HCL.HR

Fatal Frame – horor po stvarnom događaju osim što baš i nije

Zoran Žalac 13.12.2021.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 20 godina pojavila se igra Fatal Frame u kojoj smo se s paranormalnim protivnicima obračunavali pomoću kamere.

Demoni, zombiji i mutanti najčešći su neprijatelji u horor igrama. Međutim, postoji još gora vrsta protivnika – oni koji su nevidljivi i otporni na metke. To su duhovi i zlodusi, a kad pomislimo na njih, obično pomislimo na horor avanturu Fatal Frame koja se pojavila na današnji dan prije 20 godina.

Fatal Frame se u Japanu zvao Zero, a kod nas u Europi Project Zero. Bila je to avantura iz trećeg lica u kojoj smo kontrolirali lik djevojke Miku Hinasaki. Miku je tražila svoju mentoricu Junsei u vili Himuro, gdje je doznala za mračnu prošlost te lokacije na kojoj su se odvijala ritualna žrtvovanja kako bi se zaustavio prelazak duhova umrlih u svijet živih.

Igra se na japanskom tržištu promovirala kao horor po istinitim događajima, što nije bilo sasvim istinito. No, mjesto radnje bilo je inspirirano stvarnim lokacijama koje su se smatrale ukletima. Osim toga, za razliku od drugih horor igara iz Japana, Fatal Frame se vezao uz izvorne japanske legende i japansko poimanje duhova (čitaj: ne-hollywoodsko).

Igra se na japanskom tržištu promovirala kao horor po istinitim događajima, što nije bilo sasvim istinito. No, mjesto radnje bilo je inspirirano stvarnim lokacijama.

Europski i japanski naziv igre (Zero) odnosio se na tumačenje duhova kao nultih bića ništavnog postojanja. Igrač se s duhovima suočavao iz prvog lica – kroz kameru u čiji je kadar trebalo uloviti nadolazeće utvare. Što je duže duh bio u kadru, to mu je nanesena šteta bila veća. No, zaplet je bio taj da duhovi nisu cijelo vrijeme bili vidljivi nego ih je protagonistica mogla osjetiti svojim šestim čulom.

Fatal Frame je po izlasku na PlayStation 2 konzoli bio vrlo dobro prihvaćena igra, iako slabo prodavana. Za izdavačku kuću Tecmo projekt je u konačnici ipak bio uspješan te je godinu dana kasnije prebačen na Xbox konzolu. Uslijedila su potom četiri nastavka te jedan spin-off naslov. Premda nove igre u serijalu nije bilo još od 2014., serijal je još uvijek živ te je zadnji dio (Fatal Frame: Maiden of Black Water) upravo ove godine zaživio na PC-ju i aktualnim konzolama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • mika76

    13.12.2021 - 10:34

    Dobar konkurent silent hillu. Po mom mišljenju čak i bolji od silent hila.

  • SanKa

    13.12.2021 - 11:10

    kako sam umiro od straha igrajuci ovo, top igra

  • Fenner

    13.12.2021 - 12:07

    Meni super igra. Uz bok Silent Hill-u.

  • Lazy

    13.12.2021 - 16:49

    Skoro sam pelene nosio dok sam igrao, i 2jka je top.

  • sparrowpunk

    13.12.2021 - 18:00

    A najbolje od svega što si svaku fotku mogao spremiti u igrin foto album na memory karticu. Igrao sam sve tri Fatal Frame igre na PS2. Dvojka mi je definitivno najbolja, pa jedinica i zatim trojka koju nisam baš previše igrao….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?