HCL.HR

Čini se da PlayStation 5 podržava sve veličine M.2 diskova za PC

Zoran Žalac 08.10.2020.   •   75 komentara


Prema prostoru za nadogradnju diska PlayStation 5 konzole čini se kako će ista podržavati više različitih veličina M.2 diskova.

Iz Sonyja su jučer demonstrirali kako se rastavlja PlayStation 5 konzola, odnosno kako se dolazi po odjeljka za nadogradnju konzole dodatnim diskom. Kako konzola ima disk od deklariranih 825 gigabajta, od čega je navodno iskoristivo 664 GB, mnogi će korisnici poželjeti proširiti kapacitet za instalaciju igara, a premda će nadogradnja biti skupa kako god okrenemo, korisno je znati da će konzola vjerojatno podržavati M.2 diskove različitih veličina, odnosno tipove 2230, 2242, 2260 i 2280.

Diskovi će morati biti službeno odobreni od strane Sonyja, no njihove osnovne dimenzije ne bi trebale stvarati problem. Kako je ranije bilo navedeno, u obzir vjerojatno neće dolaziti diskovi s vlastitim hladnjacima. Za sada još uvijek nema liste službeno podržanih diskova za PS5 konzolu, no na tržištu je nekoliko diskova koji ulaze u konkurenciju za to.

Cijene su za sada paprene pa će dodatnih terabajt prostora za konzolu koštati skoro kao pola konzole, baš kao i u slučaju Xbox Series X. No, dok će se na Xboxu moći kupiti samo kartica od 1 TB, vlasnici PlayStationa moći će konzolu nadograditi diskom različitih veličina – od 250 GB do 2 TB i više.

Označeno sa:

Komentari (75)

  • Bojko77

    08.10.2020 - 12:13

    Ako koji PC geek se spoji na ovu vijest i ima koju minutu, molio bih link na neki disk, tj trgvinu u nas, a da odgovara PS5 i ima više od 2 TB, najviše što nude u ponudi, da vidim tip, nešto naučim, malo popratim, imam plan za PS5, i sigurno veći disk, ako ubodem neku akciju prije kupovanja, lp

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 08.10.2020 - 12:28

      Nitko ti ne može linkati ništa sa 100% sigurnosti jer kao što u članku piše – službena lista podržanih diskova trenutno ne postoji dok ju Sony ne objavi. A nisu ju još objavili.

    • zeljo024

      @Bojko77, 08.10.2020 - 12:34

      Bolje ti je da ne znas cene, SSD mora biti Gen4 sto znaci oznaka Nvme PCIe 4.0.
      Jos ih ni nema kako treba u prodaji a i cene su van svake pameti.
      Primera radi Samsung 980 PRO od 1TB, na americkom amazonu kosta 230$.

    • Drunkenstein

      @zeljo024, 08.10.2020 - 13:13

      PRO je ipak viša i skuplja klasa, bit će valjda i EVO 4.0 opcija. U pravilu je najbolje kupit najjeftiniji SSD koji zadovoljava uvjete, a nudi 5 godina jamstva.

    • Drunkenstein

      @Bojko77, 08.10.2020 - 13:16

      Ne znan šta im znači ovo sa službenom podrškom određenih diskova, vjerojatno će i oni koji nisu podržani pravilno funkcionirat. Vidi na nabava.net i koristi se filterima koji te zanimaju.

    • DjokaBA

      @Drunkenstein, 08.10.2020 - 13:22

      Ne savetuj coveka da baca pare bezveze. Otkud ti znas sta ce biti podrzano, a sta nece. Sony sa razlogom ovo radi. Morace ti diskovi da zadovolje standarde, pre svega brzine.

    • Drunkenstein

      @DjokaBA, 08.10.2020 - 13:29

      Nisam mu ni sugerira da na slijepo kupuje, nego da se uputi i prouči kako je i zatražio. Kažen da bi se s vrimenom moglo ispostavit to da će se moć koristit i nepodržani diskovi, sve dok zadovoljavaju standard i format, ka šta je primjerice slučaj s radnom memorijom.

    • Zoran Žalac

      @Drunkenstein, 08.10.2020 - 13:46

      To je sve u zraku dok Sony ne potvrdi. Moguće je da će, kao i Microsoft sa Seageateom, sklopiti deal s nekim proizvođačem tipa Samsung, da na neko vrijeme podržavaju samo njihove diskove. Jednostavno na to softverski stave lock jednako kako su stavili softverski lock da PS5 igre ne možeš igrati s PS4 gamepadom čak i kad igraš PS5 verzije igara koje su dostupne i na PS4 konzoli.

