HCL.HR

Fallout Tactics – igra za koju neki žele da ju zaboravite

Zoran Žalac 15.03.2023.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 22 godine lansirana je prva spin-off igra iz serijala Fallout, fokusirana na taktičku borbu – odakle joj i naziv Fallout Tactics: Brotherhood of Steel.

Prve dvije Fallout igre proslavile su se svojim role-playing elementima. U tim igrama nasilje nije bilo jedina metoda rješavanja situacija nego se npr. zadnjeg bossa moglo ubiti u pojam inteligentnom raspravom. Međutim, takve stvari ne prodaju igre na tržištu pa je Fallout ovo stoljeće otvorio igrom fokusiranom na akcijski segment.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel pojavio se na današnji dan prije 22 godine i bio je taktička igra na poteze. Iako je tako funkcionirao sustav borbe i u prethodnim igrama, struktura je u Tacticsu bila drugačija. Igrači su pratili misije i vodili su grupu ratnika koje je trebalo pametno pozicionirati na terenu. Doduše, sustav borbe ovdje je bio dublji jer se igra mogla igrati i bez pauziranja opcije kroz takozvani CTB sustav.

Fallout Tactics bio je poseban i po tome što je to bio prvi dio serijala koji je donio mogućnost igranja u multiplayeru. Moglo se igrati u dvoje, a svaki je igrač imao svoj tim za kontroliranje. Postojale su četiri vrste modova: Assault – napad/obrana baze, klasični Capture the Flag, jednostavni Skirmish i Scavenger Hunt u kojemu su se timovi natjecali u skupljanju predmeta po mapi.

Za Fallout Tactics nije bila zaslužna ekipa koja je radila prve dvije igre, nego potpuno novi tim. Iako su na kraju uspjeli zadržati duh serijala te ga proširiti nekim novitetima, npr. vozilima kojima se moglo upravljati, ovaj se dio serijala zapravo nikad nije smatrao “pravim Falloutom”.

Fallout Tactics bio je i ostao ekskluziva za PC platformu. Prodaja ondje nije bila sjajna te je igru kupilo oko 300 tisuća igrača do 2008. godine. Ipak, ova se igra u digitalnom obliku dosta često dijelila besplatno pa je za pretpostaviti da ju je u konačnici zaigralo više igrača od toga.

Zanimljiv je tako status Fallout Tacticsa u pogledu onoga što je kanon za cijeli serijal. Po odluci ekipe Bethesda Softworksa, ovaj se Fallout nije dogodio, iako u Falloutu 3 i New Vegasu postoje sitne reference na priču o raskolu Brotherhood of Steela.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • Croatomic

    15.03.2023 - 11:58

    Meni super igra. Imam ju i dan danas

    • Sentinel

      @Croatomic, 15.03.2023 - 13:06

      isto, u jako ljjepom sjecanju mi ostala

  • Bojko

    15.03.2023 - 12:26

    Zlatno doba Fallout hypea. Krenuo igrati, nikada završio. Bilo mi je previše borbe i novih mehanika borbe (paralela sa Wastelandom 2/3), a premalo istraživanja i dijaloga. No, sve u svemu, solidna igra.

  • esse

    15.03.2023 - 12:38

    zasto nas onda podsjecas ?

  • aleksandar21

    15.03.2023 - 15:21

    Ne može da se poredi sa prva dva Fallouta. Igrao sam ali nisam oduševljen. Uglavnom zato što se sve svodi na taktiku i borbe, a ja sam tad očekivao nastavak priče..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?