno nudi najviše za uložene novce, IPC je povećan za 15% tako da nema više kaskanja za Intelom u igrama a cijene su znatno niže. Treba vidjeti još cijene za Navi te prva testiranja da bi se vidilo dali su u best buy kategoriji.

  • ReflectoR

    29.05.2019 - 01:34

    Nista dok grafen ne dodje.

  • moordrak

    29.05.2019 - 03:39

    AMD je uvijek bio odlična opcija za entuzjaste što zbog performansi što zbog cijene. Za profesionalnu uporabu se koristi isključivo Intel. AMD ne može niti primirisati serverskom segmentu tržišta premda analitičari tvrde kako će ove godine Intel izgubiti vodeću poziciju radi problema i kašnjenja u proizvodnji 10nm čipova. Intel ne dubi na glavi i sigurno već imaju nešto na 7nm, što je idući korak, no uvijek je pitanje: koliko će to koštati i kada će izaći na tržište. Procesori za profesionalnu uporabu, recimo u datacentrima bi navodno prvi trebali probiti led. Što se običnog, “kućnog” korisnika tiče, još ćemo malo pričekati sa novom generacijom Intelovih pločica u desktop strojevima…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?