HCL.HR

Predstavnici industrije videoigara prijavili su pirate i varalice američkom trgovinskom predstavniku

Zoran Žalac 04.10.2018.   •   5 komentara   •   Zanimljivosti


Američka organizacija Entertainment Software Association potužila se američkom ministarstvu na čitav niz prijetnji zaradi od videoigara.

Udruženje Entertainment Software Association, koje uključuje predstavnike najvećih izdavačkih kuća u industriji videoigara i koje organizira poznati E3 sajam, napravilo je svoju listu protivnika koji štete industriji videoigara. Tu su listu potom uručili uredu američkog predstavnika za trgovinu. To bi, između ostaloga, moglo rezultirati prisilnim gašenjem brojnih internetskih destinacija koje ilegalno distribuiraju igre.

ESA kao glavnu prijetnju navodi mrežne stranice koje dijele poveznice do ilegalno podijeljenog sadržaja na nekoj drugoj lokaciji, a financiraju se donacijama korisnika ili prodajom oglasnog prostora. Kao primjer navode iransku stranicu P30Download koja je ove godine podijelila više od tri tisuće poveznica na ilegalno podijeljene sadržaje, od čega je svega 2,64% poveznica uklonjeno. Prema njihovim podacima, to je 25. najposjećenija mrežna stranica u Iranu.

Predstavnici industrije videoigara također su se okomili i na stranice koje dijele starije videoigre, odnosno ROM-ove. Na piku su im stranice poput ROMUniversa i ISOsLanda. Dakako, prstom su uperili i u vječnog krivca, Pirate Bay, ali i u neke druge stranice s torrentima, od kojih pojedine koriste i CloudFlare uslugu za zaštitu od rušenja.

Nije stalo samo na tome pa su predstavnici industrije trgovinskom uredu prijavili i nekoliko privatnih servera za igre, za koje kažu da zaobilaze izvorni model monetizacije i tako oštećuju vlasnike sadržaja. Kao primjer navode Warmane i Firestorm servere za još uvijek popularni World of Warcraft.

ESA se na kraju okomio na stranice koje se bave razvojem i distribucijom alata za varanje u igrama, trgovine koje prodaju korisničke račune za Steam i slične usluge, skinove, ključeve za igre i sl. Nadaju se kako će navođenjem spornih stranica dati potreban uvid onima koji kroz zakonske okvire mogu procijeniti i po potrebi narediti uklanjanje tih stranica te gašenje tržišta i usluga koje ih podržavaju.

Označeno sa:

Komentari (5)

  • cyberjunk2069

    04.10.2018 - 16:17

    Sretno ljudi u suzbijanju piratstva! Trebati će vam puno sreće, para, vremena i truda. I opet ćete failati. Ja sam uvijek bio pirat i uvijek ću biti. Nemam osjećaj krivnje.

  • Slim1992

    04.10.2018 - 16:33

    Ja sam toliko igara skinuo…na stotine sigurno…ne budim se po noci, mirno spavam. San je sve bolji i bolji kako sta skinem xD. Sad nzm bas kad bi kupovao bil mirno spavao lol

  • Rock_Lee

    04.10.2018 - 18:47

    skoro sve što sam piratizovo a ostavilo je na meni dobar dojam sam i kupovao na kraju,piraterija ne šteti i nikad neće štetiti gejmingu takođe sam odigrao igre koje nikad nisu ni izašle na eu i us tržištu zbog sjanih rom sajtova i prevoda a lažni moralisti koji morališu nek to porede sa time da ako su gladni i nemaju para a vide da mogu sebi nabavit hranu kao ne bi je pojeli ma daj..život je jedan sve što možeš proživi/odigraj/odgledaj/pročitaj/posjeti jedino ne radi ljudima zlo i moralni kompas će biti ok

  • BoneDigger

    04.10.2018 - 21:50

    Hoce li i G2A i slicne stranice biti uskoro na listi?

  • Kecap

    05.10.2018 - 11:57

    Kako oni budu uklanjali te stranice tako ce se nove pojavljivat tako da……..Sretno s tim

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?