HCL.HR

Srpski developer optužen je za krađu animacija od Elden Ringa, kažu da su sve uredno platili


Beogradski tim Archangel Studios našao se u nezavidnoj poziciji nakon što je otkriveno da su neke animacije u njihovoj igri izravne kopije onih iz Elden Ringa.

Proteklog je vikenda počela kružiti snimka koja sugerira da je igra Bleak Faith: Forsaken malo pokrala Elden Ring. Iako je jasno da ta igra, koju potpisuje srpski tim Archangel Studios, ima očitu inspiraciju u soulsborne stilu igara, paralelna usporedba snimki pokazuje kako Bleak Faith i Elden Ring dijele animacije koje izgledaju identično.

Teško je povjerovati da je posrijedi namjerno kopiranje, s obzirom da se ovakve stvari vrlo brzo razotkriju ako se radi o kopiranju popularnih igara. Što se onda dogodilo?

Iz srpskog tima kažu da su dio animacija za igru kupili preko Epic Marketplacea jer su im se činile odgovarajućima za temu njihove igre i jer im je bilo potrebno više raznovrsnosti među animacijama koje su sami izradili.

Doduše, to što su animacije legalno kupljene na Epic Marketplaceu ne znači nužno da je prodaja bila ovlaštena. Samo ih onda nije “ukrao” srpski tim, nego onaj tko im je te animacije prodao. A čini se kako je prilično lako izvući animacije iz Elden Ringa, s obzirom da za to postoji besplatni alat korišten za modding igre.

Iz Archangel Studiosa kažu kako im prodavač animacija nije bio sumnjiv jer je dugogodišnji prodavač na Epicovoj tržnici, no ne isključuju da je posrijedi prevara pa će nadzirati situaciju i razmišljati o alternativama za budućnost.

U najgorem slučaju morat će izmijeniti sporne animacije vlastitima.

Komentari (13)

  • Šljivovica23

    13.03.2023 - 18:42

    Kažu da je kupac uvijek u pravu, nadam se da će proći neoštećeno, jer igra izgleda stvarno lijepo.

  • mg

    13.03.2023 - 19:02

    Evo baš pogleda na Steam:)

    Minor Patch Notes:
    Changes:

    -New animations for both light and heavy attacks of Claymores.

  • Mamba_

    13.03.2023 - 21:10

    Kolko ovaj Epic kljuka para u ekskluzive, mogli su malo i u moderatore marketplace da se ovakve nelegalne prodaje ne dešavaju.

  • Ovcaodnovca

    13.03.2023 - 23:19

    za 2-3 godine ces sve moc kupit i u biti samo slozit igru i to je to. nema programiranja i takvih stvari

  • Iron666

    14.03.2023 - 06:49

    Igra je svakako poprilično loša sa ili bez kopiranih animacija..

  • AngryMosquito

    14.03.2023 - 08:17

    Moze balkanc iz balkana,ali balkan iz balkanca nikad…

    • MAJSTOR RINGO

      @AngryMosquito, 14.03.2023 - 10:19

      Zar nisi razmisljao u suprotnom pravcu? Da je mozda kriv prodavac?
      Ako se ispostavi da je Archangel studio svesno iso u neku mutnu, prljavu rabotu, ilegalnu, ja cu prvi to osuditi i zahtevati da snose sve konsekvence. Nebitno je jel studio dolazi iz Srbije, Hrvatske ili Tunguzije!

    • AngryMosquito

      @MAJSTOR RINGO, 14.03.2023 - 12:16

      Pokazes papire i sve uredu,bog te hebo koda su mala deca pa da su to isli kupovat prek posrednika… normalno da su isli u mutne poslo e jer je bilo jeftinije… i to je to

    • MAJSTOR RINGO

      @AngryMosquito, 14.03.2023 - 16:37

      Pa dal su isli ili ne zaista ne znam, ne zelim da budem njihov advokat. Nije ovo prvi put da se ovakve stvari desavaju, pogotovo u souls like igrama, tako da ovakve stvari – kradja, plagijat, muljanje itd… ne treba pripisivati samo na nasem brdovitom Balkanu.

    • Mamba_

      @AngryMosquito, 14.03.2023 - 23:41

      Epic Marketplace je baš to što piše marketplace, znači oficijalna stranica za prodavanje u ovom slučaju animacija, ista stvar što je steam za igre, što znači da je na njima da istraže da li su stvari koje se prodaju legalne jer oni pružaju uslugu i uzimaju proviziju.

    • ajdin_sa

      @AngryMosquito, 15.03.2023 - 12:23

      Znači odeš kupiš sebi u prodavnici nešto i neko te optuži da si to ukrao iako si sve uredno uzeo sa police i odnio na kasu platio ti si svjesno išao u mutne poslove i muljao po tvome 😁

  • Pajo Paksu

    14.03.2023 - 11:33

    Iskreno I da su legalno kupili to mi se ni malo ne sviđa. Svaki studio bi trebao raditi svoje animacije i igra bi trebala biti originalna na svoj način.

  • SanKa

    15.03.2023 - 12:42

    naravno da je balkanski studio hahahaha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?