HCL.HR

Evo kako spriječiti varanje u starim multiplayer igrama bez korištenja kartonske pregrade

Zoran Žalac 10.05.2022.   •   1 komentara   •   Zanimljivosti


Prošlog vikenda održan je turnir u igri GoldenEye 007 u kojemu nije bilo varanja jer su se organizatori potrudili riješiti godinama star problem lokalnog multiplayera na konzolama.

Starije generacije igrača jako dobro poznaju problem lokalnog multiplayera na konzolama – ono kad igrate protiv drugih igrača na istom televizoru pa svatko vidi svačiji komad ekrana. Jedno od popularnijih rješenja za to bile su kartonske pregrade. Samo zalijepite komad kartona na televizor i svaki se igrač postavi na suprotnoj strani kartonske pregrade. Problem riješen!

Doduše, to je rješenje teže izvedivo kad se radi o multiplayeru za četvero igrača. Nije problem složiti karton u obliku križa, nego posložiti igrače tako da svatko vidi svoj dio ekrana. Ako ste se susreli s tom patnjom, bit će vam drago čuti kako je ona riješena na nedavnom turniru u GoldenEye 007 za Nintendo 64. Jedino vam neće biti drago čuti što je potrebno da bi se to riješilo.

Naime, engleski muzej za povijest računalstva u Cambridgeu doskočio je problemu tzv. screencheatinga tako što su sliku iz igre podijelili na četiri različita televizora. Za to im je trebao C2-7210 video scaler, komad opreme koji se više ne proizvodi, ali je našao svoju primjenu u muzeju. Dotični uređaj dijeli signal na četiri dijela i pritom približava sliku tako da svaki igrač vidi svoj dio ekrana i ništa drugo. Začudo, konačni rezultat ne izgleda nimalo loše.

Loša je vijest u cijeloj ovoj priči da ćete i dalje jeftinije proći s kartonskom pregradom. Uređaji s ovom namjenom na oglasnicima se kreću po ludim cijenama, a ne treba zaboraviti ni to da vam trebaju četiri stara CRT televizora da bi ovakvo što imalo smisla.

Možda bolje da se svi zajedno strpimo do prerade GoldenEyea 007 za koju se šuška da je u izradi.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • vragec25cro

    10.05.2022 - 20:41

    To bi bilo super.Meni legendarna igra s Nintendo64 uz Mario kart 64 i Mario world

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?