HCL.HR

Gaming je rastuća zanimacija u vrijeme koronavirusa

Zoran Žalac 19.03.2020.   •   2 komentara   •   Industrija videoigara


Statistike pokazuju da pandemija koronavirusa ima i pozitivnog utjecaja na gaming industriju, za sada. Aktivnosti vezane uz gaming u velikom su rastu.

Ljudi su diljem svijeta zadnjih tjedana sve više u svojim kućama, što zbog vlastitog straha od zaraze koronavirusom, što zbog kriznih mjera poput zabrane javnih okupljanja i zatvaranja kafića, trgovina i sl. Baš kao i u Kini prije mjesec dana, takva situacija pokazuje pozitivan utjecaj na igranje i gledanje videoigara, koje se pokazuju kao najčešća razbibriga u vrijeme koronavirusa.

Vidjeli smo te statistike iz tjedna u tjedan – raste broj aktivnih korisnika na Steamu, a igre ruše rekorde po broju preuzimanja i aktivnosti. Dodatni dokaz za to daje i američki teleoperator Verizon čija analiza internetskog prometa pokazuje da je aktivnost igranja videoigara skočila za 75% unazad tjedan dana. To je najveći skok u aktivnosti među svim aktivnostima na internetu. Usporedbe radi, pregledavanje web stranica je skočilo samo za 20%, a korištenje društvenih mreža ostalo je nepromijenjeno.

Naravno, ovo je statistika samo jedne teleoperaterske kuće u SAD-u, no isti trend primijetan je i u drugim zemljama. U Italiji je tako došlo do 70%-tnog porasta internetskog prometa, a izvršni direktor tvrtke Telcom Italia istaknuo je Fortnite kao glavnog “krivca” za to.

Osim igranja igara, u porastu je i gledanje videoigara. Na tjednoj bazi gledanost na Twitchu podigla se za 10%, a na YouTubeu su gaming sadržaji zabilježili rast gledanosti od 15%.

Prema nedavno objavljenom izvješću tržišnih analitičara, industrija videoigara se zbog svega ovoga za sada čini sigurna od ekonomskih posljedica koje će uslijediti zbog pandemije koronavirusa. No, ne treba se zavaravati da nikakve posljedice neće biti vidljive. Samo zanimanje za videoigre definitivno neće biti u padu, ali industrija ima više segmenata koji su već sada pogođeni ovakvom situacijom, poput esports događanja, sajmova i sl.

Označeno sa:

Komentari (2)

  • Demon90

    19.03.2020 - 10:25

    A sad ako se sruši internet ode i gaming manje više 90% vjerujem posjeduje igre u digitalnom obliku a i one na cd-u uglavnom trebaju zakrpe

  • burekz

    20.03.2020 - 00:20

    Ne vidim razlog zašto? Pa tako te igre koje igram, istina je da su u digitalnom obliku, ali su skinute na hard disk. Ako padne internet to će samo značiti da nije moguć multiplayer dio, a singlepayer se može igrat. A tako i onako te starije igre koje su izlazile na cd-u ili nisu u to doba imale online komponentu, ili više zasigurno nemaju podršku u vidu aktivnih servera.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?