HCL.HR

At the Gates je obećavajući Kickstarter projekt dizajnera Civilizationa 5

Renato Pedišić 07.02.2013.   •   8 komentara


Voljeli ste Civilization 5? Vrijeme je da zavolite i At the Gates, stratešku simulaciju izgradnje carstva koja dolazi od vrijednih ruku Jona Shafera, dizajnera Civilizationa 5.

At the Gates je ime planetarno popularnog metal benda iz Gothenburga u Švedskoj, koje bi moglo postati jednako popularno i u gamerskom svijetu, jer ga nosi prvi nezavisni projekt Jona Shafera, dizajnera Civilizationa 5, i njegovog studija Conifer Games.

At the Gates je po novoj praksi, kao prvi projekt jednog nezavisnog studija, poslan na Kickstarter, gdje je samo dan nakon početka kampanje prikupio više od polovice traženog iznosa od 40 tisuća dolara. Shaferov Conifer Games “u kesi” u ovom trenutku ima nešto više od 28.000 dolara, a kampanja traje još 29 dana.

Igrina priča prati jedno od odabranih barbarskih plemena koje pametnim taktiziranjem mora proširiti svoj utjecaj na Europi i stvoriti veliko carstvo koje će “u 40 i nešto poteza svjedočiti padu Rimskog Carstva.”

Inače, zanimljiva je činjenica kako je projekt već u poodmakloj fazi razvoja te već sad ima igrivi prototip, ali on je vrlo jednostavan i sadrži samo osnove buduće igre. Prikupljeni novac će primarno biti usmjeren poboljšavanju mehanika igre, stvaranju naprednih animacija, izradi glazbe, unaprjeđivanju umjetne inteligencije i dodavanju hrpe ostalih sitnica koje zajedno trebaju taj minimalan iznos od 40 tisuća dolara.

Ono što At the Gates sadrži u ovom trenutku ključne su igrine osobine:

• Promjenjivi teren ovisno o godišnjem dobu – močvare se isušuju, poplave mijenjaju izgled mape, zaleđene rijeke i jezera omogućuju prolaz vojnika.
• Iskorištavanje resursa koji se polagano prazne te potraga za drugim izvorima bit će primarna misija svakog igrača, koji će radi ekonomije biti primoran ući u sukob s drugim plemenima ili migrirati na druge prostore.
• Uništavanje neprijatelja kroz uništavanje njihove linije opskrbe i stalna pažnja na vlastite trgovačke putove dodaju zanimljivu dozu taktiziranja – glad vojske može biti kobnija od rata.
• Diplomacija s drugim plemenima djeluje po sistemu “ruka ruku mije”, pomoć u vremenu potrebe kasnije se može višestruko isplatiti.
• Odabir borbe protiv Rimljana ili suradnje s njima može utjecati na razvoj plemena. Pleme može postati romanizirano te tako dobiti pristup novim tehnologijama u suradnji s oba dijela Carstva.
• Igrač može birati između geografski točne karte Europe ili 100% nasumično generiranih svjetova.
• Igra omogućuje izbor između osam frakcija, svake sa svojim jedinstvenim prednostima

Uz sve ove fine stvari koje nas očekuju jednom kad At the Gates izađe, teško je ne izdvojiti neki simboličan iznos kako bi se pripomoglo njegovu razvoju. Ukoliko ste još nesigurni oko donacije, pogledajte video u kojemu vam se Jon Shafer osobno obraća, prikazujući rani gameplay igre i objašnjavajući sve ključne elemente igre.

Komentari (8)

  • JaBitiTarzan

    07.02.2013 - 22:27

    Civ 5 je najneoptimiziranija igra koje se sjećam.

    • Rogue

      @JaBitiTarzan, 07.02.2013 - 22:49

      sta pricas ti?

    • dado01

      @JaBitiTarzan, 08.02.2013 - 07:59

      Hmm… da nisi malo pogrijesio?

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 08.02.2013 - 08:00

      Pa u principu na minimumu izgleda kao Age of Empires 2 a za taj izgled zahtjeva konfiguraciju kakva je potrebna za Crysis. Fog of War izgleda doslovce kao sir nožem rezan.

    • Apocalypse4987

      @JaBitiTarzan, 08.02.2013 - 10:19

      Da iako je igra vrhunska, ima dosta bugova, meni se recimo nakon dužeg igranja zaguši memorija pa moram igru ponovno pokrenit, nova igra i save se predugo učitaje i imam problema sa prekidom prve animacije.

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 08.02.2013 - 10:26

      Ja sam samo komentirao neoptimiziranost. Da je igra vrhunska, nije. Ali je toliko zarazna da izgubim toliko vremena ne mareći apsolutno ni za što dok igram.

  • dado01

    08.02.2013 - 07:59

    Civ 5 je vrh igra, nadam se da ce i nastavak biti ako ne bolji onda isti.

    • Me666

      @dado01, 08.02.2013 - 08:49

      Ovo nije nastavak Civ 5, ovo je samo samostalna igra njegova dizajnera

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?