HCL.HR

Facebooku procurio Oculus Quest 2, donosi 50% više piksela od prethodnika

Zoran Žalac 14.09.2020.   •   9 komentara   •   Tehnologija


Samostalni uređaj za virtualnu stvarnost Oculus Quest dobit će svoju napredniju verziju, potvrđeno je i prije službene najave.

Velike kompanije sve teže i teže skrivaju svoje tajne. Ili ih jednostavno namjerno puštaju u opticaj kao “curenja”. Prošlog je tjedna Microsoft silom morao potvrditi Xbox Series S, a ovoga tjedna je Facebooku pobjegla najava VR uređaja Oculus Quest 2. Isti je trebao biti službeno predstavljen te ujedno lansiran 16. ovog mjeseca.

Iz dva videozapisa koja su brzo uhvaćena dok su zabunom bila postavljena javno uspjelo se doznati kako će se Oculus Quest 2 temeljiti na platformi Snapdragon XR2 te će imati zaslon blizu 4K razlučivosti, odnosno s 50% više piksela od svog prethodnika. Napredovat će i radna memorija – s 4 na 6 GB, a što se pohrane tiče tu će se nuditi opcionalnih 256 GB prostora.

Što se vanjštine tiče, Oculus Quest 2 trebao bi biti lakši za nošenje, a kontroleri će mu imati novu ergonomiju. Postojat će također i opcija igranja bez kontrolera, odnosno uz pomoć skeniranja ruku.

Potvrđeno je kako će sve igre s prvog Oculus Questa raditi i na dvojci, jednako kao i Oculus Link, odnosno spajanje uređaja na PC uz pomoć USB-C kabela koji će se prodavati odvojeno.

Komentari (9)

  • Fury48

    14.09.2020 - 18:04

    Ma bezveze prave novu generaciju kad prva fail-a gotovo je… Jednostavno kompletna VR platforma ima previše minusa koji im garantuju ponovni fail: proizvod je preskup ( za cijenu novog VR uređaja uzmeš nextgen konzolu i koju igru ili 2 sirotinjska xboxa ) – pošto je uređaj još jači ne vidim razlog zašto da cijena ostane ista, ponuda naslova koje možeš zaigrat je žalosna i za kraj VR sickness…

    • GTA222

      @Fury48, 14.09.2020 - 19:36

      VR je toliki fail da tokom lockdowna nisi mogao kupit ni jedan VR Headset direktno iz službenih trgovina, jedino gdje si mogao kupit su bili preprodavači na Ebay-u. Toliko o tome kako je “VR Fail”.

    • Fury48

      @GTA222, 14.09.2020 - 20:35

      Odgovaram na jedan post posto je pitanje jedno te isto… ako ste se vi kako treba informisali svjesni ste da je korona zaustavila sve živo znači u kombinaciji otežane proizvodnje, otežanog i potpunog zaustavljanja dobavljanja – jer bi te skuplje izašla doprema nego ovaj gadget. E sad na to dodaj i preprodavače i to je to, čekaj zaboravio sam onu igricu half life alyx se zove …(mislim da ovdje smijem upotrijebiti riječ igrica ne zbog half life alyx-a nego zbog činjenice da uređaj prodaje maglu – ima paprenu cijenu a pola igara koje pokreće izgleda kao da su port sa androida a grafički najimpresivnije igre na android su asphalt, pubg i real racing)

    • PppPP

      @Fury48, 14.09.2020 - 23:35

      Definicija ignorantnosti

    • GTA222

      @Fury48, 15.09.2020 - 11:05

      Pola igrica izgleda kao port s androida? Daj pogledaj malo igre Serious Sam, The Talos Principle, The Walking Dead Saints & Sinners, Half Life Alyx, Beat Saber, i još puno toga al neda mi se nabrajat. Istina ima igrica koje izgledaju ko zadnji šrot i to su većinom neki indie tech demoi. Ali moraš imat na umu da se igra u VR mora renderat 2 puta (jednom za svako oko) i pritom se još mora vrtit u bar 80 FPS-a (Rift S 80hz zaslon) a da ne govorim o onima koji imaju Index i žele vrtit sve u 120fps-a.

    • Fury48

      @GTA222, 15.09.2020 - 18:05

      Sve to stoji ali se tu radi o maksimum 20 naslova vrijednih spomena, a tvrtke koje proizvode vr uređaje itekako bi mogle učinit nešto povodom toga… kad već spominješ renderovanje imaj na umu da ti za pokretanje treba minimum rx480 ili gtx1060 koji su još uvijek vrte skoro sve u 1080p … da se ne raspravljamo dalje – složimo se da se ne slažemo jer ipak vr uređaji me zanimaju baš kao i 4k gaming…

  • Dajsikeks

    14.09.2020 - 19:25

    Sve lijepo, sve dok ne vidim riječ facebook

    • Strahinja Radonjic

      @Dajsikeks, 15.09.2020 - 01:21

      Zašto? Šta mu fali? Zašto ljudi vremenom počnu da mrze neki sajt, proizvod, šta god to bilo ako se spominje godinama/decenijama? Smara te da čuješ FACEBOOK pa sve šta je pod Facebook vlasništvom ili sponzorstvom je automatski sranje? Npr. ti si veliki fan Samsunga i ne možeš bez Samsung uređaja i odjednom Samsung sklopi neku saradnju sa Facebook-om i napravi Samsung Facebook Galaxy telefon, i za tebe je to onda automatski sranje od telefona a ono najjači mobilni uređaj u tom trenutku. Ne razumem. Opet, šta mu fali? Facebook Oculus, jaka stvar…

    • Tomina

      @Strahinja Radonjic, 15.09.2020 - 07:24

      mrzim facebook, samsung, intagram, golf, vw…Ovo će nam da Mark iz fejsa nas gleda i promatra direktno preko ovih očala. Majka mu sveta!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?