    • tuturutu

      @Zoran Žalac, 08.10.2020 - 14:08

      A kako bi se igrale igre za PS5 sa DS4 ako su napravljene da iskoriste mogućnosti DualSense kontrolera? I te PS4 igre će na PS5 sigurno podržavati DualSense i njegove mogućnosti. Nije sve samo u grafičkoj izvedbi na PS5, dosta forsiraju taj novi kontroler. Mislim da bi se izgubilo dosta toga ako bi se sa DS4 igrala igra optimizirana za DualSense. Dok ne isprobamo nećemo znati ništa sa sigurnošću.

    • DjokaBA

      @tuturutu, 08.10.2020 - 15:22

      Spider Man Miles Morales, izlazi i za PS4 i za PS5. Zasto ne bi mogao na PS5 da ga igras sa starim kontrolerom, ako mozes na PS4 ? Dakle moze, samo nece. Taj novi kontroler nema nista posebno, osim tog haptickog feedbacka koji samo poboljsava iskustvo, nije krucijalan za gameplay.

    • Zoran Žalac

      @tuturutu, 09.10.2020 - 12:08

      One koje su napravljene tako da koriste mikrofon ili specifične vibracije u kontekstu gameplaya neka ne podržavaju DS4, tj. neka traže samo DualSense. Nema smisla za sve igre onda kočiti korištenje. A kažem ti – većinu tih kojekakvih vibracija i raznoraznih đinđa-minđa u većini igara ćeš dobiti samo kao bonus. Neće se multiplatform naslovi – a to je 80% ponude igara na konzoli, dizajnirati samo za potrebe DualSensa. Moraju raditi jednako na svim platformama. Ako rade paralelno za Xbox i PC, ne može igra imati gameplay mehaniku puhanja u kontroler/mikrofon kad na PC-u i Xboxu takvo što nemaju svi out of the box.

    • DjokaBA

      @Drunkenstein, 08.10.2020 - 15:23

      Vremenom da, ali sad ce dzabe da proucava.

    • Play for fun

      @Drunkenstein, 08.10.2020 - 15:25

      “Vjerojatno će i oni koji nisu podržani pravilno funkcionirat” Svakako si favorit za najgluplji komentar godine! Ako nešto ne znaš onda nemoj u to da guraš nos!

    • funky0308

      @Play for fun, 08.10.2020 - 16:52

      Zapravo i nije covjek nista krovo rekao. Ako se radi o klasicnom M.2 disku, raditi ce svaki. Jedino sto Sony moze napraviti je dodatno, hardwareski obiljeziti diskove, odnosno stavljati na njih cipove s kodom koje ce PS5 dekodirati, softwareski ne moze napraviti nista. Ono sto treba druze Bojko77 je sto brzi M.2 ali svakako bih ti savjetovao da pricekas izlazak i vidis detalje. Da se kladim, kladio bi se da mogu izvaditi svoj disk i ubosti ga u PS5 i da ce raditi. Prije toga formatiran, naravno. Preskupo bi bilo Sonyu bilo sto brljati i raditi po diskovima da zastite konzolu jer je nemaju stiti od cega. To nije sistemski disk niti je ovo nekakav novitet da mozes prosiriti memoriju. Raditi ce vrlo vjerojatno svi diskovi i bas to covjek i govori u svom komentaru, zasto je tebi to najgluplji komentar godine ne znam. Lijepo kaze – vjerojatno ce raditi i oni koji nisu sluzbeno podrzani, sto je tu cudno? Potpuno je u pravu, ja sam siguran da ce raditi

    • Play for fun

      @funky0308, 08.10.2020 - 17:22

      U pravu si, njegov komentar nije najgluplji. Tvoj je još gluplji a evo da ti kažem i zašto pošto vas je previše kojima treba sve crtati a ni onda ne razumijete. Zašto bi Sony prihvatio da svaki HDD bude kompatibilan sa PS5 konzolom kada će oni koji budu imali takvu mogućnost platiti kompatibilni pristup i od toga će Sony imati dodatni prihod. I dalje vam ništa nije jasno.”Ne može Sony napraviti ništa” Glupost u rangu njegove. Vi mislite da će PS5 biti Golf jedan, gurni šrafciger u bravu pa ćeš ga upaliti.

