HCL.HR

Croteam u Zagrebu podijelio znanje s drugim developerima

Dominik Bošnjak 28.04.2014.   •   0 komentara


Najpoznatiji hrvatski studio je na ovogodišnjoj Reboot Develop konferenciji podijelio neke savjete i anegdote vezane uz organizaciju razvoja igara.

“Ne možete si priuštiti da dobro ne promislite o svojem projektu”, poručili su s pozornice prvog Reboot Developa jučer ujutro Alen Ladavac i Davor Hunski, jedni od ključnih ljudi dragog nam Croteama.

Kao primjer za to kako se odgovoran nezavisni developer ne bi smio ponašati, naveli su vlastiti trenutak nesmotrenosti pri razvoju Serious Sama 2. Naime, iako su tada na raspolaganju imali tek nešto više od 20 ljudi, ekipa iz Croteama je odlučila da je najbolji način za prikrivanje vremena učitavanja i povezivanja scena svog FPS-a – ubacivanje podugačkih cutscena.

Možda to ne zvuči kao loša ideja, no zbog toga su na kraju morali montirati oko sat i pol prethodno renderiranog video materijala, što im je oduzelo previše vremena. Prema riječima samog Ladavca, “Serious Sam 2 cutscene su nas umalo ubile”. Bio on ozbiljan ili ne, ne želimo ni zamišljati svijet bez Croteama.

Poslije zanimljivog izlaganja za developere, koje ipak ne bi bilo toliko zanimljivo igračima da ga ovdje prenosimo u cijelosti, tvorci Serious Sama su prokomentirali još štošta. Tako su pričali o izazovima razvoja modernih igara za već hardverski zastarjeli PS3 i problematičnom europskom ogranku Sony Computer Entertainmenta. Naime, otkrili su kako SCEA bez problema odobrava više-manje sve, dok SCEE cjepidlači i oko nekih sitnijih detalja i bugova pronađenih u igrama te praktički zahtijeva savršenstvo prije nego da zeleno svjetlo za izlazak na tržište.

Inače, zagrebački studio je potvrdio kako i dalje radi punom parom na Serious Samu 4 te još neimenovanoj i službeno nenajavljenoj avanturi iz prvog lica. Nedavno smo saznali neke od prvih detalja o ta dva projekta, no konkretnije informacije trebali bi saznati uskoro.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?