HCL.HR

Evo što je zapravo na stražnjoj strani Xbox Series X konzole

Igor Belan 08.01.2020.   •   8 komentara   •   Tehnologija


Stražnjica nove Xbox konzole iz Microsofta postala je udarna tema na internetu jučer, ali i dalje ne znamo kako će zapravo izgledati. Evo najnovijih informacija koje navodno dolaze duboko iz industrije.

Jučer je AMD na CES-u prikazao stražnjicu nove Xbox konzole iz Microsofta, one koja će krajem ove godine konkurirati PlayStationu 5 i one koja se totalno ne zove Xbox One Series X.

No kao što smo pisali, ispostavilo se da to nije bila prava stražnja strana nove konzole, već običan 3D model čiji autor je samo nagađao što bi novi Xbox mogao skrivati tamo iza.

No onda su se svi na internetu počeli pitati – a što je ZAPRAVO na stražnoj strani novog Xboxa? Nešto uvjerljiviji izvještaj upravo o tome dolazi nam s portala Thurrott.com na kojem je autor Brad Sams objavio svoja saznanja o toj temi. Sams u svom članku kaže da su informacije koje i mi prenosimo ispod potvrđene od strane nekoliko dobro upućenih ljudi iz gaming industrije, ali i kako se radi o informacijama temeljenima na nedovršenom hardveru koji se može promijeniti do datuma izlaska.

Novi Xbox će tako navodno imati dva superbrza USB-A porta na svojoj stražnjici, kao i ethernet port za spajanje na internet, jedan HDMI izlaz, optički audio utor i ulaz za napajanje. Izvještaj s Thurrotta kaže i da je trenutno na razvojnim verzijama konzole prisutan još jedan neidentificirani ulaz ili izlaz, vjerojatno korišten za debugiranje, ali njegova svrha nije zapravo još potvrđena. Uostalom, nije čudno da rane verzije konzola za developere imaju posebne ulaze/izlaze za neku vrstu dijagnostike ili bržeg pristupa hardveru, koji se kasnije uklone u verziji konzole spremnoj za tržište.

Gornja slika je ilustracija koja prikazuje kako bi svi ti ulazi, odnosno izlazi trebali biti posloženi na novom Xboxu, kao i gdje se nalaze rupe za ventilaciju.

Ovo na pravu zvuči malo uvjerljivije od nagađanja jednog 3D umjetnika, ali mi svejedno nismo uvjereni. Prije svega, Xbox One već godinama ima dva HDMI utora (HDMI-in i HDMI-out), a ne jedan i bilo bi pomalo neobično da na novoj generaciji Microsoft odustane od tog koncepta. Druga sumnijiva stvar su stariji USB-A portovi umjesto modernijih USB-C utora prema kojima se cijela industrija polako okreće, a ovdje se ipak radi o novoj generaciji konzola koja bi trebala biti moderna barem par godina.

Komentari (8)

  • vragec25cro

    08.01.2020 - 13:30

    Ovo je veç zašlo u žutilo 🙂 Ovaj logo takav,ova stražnja strana takva,ovaj kontroler takav,ova konzola takva,ovo dev kit i sliçni çlanci.Nek izbace konzolu(nebitno koji) pokažu kontrolere i najave neke nove igre(nebitno koji) i specifikacije konzole,ostalo sve po meni nebitno.Kolko vidio ovdje kroz komentare(Na hcl) veçina ekipe kupuje neke treçe strane kontrolere i nebitno koja konzola nudi i šta nudi uz koji prikaz svako si uzme koju želi 🙂 Sve ostalo meh 🙂

  • moordrak

    08.01.2020 - 13:35

    Pa ako su NAPOKON odustali od koncepta multimedijalne sviralice, HDMI in je kompletno nepotreban. USBC je super. Barem na papiru. Svejedno, ne očekujem tako skoro umirovljenje USB-A standarda jer je jako puno “stare” periferije out there. USBC je logični korak naprijed,naravno, no mislim da ćemo još duže vrijeme imati obje verzije konektora na našim uređajima.

  • Cpt. Price

    08.01.2020 - 13:39

    Slazem se s vragecom. Dali je debeo i kratak, jel straznjica osim analnog ulaza ima usb ili ne znam kaj…
    Vazno je samo da ima bitnih poboljšanja u odnosu na ovu sadasnju generaciju konzola

  • movie

    08.01.2020 - 14:17

    Nikad nisam shvatio zašto jenekome važno kako izgleda neka konzola i koje priključke ima? Imat će sve ono što će prosječnom korisniku trebati a izgled je nebitan jer ga nećete voditi u šetnju pa da svi gledaju u vas. Konzola je tu da vam služi i da vas zabavi, i naravno da je ispravna i trajna. Sve ostalo je nebitno.

    • Lord_Sec

      @movie, 08.01.2020 - 15:13

      I da hladi dobro,da se ne cuje ko da avion uzljece

    • Cpt. Price

      @Lord_Sec, 08.01.2020 - 16:17

      Imat če vodeno hlađenje. Čut če se slapovi Niagare

  • Dorijan.M

    09.01.2020 - 22:11

    Meni je ono Minecraft izdanje vrh! ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?