HCL.HR

Dizajner Epicove trgovine godinama je špijunirao Steam

Pero Mlinar 06.12.2018.   •   1 komentara   •   Zanimljivosti


Nadolazeća Epicova trgovina bit će izravan konkurent Steamu, a do podataka o tome što tamo valja a što ne došlo se nakon godina revnog špijuniranja. Pardon, istraživanja.

Prije spavanja umjesto ispijanja čaše mlijeka, volite čitati redove i redove raznovrsnih podataka, statistika i brojeva? Tijekom posljednjih četiri godine možda ste onda naletjeli na Steam Spy, stranicu koja dubinski analizira strukturu Steama pa sve to lijepo sortira u niz kategorija, podkategorija, brojčanih kurioziteta. Iz njih je moguće zaključiti puno u servisu, kakav tip igrača ga najviše koristi, koje su igre najpopularnije, postoji li žanrovski nesrazmjer… Uglavnom, dosta korisno ako vas zanimaju takve stvari – kao što se pretpostavilo da zanimaju njezinog tvorca, Sergeya Galyonkina.

Do preokreta čitave priče došlo je ovih dana kad je Galyonkin objavio da već dulje vremena ne vodi stranicu sebi za dušu. Dapače, pazite ovo, vodi je za Epic Games, gdje je zaposlen kao stručnjak za izdavaštvo. Ime stranice u početku nije trebalo biti šaljivo, kaže, ali poklopilo se kad je dobio taj posao. Činjenica da Epic Games ubrzo planira lansirati svoj dućan čini ovo bjelodanu špijunažu komično šarmantnom.

Kako on kaže, zahvaljujući Steam Spyu naučili su dosta toga o tome što bi trebali uključiti u trgovinu, a što ne. Primjerice, forum, za koji kaže da je leglo ‘toksičnosti’ i općenito nekonstruktivan bit će izbačen (osnovna razina špijunaže), dok će se na temelju analiziranih prodajnih rezultata i zabilježene prenatrpanosti Steama raditi na što većoj minimalizaciji ponude i sučelja (honorarna diploma u školi Jamesa Bonda).

A, za svaki slučaj, da se njima ne bi ponovila slična stvar, iz Epica obećavaju da će u pogledu svojih statistika biti transparentni i otvoreni – kako prema proizvođačima igara tako i prema igračima. To su špijuni kakve volimo.

Komentari (1)

  • goodye

    07.12.2018 - 11:32

    sto bi se u nas reklo “How yes no”

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?