    • Bojko77

      @Play for fun, 08.10.2020 - 20:17

      Hvala svima na odgovoru, znači pričekati, no čisto htio sam znati nešto više o tom tipu harda, jer iskreno nije moje polje, pa ako ima tko se kuži i vremena, no shvatio sam da je prerano, kako bilo hvala na imputu, i posebno hvala Žalcu, da mogu i njega pohvaliti a ne samo kuditi zbog muke koje imam kad mu recenziju pročitam, hvala druže, lp

    • marko1106

      @Play for fun, 09.10.2020 - 08:11

      Pa na Ps4 evo ja koristim neki žnj hard disk. A ono službeno tocno znaci da ce ti Ssd-ovi raditi 100% a neslužbeno bi mogli bi i drugi raditi. A ionako Sony ne proizvodi te diskove. Ne znam zašto si se uvrijedio pa vrijeđaš.

    • funky0308

      @marko1106, 10.10.2020 - 18:15

      Ma lupa bezveze..ulazi u raspravu s ljudima koji sastavljuju i servisiraju racunala desetljecima (ne, ne mislim samo na sebe, ima ovdje ljudi koji dosta znaju)… umjesto da pita, kako je i covjek gore lijepo pitao on pametuje i vrijedja. Tako nece nauciti bas nista, jer je ocito bolje i pametnije lupati na pamet i vrijedjati ljude. Da li Sony moze napraviti nesto da samo verificirani disk moze u PS5? Moze, naravno. Ali nece sigurno. Radi se o prosirenju memorije i cilj je ljudima omoguciti to isto prosirenje. Da se Sony odlucio chipirati diskove, raditi selekciju i kontrolu kvalitete za najobicniie prosirenje memorije sto smo na PS4 radili sa gotovo svakim vanjskim diskom, cijena bi se popela u nebesa i sve skupa bi bilo besmisleno. Cilj je ovdje jednostavan, konzola je morala imati ovo sto ima da zadrzi prihvatljivu cijenu i bude konkurentna. Ostavili su nam jedan M.2 slot za prosirenje memorije i sami rekli da se igre nece moci od tamo izvoditi nego samo spremati. Svatko tko barem malo razumije racunala ovo je jasna poruka – prosiriti cete si memoriju sa diskom kojega cete sami kupiti, mi vam dajemo prostora za nekoliko velicina diskova kao i kapaciteta, ostalo je na vama. Kakve zastite, kakve gluposti… naravno da ce i Sony u ponudi imati diskove na kojima ce zaradjivati ali 100% ide i masa drugih diskova unutra. Nebuloze koje izjavljuje doticni gospodin su kao da kazes da u HPov laptop moze ici samo disk kojega su oni verificirali?!? Potpuna besmislica i glupost. Naravno, nema nikakve potrebe sada jurisati i kupovati disk jer je moguce da ce sustav traziti odredjenu brtinu citanja i pisanja ali to i velicina diska ce biti jedino ogranicenje.

    • funky0308

      @Play for fun, 10.10.2020 - 18:04

      Ne lupetaj prijatelju, nemas pojma o cemu pricas.. svaki M
      2 disk, koji zadovolji brzinom i dimenzijama moze i u frizider ako ima slot. Kraj price. Strasno volim kada me vi koji dva vijka niste skinuli s racunala ucite o hardwareu. Ponavljam, ako Sony ne bude na diskove stavljao cipove koje ce PS5 checkirati nema nikakve druge zapreke da sam napravis M.2 SSD i ubacis ga u konzolu. Jel ti uopce znas sto je disk? Pametujes, a niti jedan jedini aggument nisi dao. Sta te prije sprijecavalo da promjenis cijeli disk u PS4? Ako znas sto radis , apsolutno nista. Ista je stvar i ovdje. Nema tu Sony sto prihvacati i ne prihvacatti, moze samo napraviti to da ionako visoku cijenu M.2 diska, pogotovo ovakvih ultra brzih diskova dodatno poveca tim sto ces ih hardwareski stititi. Koja budala bi to radila za jbno prosirenje memorije? Ajde mani se stvari o kojima ne znas nista, pitaj ako te nesto zanima, ima ovdje dosta ljudi koji znaju o cemu pricaju.

  • Zoran Zabac

    08.10.2020 - 12:16

    Genijalna odluka u usporedbi sa memorijski karticama zelenog tabora

    • mr. Poo

      @Zoran Zabac, 08.10.2020 - 12:22

      kako si jadan, gdje su ovi administratori da ti blokiraju profil? Toksican si uzasno.

