HCL.HR

Britanska vlada nastavit će istraživati jesu li loot kutije u videoigrama oblik kockanja

Zoran Žalac 26.10.2017.   •   3 komentara   •   Zanimljivosti


Nakon peticije koja je upozorila na sličnosti prakse kupovanja kutija s lootom sa stvarnim kockanjem, britanska vlada odlučila je zatražiti pomoć stručnog odbora.

star wars loot boxes

Trakavica s loot kutijama i pratećim mikrotransakcijama se nastavlja. Nakon što je preko deset tisuća potpisnika peticije zatražilo od britanske vlade da se očituje je li kupovanje kutija s nasumično generiranim predmetima u igrama jednako što i kockanje, britanska vlada ponudila je odgovor.

Kako kažu, u interesu im je zaštiti mladu publiku pa putem zaduženih komisija prate trenutnu situaciju u spajanju videoigara i kockarskih elemenata u njima. Premda se pozivaju na izvješće komisije za kockanje iz trećem mjeseca ove godine, u kojemu stoji da se kupovanje nagrada u videoigrama ne smatra kockanjem, iz britanske vlade dali su naredbu svom Vijeću za video standarde da istraži ovu problematiku zajedno s PEGI-jem, europskim odborom koji procjenjuje dobna ograničenja za igre.

Međutim, u PEGI-ju su se već očitovali da se oslanjaju na mišljenje stručne komisiju za kockarstvo koja trenutno ima stav da loot kutije ne vode prema kockanju u igrama. Argument im je da se nagrade iz tih kutija ne mogu zamijeniti za stvarni novac. Doduše, postoje čitava crna tržišta za predmete koji se dobivaju u igrama, no to je problem koji je prisutan izvan same igre, pa se tehnički ne more reći kako igra ima kockarske elemente.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • AceRimmer

    26.10.2017 - 16:21

    Citajuci ovakve clanke skuzis koliko je hrvatska politika (a vjerujem i politika svih ostalih balkanskih zemalja) nezainteresirana, ili bolje reci neupucena, u gaming. To dosta govori o tome koliko smo opcedrustveno nazadni, cega je posljedica nedostatak bilo kakve financijske potpore za gaming industriju kao potentnu granu gosporastva. S druge strane, mozda je tako i bolje jer bi zabrane i moralno zgrazavanje (preseravanje) frcali na sve strane kad bi katolicko-desnicarsko-konzervativne kreature, kakve u Hrvatskoj sve vise ispuzavaju ispod svojih kamenja, zakoracile u svijet gaminga.

    • prc12

      @AceRimmer, 26.10.2017 - 18:41

      Većinu toga si rekao dobro, i za crkvu, hrvatski zaostatak itd…. ali ovo… “gaming kao grana gospodarstva”. No comment. Bez uvrede.

    • AceRimmer

      @prc12, 26.10.2017 - 21:53

      Mozda ”grana” nije najbolji izraz… mislio sam da bi trebali poticati domace i privlaciti strane developere, razne sajmove i slicne stvari. Naravno da gaming ne moze biti temelj gospodarstva, ali sigurno moze stvoriti odredjenu vrijednost/novac, i to inozemni sto je najbitnije…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?