HCL.HR

Driver: Parallel Lines – lude sedamdesete

Zoran Žalac 14.03.2024.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 18 godina igrao se četvrti dio serijala Driver – Parallel Lines, prvi koji je bio smješten u samo jednom gradu, ali u dva različita perioda.

Serijal igara Driver u vrlo je kratkom periodu bio ispred Grand Theft Auta kao jedna od najranijih 3D igara u kojima se vozilo po “stvarnim” gradovima. Međutim, Driver je brzo krenuo silaznom putanjom, a najgore je prošao s trećim dijelom kad se akcija proširila izvan vozila. Tadašnja izdavačka kuća Atari nakon toga je prodala studio Reflections Interactive koji su novi dom pronašli kod francuskog Ubisofta, te je odlučeno da će serijal vratiti svojim korijenima.

Četvrti Driver zvao se Driver: Parallel Lines i lansiran je na današnji dan prije 18 godina na PlayStation 2 i Xbox konzole. Fokus je stavio na vožnju te je donio nekoliko korisnih noviteta. Primjerice, vozilom se moglo uništiti više objekata u samoj okolini, a od policiju se moglo zavarati mijenjanjem vozila. Bilo je akcije i izvan vozila, ali su bile izbačene mehanike skakanja i plivanja iz prethodne igre.

Driver: Parallel Lines donio je još nekoliko noviteta u svoj serijal, poput skupljanja novca, modificiranja vozila, itd. Najveća je razlika ipak bila ta što je igra bila smještena u samo jedan grad – New York. Doduše, taj smo grad vidjeli kroz dva različita perioda – 1978. godine i 2006. Promjena perioda u kojemu se igra odvija značila je promjenu izgleda grada, ali i oružja, vozila, građana, glazbe pa i samog sučelja igre.

Promjena perioda u kojemu se igra odvija značila je promjenu izgleda grada, ali i oružja, vozila, građana, glazbe pa i samog sučelja igre.

Ovaj je nastavak pokupio bolje ocjene nego razočaravajući Driv3r, ali nije ostavio veliki trag na svom žanru pokraj dominantnih GTA naslova. Nekoliko mjeseci nakon izlaska verzije za konzole, Driver je došao na PC platformu, a 2007. godine uslijedio je prequel za PSP konzolu zvan Driver 76. Igra se i dan danas može kupiti u digitalnom obliku po cijeni od 10 eura.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (7)

  • djosic85

    14.03.2022 - 11:18

    Samo prvi i drugi igrao, super igre, ovo dalje nisam ni probao. I očito da nisam propustio ništa posebno

  • Demon90

    14.03.2022 - 11:37

    Meni osobno najdrazi dio. Nekako mi je bas pasala promjena ono počneš krajem 70-tih odes u zatvor pa nastavis u 2000 i nekoj

  • Chronosus

    14.03.2022 - 14:51

    S tehničke strane najbolji Driver, pogođen onaj vozni model ali na žalost s velikom krizom identiteta bez glavnog protagonista Tannera.

  • Rastmahatta

    14.03.2022 - 14:52

    Driv3r je najbolji Driver za mene, to se igralo na PS2 brdo, priča je bila meh ali je mehanika vožnje bila uvjerljivija od tadašnjeg Vice Cityja i San Andreasa, da ne govorim o oštećenjima automobila

  • DomTom

    14.03.2022 - 17:57

    Al sam zagrejavao plejku sa ovom igrom.. 🎮 Iako nisam je toliko voleo, bio mi je drago da igram ovo.

  • Iceman73

    14.03.2022 - 18:22

    Driver 1 sam mazal…al ona misija prema airpotu me ubila u pojam…

  • 312AE

    14.03.2022 - 19:40

    Driver :Parallel Lines je odličan dio, a i verzija za PSP Driver 76, to je čak i klasičniji driver, jer se samo vozi i nije toliki Fokus na pucanju. A Parallel Lines ima super priču. Baš sam si nedavno razmišljam nabaviti Wii verziju za siću, pa isprobati na Wii U.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?