    • Zoran Zabac

      @mr. Poo, 08.10.2020 - 12:26

      Ti si toksičan…šta fali mojem komentaru? U čemu je problem?

    • Žarko Ćurić

      @Zoran Zabac, 08.10.2020 - 12:30

      Obojica udarate istu priču, samo za druge tabore. Budite dobri, nema potrebe za smiješne svađe tipa: Elektronički predmet A je bolji od Elektroničkog predmeta B. Obje konzole su super i odličan napredak u odnosu na trenutno generaciju.

    • Zoran Zabac

      @Žarko Ćurić, 08.10.2020 - 12:42

      naravno da su obe odlične

    • Cro_echo88

      @Žarko Ćurić, 08.10.2020 - 15:26

      Svaki post o konzoli jednoj ili drugoj se pretvorio u neviđenu pljuvačinu jedni protiv drugih i svađanja oko nekih minornih detalja i “featurea” koje nece koristit 99% korisnika 🙄

    • Zoran Žalac

      @Zoran Zabac, 08.10.2020 - 12:35

      Zavisi od primjene. Ako npr. imaš dvije Xbox konzole, ili ti frend ima konzolu, jednostavno pokupiš memorijsku karticu, u kratkom roku možeš igrati igru na drugoj konzoli. Bez šarafanja, bez otvaranja konzole i dovođenja diska u rizik da se ošteti. Sve ima svoje prednosti i mane.

    • mr. Poo

      @Zoran Žalac, 08.10.2020 - 12:36

      Obriši Žabca sa komentiranja, unosi nervozu. Ja imam PTSP pa puknem brzo, fala hahaha.

    • funky0308

      @mr. Poo, 08.10.2020 - 16:56

      Zapravo si ti ovdje unio nervozu potpuno nepotrebno. Njemu se vise svidja SSD od MiroSDa i to je OK. Nista lose nije rekao. Dobro Zoki kaze, SD kartica moze imati odlicnu primjenu. Skines igru od 100GB, odes do frenda i igras, vratis se i nastavis igrati kod sebe.. Vidjeti cemo sto ce sve stici i kako ce fukcionirati ali dajte imajte malo vise strpljenja i razumjevanja jedni za druge. Moze se covjek i zabuniti i krivo nesto napisati, moze se razlikovati misljenje, nema potrebe za napadima odmah.. sam si rekao da je toksicno, nemoj onda podizati lvl toksicnosti cak i da postoji razlog. Sabi nekoga sa cinjenicama i znanjem o temi, nemojte samo vrijedjati jedni druge

    • mr. Poo

      @funky0308, 08.10.2020 - 17:21

      ja sam napisao “zeleni tabor”? O bože

    • funky0308

      @mr. Poo, 10.10.2020 - 10:39

      Ti ocito ne shvacas sto znaci zeleni tabor.. u cemu je problem da netko kaze zeleni tabor? Taj termin oznacava MS, odnosno preciznije Xbox i nije nikakva uvreda ili poziv na svadju i linc. Bas nista sporno nema u njegovom komentaru i ti si onaj koji je zapoceo svadju vrijedjajuci covjeka da je jadan i da ga trebaju banati. Vidim da su te konacno banali i neka su jer si upravo ti taj koji ovdje stvara probleme.. evo screenshoota tvojih komentara, samo nekih, svaki je svadljiv i bezobrazan prema drugima
      Screenshoot

    • mg

      @Zoran Žalac, 08.10.2020 - 13:56

      Misliš primarna i sekundarna konzola?

    • Dr.Gamer

      @Zoran Zabac, 08.10.2020 - 13:50

      Genijalna hahahahaha. Šta je onda ovo sa karticom na xboxu s obzirom da ja 33x inovativnije ako ti je Naj običnije ubacivanje SSDa “genijalno”. Sony sto se ovoga sa proširenjem prostora tiče level ispod Xboxa

    • Zoran Zabac

      @Dr.Gamer, 08.10.2020 - 14:10

      Mislio sam u smislu potpune slobode što ubacit, kojih dimenzija i kojeg kapaciteta, koji proizvođač itd.

