HCL.HR

Final Fantasy 7 – prebjegao s Nintenda na PlayStation

Zoran Žalac 31.01.2022.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 25 godina lansiran je Final Fantasy 7 – jedan od najboljih i najvažnijih naslova originalne PlayStation konzole.

Serijal Final Fantasy od svojih je početaka bio rađen za Nintendove konzole. Ekskluzivnost je potrajala čitavo desetljeće, no onda je uslijedio šok – Final Fantasy 7 prešao je na Sonyjevu prvu konzolu – PlayStation. Doduše, nije igra izvorno bila planirana samo za PlayStation. Razvojni tim Square testirao ju je i na Nintendu 64, ali viziju koju su imali za Final Fantasy 7 nisu mogli ostvariti na toj konzoli zbog vrlo malog kapaciteta za pohranu igre. Ekipa se u konačnici odlučila za CD-ROM, odnosno PlayStation, a ostalo je povijest.

Scenarij Final Fantasyja 7 imao je nekoliko iteracija, ali je u suštini uvijek bio zamišljen kao priča o plaćeniku Cloudu Strifeu koji će pridruži pobunjeničkoj grupi u borbi protiv korporacije Shinra koja uništava život na planetu Gaia. Likovi su u samoj igri bili karikature, ali su kroz razne animacije i dijaloge uspjeli razviti karaktere za pamćenje. Događaji koji su se odvijali u Final Fantasyju 7 bili su i šokantni i inspirirajući, a igračima su se u trajno sjećanje urezali likovi poput Aerith, Tife, Sephirotha i drugih.

Gameplayem je Final Fantasy 7 bio vjeran tradiciji japanskih igara tog vremena, ali je isto tako bio inovativan. Bio je prva FF igra s trodimenzionalnim okruženjem, te je za borbu koristio ATB sustav predstavljen u ranijim igrama iz serijala. Dodatnu je bila razvijena i mehanika Limit Breaka, također viđena u prethodnoj FF igri.

Final Fantasy 7 bio je jedna od najskupljih igara svog vremena, ali to mu je  indirektno pomoglo da stekne svjetsku slavu. Naime, dok su prethodne FF igre primarno bile namijenjene za japansku publiku, Final Fantasy 7 bio je prvi naslov u serijalu kojega se lokaliziralo i distribuiralo za američka i europska tržišta.

Ulogu izdavača preuzeo je Sony jer Square tada nije imao ogranak izvan Japana. Sony je u promociju igre uložio nevjerojatnih 40 milijuna dolara i to im se isplatilo. Final Fantasy 7 bio je igra zbog koje se kupovao PlayStation, a i dan danas se smatra jednom od najboljih igara te platforme. Bila je to najbolje prodavana igra 1997. godine, te je ostala upamćena kao druga najuspješnija igra PlayStation konzole, nakon Gran Turisma.

Naknadno je Final Fantasy 7 dobio svoju verziju za PC, u moderno je doba prilagođen za mobilne platforme, a pojavio se čak i na Nintendovoj konzoli – 22 godine kasnije. Igra je u međuvremenu dobila i svoju preradu, ali ta prerada za sada nije ispričala cijelu priču kojoj smo svjedočili u originalnom Final Fantasyju 7.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (4)

  • mili1985

    31.01.2022 - 13:19

    Osobno mislim da je dobra, ali jako precijenjena igra. U to vrijeme bilo je jako puno igara u žanru, koje su bolje bile. Iako i danas jako volim borbu na poteze, više sam uživao u remakeu FF7 nego u originalu.

  • Dragan[MKD]

    31.01.2022 - 14:44

    Draži mi je FFVI, veselim se novog Remastera koji stiže sad u veljače.

  • PrydaCro

    31.01.2022 - 19:08

    FF7 je vrhunska igra pogotovo za ono vrijeme.

  • r3voken

    03.02.2022 - 00:02

    Odlična igra. Teško mi je zamisliti da je već 25 godina prošlo.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?