HCL.HR

Ayaneo Next Lite bit će prvi uređaj koji koristi SteamOS, a nije Steam Deck

Zoran Žalac 11.01.2024.   •   7 komentara


Tvrtka Ayaneo najavila je zaokret u poslovanju te će njihov sljedeći uređaj za igranje koristiti Valveov SteamOS sustav baziran na Linuxu.

Nakon pojave Steam Decka vidjeli smo niz uređaja koji PC igre donose u formatu “prijenosnih konzola”. No, tim je uređajima bilo zajedničko da su za razliku od Steam Decka koristili Windows (11) sustav koji baš i nije prilagođen takvom formatu (prvenstveno kontroliranju sučelja gamepadom). Zato je neobična najava da će uskoro biti lansiran još jedan uređaj koji koristi SteamOS, jednako kao i Steam Deck.

Bit će to Ayaneo Next Lite, novi uređaj kineske tvrtke koja je ručne gaming PC-jeve proizvodila i prije Valvea. Nije sasvim jasno zašto se tvrtka Ayaneo odlučila za prelazak na SteamOS, a čini se kako podrška ipak nije službeno došla od Valvea jer zapravo koriste kopiju SteamOS-a zvanu HoloISO.

Za sada je nepoznato kakav će to hardver koristiti Ayaneo Next Lite. Otkriveno je samo da će imati 7-inčni ekran 800p rezolucije, bateriju od 47W i Hall Effect joysticke. Dolazit će u tri različite boje: bijeloj, crnoj i tirkiznoj.

Komentari (7)

  • Shaman

    11.01.2024 - 11:12

    Najezda handheld uredjaja se nastavlja i u 2024. Budemo vidjeli, mozda to bude dobro.

    • mamojebac

      @Shaman, 11.01.2024 - 15:00

      Konkurencija je uvijekndobro došla 👍

    • Shaman

      @mamojebac, 12.01.2024 - 03:12

      To definitivno.

  • Stecajni_upravnik

    11.01.2024 - 13:07

    Mozda gresim ali ovo mnogo vise ima smisla od win varijante, ako nista drugo, bice daleko jeftinije. Tesko mi je da poverujem da ce se dobro prodavati handheld uredjaji po ceni punokrvnog pc odnosno po ceni ps5+xbox x

    • undisputed_kiki

      @Stecajni_upravnik, 11.01.2024 - 14:35

      Ocito ne razumijes namjenu ovih uredjaja, kao sto mnogi ne razumiju namjenu, recimo, ps portala..nije bitna cijena, nego namjena.. meni koji sam puno u pokretu, imam recimo vremena u nocnoj i slicno, prijenosne kozole su zakon, gdje da stavim monito i ps5, na ledja..

    • Stecajni_upravnik

      @undisputed_kiki, 11.01.2024 - 15:23

      Komentar je bio u pravcu da je suludo dati 1200usd za win uredjaj dok u isto vreme deck pegla sve to za pola cene sa sve opcijom da to isto radi na winu. Deck mi je game hub postao, pc+game pass+ps stream igre, sve na jednom mestu, po realnoj ceni konzole i zajednicom koja sa linuxom radi sta hoce. Ako smo realni do kraja, ideala je kada je steker za struju u blizini, par sati baterije istekne po pravilu kada uhvatis zalet😂. Pozdrav veliki

  • Darac83

    11.01.2024 - 15:27

    Ovo bi moglo bar cijenom pomest konkurenciju.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?