  • personauser

    08.10.2020 - 12:43

    Samsung 980 Pro ce sigurno biti kompatibilan sa PS5

    • mg

      @personauser, 08.10.2020 - 13:24

      Ne baš. 980 Pro samo dvije razine priority.
      Specifically, PCIe 4.0-based drives that deliver only two priority levels to developers, as is standard with the current NVME specification. The PS5 SSD, by comparison, offers six priority levels, with Cerny explaining that vetted third-party SSDs will need to meet certain speed thresholds to be compatible.

    • mg

      @personauser, 08.10.2020 - 15:29

      Sony has outlined their plan for dealing with this challenge: their SSD implements a custom feature to support 6 priority levels for IO commands, allowing large amounts of data to be loaded without getting in the way when a more urgent read request crops up. Sony didn’t explain much of the reasoning behind this feature or how it works, but it’s easy to see why they need something to prioritize IO.

      Mark Cerny gave a hypothetical example of when multiple priority levels are needed: when a player is moving into a new area, lots of new textures may need to be loaded, at several GB per second. But since the game isn’t interrupted by a loading screen, stuff keeps happening, and an in-game event (eg a character getting shot) may require data like a new sound effect to be loaded. The request for that sound effect will be issued after the requests for several GB of textures, but it needs to be completed before all the texture loading is done because stuttering sound is much more noticeable and distracting than a slight delay in the gradual loading of fresh texture data.

      But the NVMe standard already includes a prioritization feature, so why did Sony develop their own? Sony’s SSD will support 6 priority levels, and Mark Cerny claims that the NVMe standard only supports “2 true priority levels”. A quick glance at the NVMe spec shows that it’s not that simple:
      https://www.anandtech.com/show/15848/storage-matters-xbox-ps5-new-era-of-gaming/4

    • Wolfman

      @mg, 08.10.2020 - 15:51

      Da i zato su rekli da će NVMe disk morati biti još brži od Sonyjevog diska da bi kroz brute force nadoknadio činjenicu da nema 6 razina prioriteta.

    • personauser

      @Wolfman, 08.10.2020 - 16:16

      Po brzinama koje ima Samsung 980 Pro bi mogao ici sigurno u PS5.

    • Wolfman

      @personauser, 08.10.2020 - 16:24

      Ništa nije sigurno dok Sony ne testira i potvrdi.

    • personauser

      @Wolfman, 08.10.2020 - 17:05

      Samsung SSD-ovi ce sigurno ici u PS5 jer su SSD od Samsunga najbolji i najkvalitetniji.

    • mg

      @personauser, 08.10.2020 - 17:58

      Samsung je iz PRO models izbacija multi-level cell (MLC). 980 Pro koristi jeftini TLC (3 bits per cell).

    • personauser

      @mg, 08.10.2020 - 18:06

      Sada shvacam sto zelis reci

    • Drunkenstein

      @personauser, 09.10.2020 - 11:27

      Nikakvi Samsungovi proizvodi nisu najkvalitetniji, pa tako ni diskovi.

    • personauser

      @Drunkenstein, 09.10.2020 - 11:33

      Koji proizvodjac ima onda najkvalitetnije diskove

    • Drunkenstein

      @personauser, 09.10.2020 - 12:41

      Teško je reć, ali ja bih prije kupio WD, ADATU ili Corsair po nižoj cijeni. Primjerice Corsairova Force Series™ MP510 je najkvalitetnija u svojoj klasi, čak i više od Samsungove skupe PRO klase. Intel je isto na dobrom glasu po pitanju kvalitete, no diskovi su im skupi i nešto slabijeg performansa pa se preporučuju isključivo za rad. Iskreno, izabra bih podosta brendova prije Samsunga jer su jeftiniji, a u najmanju ruku jednake kvalitete. Zadnjih 15 godina su mi se samo Samsungovi proizvodi kvarili, a bogami i ljudima u mojoj okolini, nije im stran ni kvar odma po isteku jamstva.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 10.10.2020 - 10:58

