HCL.HR

Cijene igara na Steamu uskoro bi mogle biti izražene u hrvatskim kunama

Zoran Žalac 07.04.2021.   •   13 komentara   •   Industrija videoigara


Zanimljiva je informacija procurila sa Steama nakon zadnjeg održavanja. Po svemu sudeći, hrvatska će kuna postati službeno podržana valuta na Steamu.

Najpopularnija platforma za digitalnu distribuciju igara – Steam – ima podršku za oko 40 različitih valuta. Nama to ništa ne znači jer godinama igre plaćamo isključivo u eurima. No, čini se kako je Valve sada odlučio uvesti niz novih valuta na Steamu, a među njima i hrvatsku kunu. U prijevodu, cijene igara na Steamu uskoro bi za naše područje mogle biti izražene u kunama.

Ovu informaciju prenosi SteamDB, stranica koja prati promjene i događanja na temelju Steamovih baza podataka. U zadnjem su održavanju Steama tako u kodu zapazili reference sedam novih valuta europskih zemalja – Švedske, Bugarske, Češke, Danske, Mađarske, Rumunjske i – Hrvatske.

Nije ovo službena potvrda da će do uvođenja valuta tih zemalja i doći, ali čim se to negdje spominje u bazama podataka, na tome se očito radi. Uostalom, vrijedi napomenuti da je konkurentni Epic Games Store dao značajan naglasak lokalizaciji trgovine za različite zemlje te podržava čitav niz valuta kojih na Steamu nema.

E sad, pitanje je koliko smisla ima uvođenje hrvatske kune na Steam s obzirom da nas u skoroj budućnosti ionako čeka prelazak na euro. Koliko skoroj – još nije poznato, no najranije bi se to moglo dogoditi 2023. godine.

Za kraj treba naglasiti kako uvođenjem domaće valute na Steamu igre ne bi pojeftinile. Plaćali bismo ih slično kao i do sada – samo si ne bismo morali preračunavati iznos iz eura u kune.

Označeno sa:

Komentari (13)

  • culinap

    07.04.2021 - 13:53

    Fala dragom Bogu, dosta preračunavanja hahh

  • Agent

    07.04.2021 - 14:15

    Šteta što nebi cijene stavili onda za hrvatsko tržište nego će cijene ostat iste

    • JozoTheMan

      @Agent, 07.04.2021 - 14:33

      S obzirom na pravila u EU da možeš kupovati u bilo kojoj zemlji EU, onda bi svih 500 milijuna stanovnika moglo kupovati u onoj zemlji gdje im je najjeftinije. Tako da to prodavačima i proizvođačima nema smisla.

    • Agent

      @JozoTheMan, 07.04.2021 - 15:15

      Ma vjerujem da bi steam to mogao ograničit kad bi baš htio,samo nas premalo ima

    • MaximCroGamer

      @Agent, 07.04.2021 - 17:36

      Na hrvatskom trzistu bi sigurno bile skuplje kao sto je i primjer na playstation store-u.

  • Saren

    07.04.2021 - 14:38

    Tako je to kad ne zelimo radit reda tamo gdje ga treba…. Uvodenje eura u ovakvo gospodarstvo je karta za grcki scenarij i to poprilicno brz…. Opcenito sam misljenja da euro treba na referendum i cao. I Englezi koji su bili dio Unije nisu rekli kad ni gdje ce ga uvesti, pa nisu ludi da se rijese svoje valute. Prema tome, zasto bi sveto pismo trebalo biti da ga uvedemo brze bolje mi nije jasno. Da obvezali smo se no tu se treba postaviti po onoj recenici Hectora Barbosse iz PoTC-a : “To su vise smjernice nego pravila, mi nismo rekli kad i gdje” . Nadajmo se da ce barem ovo zazivjeti cim prije pa mozda igre i pojeftine koju kunu…

    • Saren

      @Saren, 07.04.2021 - 18:41

      Ma sve pet lega, pricam opcenito. Istina GBP pomaze “sponzoriranju” UK-a kao “kraljevstva”, no za primjer ne trebas ni ici tako daleko, pogledaj Sloveniju i kako je njima bilo. Opet kazem, niti je BDP isti u nas i njih itd… I dalje smatram da je pogreska. Da je gospodarstvo jako, ajd kako tako jos, ovako je to vrlo losa ideja, po meni bar.

    • cmicko22

      @Saren, 07.04.2021 - 18:46

      Uvoditi euro ne bi bilo pametno ,jedino kako bi mi mogli uvesti euro jest da sa nekim stranim investicijskim fondom upucamo par milijardi dolara i napravimo ekonomiju privremeno stabilnijom nego što jest ima jedna zemlja koja je to napravila ja mislim da svi znaju koja je to…

  • Dragan[MKD]

    07.04.2021 - 15:53

    Bilo bi bolje kad bi prevele sučelje na Hrvatskom jeziku. Ovo ima smisla za onih zemalja koji ne planiraju prelazak na euro, većinu desničarski zemalja kao Mađarska, Poljska, Češka, kao i Danska, Švedska.

  • Mihael5555

    07.04.2021 - 16:11

    Postalo mi lakše kupovat u eurima igra i na marketplaceu, nadam se da neće biti obavezno prikazivanje cijene u kunama.

    • GTA222

      @Mihael5555, 07.04.2021 - 16:21

      Mislim da hoće jedino ako ti Steam nije na npr. Njemačkoj.

  • Okramtaker

    07.04.2021 - 16:59

    Cool, vise necu tribat preracunavat

  • ezrail

    07.04.2021 - 22:23

    Ajme šta ću sad. Valja mi računat nazad u euro. Eh da, igre će bit skuplje?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?