      Crorsaira koristim i ja, svi (osim jednog) SSDi su mi njihovi i iako su poprilicno skupi – odlicni su, HDDi su mi svi WDovi. Hitachi, Toshiba i Adata-u izbjegavam jer sam imao velikih problema s njima i cesto su mi rikavali. Sto se Samsunga tice, SSDi su im odlicni, imam jedan EVO SSD od 250GB i odlican je disk. Samsung ima odlicne SSDe i nije bas neka razlika u cijeni od Adate i Corsaira, ne znam zasto ljudi i dalje tvrde suprotno. Adatin 1 TB M.2 je oko 1000kn, Samsungov je 1100-1200kn (EVO 970 M.2), Corsairov (M.2 1 TB) 1600-1700kn. Ono sto se meni pokazalo poprilicno dobro je jbni Kingston vjerovali ili ne. OK, nesto su manje brzine citanja i pisanja ali i dalje su miljama ispred HDDa i ako netko ne moze dati 1500kn za skupi sidk moze se ubrzati jeftinim SSDima. Imaju 24 mjeseca garanciju, koristis ih samo za instalacije igara pa ako i rikne odes po drugi (garancija) i dobro. Kod sina u kompu su svi Kingstoni, samo jedan M.2 je Samsung i sve odlicno radi. KINGSTON 1000GB A2000 M.2 2280 NVMe se da kupiti (u RH, ne Ebay ili Amazon…tu kod nas) za 880kn. Znam da nije nesto posebno popularan ali dugo sam ih koristio i nikakvih problema s njima nisam imao… Niti jednu jedinu reklamaciju.

    • Drunkenstein

      @funky0308, 10.10.2020 - 12:03

      To je sasvim u redu. Kingston je low-end, ali cijenom se opravdava, šta ga čini sasvim ispravnim izborom. Hitachi je prije bio ponajbolji, ne znan šta je sad s njima, čini mi se da ih je neko preuzeo. Adata je nešto poput Kingstona, malo bolja i malo skuplja, za obične smrtnike po pristupačnoj cijeni. Samo me zanima drži li se još SanDisk, s njima iman potpuno pozitivna iskustva. Samsung je neisplativ, plaća se brand, ne nudi išta šta već ne nude neki drugi po nižoj cijeni.

    • Drunkenstein

      @Drunkenstein, 10.10.2020 - 12:07

      E da, iman nekoliko Toshibinih i WD hardova; prvi su se pokazali nešto boljima po nešto nižoj cijeni, a mislin da će bit jednake trajnosti WDu.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 10.10.2020 - 18:26

      ScanDisk u memorijama za prikenosne uredjaje je meni br 1,Toshiba je otisla u k.. nemam pojma sto se dogodilo. Kingston me je bas ugodno iznenadio i kazem, imam par diskova njihovih godinama – nikakvih problema nije bilo i ne da su se isplatili nego su se tri puta isplatili 🙂

    • funky0308

      @Drunkenstein, 10.10.2020 - 18:23

      Ne slazem se.. imaju vrhunske mobitele. Koristim liniju Note od Note-a 3 i uredjaji su genijalni. Trenutno sam na osmici i desetci (sluzbena mi je desetka, osmica privatni) i kedva cekam nabaciti Note20.

    • funky0308

      @personauser, 10.10.2020 - 18:21

      Bit cijele price je da je jedan disk brzi disk u konzoli i taj cita i pise ludim brzinama, onaj vanjski, odnosno nadogradnja, moci ce biti sporiji. Sam Sony je to rekao kada su objavili da se s vanjske memorije igre nece izvoditi. Nisu to rekli rekli ali pametnom dosta.. staviti ces si nesto jeftinije, a vece za vanjski disk i super..to zapravo i nije losa ideja ali jbga, sve to skupa napravilo je to da igre ne mozemo pokretati s tog diska …upravo radi toga sto tu Sony nema vise kontrolu i ne zna sto ce korisnik staviti. Ljudi bi ih lasnije popljuvali kako im taj SSD sustav uopce nije brz i kako se igre ne ucitavaju instantno. Sve to znaci samo jedno – nece biti restrikcija i odobravanja diska od Sonya. Mozda daje preporuke ali ograniciti nece nista

  • Gorhton

    08.10.2020 - 13:02

    Ja mislim da je 1TB sasvim dovoljna nadogradnja i za xbox i za ps. Znaci dodas 1TB i imas skoro 2TB malo manje ali ajde da zaokruzimo 😁 na 2TB moze stati poprilicno igara cak i vise nego potrebno jer nemozes igrati 10-15 igrica u isto vrjeme u vecini slucajeva igras max 3 igre kad predjes jednu brises je jer nema potrebe drzat je bez veze😉 i da budemo iskreni i xbox i ps su uradili odlican posao sad je stvar samo ukusa sta ce tko kupiti

    • Drunkenstein

      @Gorhton, 08.10.2020 - 13:18

      Mislin da bi većini bilo dovoljno i ~250GB.

  • Chronosus

    08.10.2020 - 13:17

    Ovo je već standardni pristup. Sony je od trojke imao jednostavno zamjenjiv storage s bilo kojim odgovarajućim diskom. Sad kod prelaska na zalemljeni SSD to zadržavaju s jednostavno proširivim internim storageom.
    Xbox s druge strane jako varira što se tog tiče i unutar iste generacije, ali ni u jednom slučaju nije trivijalno, i uvijek se gurao službeno brendiran storage. Sad su sa Series-om definitivno to potpuno prigrlili.

  • Apocalypse4987

    08.10.2020 - 13:25

    Pa to je bilo za očekivat, pošto je konzola PC sa drugačijim OS-om. Nema smisla izmišljat neke nove standarde kad se može iskoristit postojeći

  • MightyAloy

    08.10.2020 - 15:33

    Puno bolje rješenje od Microsoftovog. Očito je da MS želi derati igrače sa proprietary SSD karticama tako da je u ovom slučaju Sony good guy.

  • lepiakadodo

    08.10.2020 - 17:11

    Ako memorija bude do 1500kn za 1TB, kupujem odmah. Nije neka lova u pitanju, a s time si miran za vjeke vjekova…. nego, memorija koja je zalemljena na maticnu, koliko to ima TB pisanja/brisanja?

    • BoneDigger

      @lepiakadodo, 08.10.2020 - 17:40

      Vjerojatno kao i ostali modeli od 800-1000TB zivotnog vjeka sto neces iskoristiti u 5 zivota.

    • Drunkenstein

      @lepiakadodo, 09.10.2020 - 11:26

      Nije važno, danas su i najlošiji SSDovi vrlo izdržljivi po pitanju memorije, kvare se zbog mikrokontrolera, čak i skupi diskovi.

  • Cros80

    09.10.2020 - 01:37

    Vidim ja koliko dodje ps4 bolje dati još toliko i kupiti si pc i onda raditi jos svasta na njemu. Ionako je ps5 velik kao kuciste. Bar dok ne izadje slim verzija. Pa da ne mozes prebaciti ssd u njega jer mjesta nema. I u današnja vremena izbaciti disk u konzolu od 600gb. Pa ff xv i gta v imaju zajedno 260gb dodaj jos cod i Bitterfeld…

    • funky0308

      @personauser, 10.10.2020 - 11:09

      Pazi ti te brzine… ovo je odlicno. Ne bi bilo lose jednog uzeti. 1400kn za 1TB M.2 disk stvarno nije puno. Mislim da ce mi iduci upgrade biti upravo ovaj disk i 3080RTX, sve ostalo za sada ostavljam kako je. OS mi je svakako na SSDu i OS radi munjevitom brzinom, komp mi se resetira duplo brze od Notea 8 (mobitel) haha… dobra nova grafa i ovakav disk na kojega instaliram igre i sve ce i dalje raditi i vise nego odlicno. I onda netko gleda sve skupa na nacin “fanboya” . Jedno drugo gura i to je genijalno.. Nvidia je donijela odlican RayTracing na velika vrata, Sony je napravio pravi mali “poguranac” u polju diskova, MS je napravio odlicnu stvar sa pretplatom i pokazao drugima kako se moze napraviti odlicna, a ne skupa stvar.. AMD ce malo sutniti Intel da i oni promjene neke stvari.. super

    • personauser

      @funky0308, 10.10.2020 - 11:15

      Da li je bolje uzeti SSD sa heatsinkom ili bez toga

    • Drunkenstein

      @personauser, 10.10.2020 - 12:17

      Ako ti je kučište prozračno i dobro hlađeno, tada nema potrebe. U suprotnom bi heatsink bio od koristi kod ovakvih brzih diskova, iako možeš samo namaknit nekakav omanji ventilator i usmjerit ga na disk.

    • personauser

      @Drunkenstein, 10.10.2020 - 12:59

      Pitam zbog PS5 kada izadje da znam da li je bolje uzeti sa heatsinkom ili bez toga

    • Drunkenstein

      @personauser, 10.10.2020 - 17:32

      Ovisi, neki heatsinkovi su pretežno estetičke svrhe, nisu baš funkcionalni, dok su neki zapravo i korisni. To istražiš po modelu prije kupovine.

    • funky0308

      @personauser, 11.10.2020 - 09:02

      Za PS5 niti ima potrebe niti moze stati.. ajde kada sam vec tu poceo pisati da odgovorim i na ono gore, griju se SSDi, u M.2 sucelju i u STATA sucelju ali rijetko kome od nas treba bilo kakvo hladnjenje diskova (HDD ili SSD). Ako ce disk biti u nekakvom serveru gdje se stalo zapisuju i citaju podaci, onda nekakav heatsink ili drugi oblik hladjenja ide ali za ovako nesto nema nikakve potrebe.

    • Drunkenstein

      @funky0308, 10.10.2020 - 12:14

      Vraga nije puno, osim ako već imaš nekakav high-end stroj i odličan monitor pa ovakav disk kupiš usput. Za sve one ograničenog budžeta se ne isplati jer je tada bolje uložit u grafičku, monitor ili bilo šta drugo. Budžet od 12-13 000 kuna je i dalje ograničen.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 11.10.2020 - 09:24

      Kako je puno? Pogledaj specifikacije diska… R/W mu je 7,000/5,300 MB/s, kod vecine ostalih SSDa R/W ne prelazi 4000MB/s, a cijena im je oko 1000-1400kn
      Zaboravio sam da je ovom disku potreman PCI-e generacije 4 tako da nista od njega dok plocu ne promjenim ali opet, to nije skup disk. M.2 3000 MB/s pisanja i 3400 MB/s citanja kosta 200kn manje pa mi ovo stvarno djeluje kao poprilicno dobra cijena za ono sto nudi.

    • Drunkenstein

      @funky0308, 11.10.2020 - 12:51

      Tehnički gledano je svakako isplativiji od većine PCIe 3.0 diskova, ali kad bi ta razlika u performansu došla do izražaja u praksi? Ako ikad i postane potrebno, mislin da to neće bit uskoro. Tvrdin da je skupo jer su disk i radna memorija, ma kakvi god bili, ipak sporedne komponente na kojima se štedi. Ne treba uzet najjeftinije i najlošije nego se oboje uzme dovoljno jeftino kako bi se budžet oslobodio za bolju grafičku, platformu ili monitor. Osim toga, poželjno je uzet kvalitetno napajanje i malo bolju matičnu ploču, pa i donekle kvalitetno i praktično kučište, te komponente čine kostur konfiguracije i razliku između jednokratne budžet konfiguracije koju nećeš nadograđivat nego ćeš je bacit ća za 4-5 godina i trajne konfiguracije koju po potrebi vrlo lagano možeš osvježit višekratno kroz duži niz godina. Drugim riječima, šteta je izdvojit previše za diskove i radnu memoriju ako već nemaš top performans, prikladan monitor i općenito kvalitetne komponente.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 11.10.2020 - 17:43

      Upravo tako, ja sam, od kada sam slozio svoj prvi PC pa do danas, a izmedju toga sam slozio brdo konfi sto poslovno sto privatno, naisao na dva neispravna RAM modula. Od onih najrazvikanijih brandova do onih najjeftinijih. Pokazalo se da su diskovi i RAM zapravo najizdrziviji komadi hardwarea sa malo problema, pogotovo danasnji SSDi. Bilo je slucajeva da WD cijelu seriju pusti sa greskom ali to se zna i diskovi se mjenjaju bez ikakvih nadoplata i troskova jer je danas jeftinije zamjeniti nego raditi kontrolu kvalitete.. Zna se gdje se moze stediti i sam si to dobro rekao. Na monitoru, napajanju, grafi, ploci i procu se ne stedi jer oni nose konfiguraciju. RAMa mozes za prvu ruku uzeti manje, za par minuta ces, kada dodjes do para, ubaciti jos ali kada kod ploce, proca ili grafe stedis, tesko/skupo je popraviti situaciju kasnije. Monitor i ostala periferija su mi bitni. Ne volim monitor cesto mjenjati, zadnji kojega sam kupio je Asus ROG PG278Q i odlican je monitor iako je bilo puno pametovanja ekipe oko matrice ali OK, to je neka druga prica… naviknem se na tipkovnicu, misa i pogotovo monitor i ne volim ih cesto mjenjati. Na tome stvarno nikada ne stedim. Naravno, sve navedeno je pod pretpostavkom da si to mozes priustiti. Dok se moze pratiti i uzivati u svemu tome prati se, kada se ne bude moglo necu i dobro 🙂 . Sada “za vratom” imam dvije konfe s kojima pokusavam uhvatiti korak s vremenom i bas zato i gledam da kada nesto kupim, kupim sto bolje mogu (bolje ne znaci nuzno skuplje).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?