HCL.HR

Gaming kalendar: Killzone (2004.)

Zoran Žalac 02.11.2017.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije trinaest godina, PlayStation platforma konačno je dobila vlastitu pucačinu iz prvog lica, posebno dizajniranu baš za kontroler.

killzone gaming kalendar

Na današnji dan, prije točno 13 godina, katalogu Sonyjevih ekskluziva za PlayStation platforme dodan je FPS naslov Killzone u režiji Guerilla Gamesa. Tvorci odličnog Shellshock Nam ’67 dobili su zadatak stvoriti PlayStationu ono što je Halo bio za Xbox. Premda je Sony već imao Timesplitters serijal, pucačine iz prvog lica na PS2 konzoli nisu bile široko zastupljene jer se prednost uglavnom davala drugačijem tipu igara.

No, Killzone je 2004. pokrenuo franšizu koja živi već tri generacije konzola. Iako je prvi sukob između Vektana i Helghana na kraju donio više neispunjenih obećanja, bio je to temelj na kojemu je Sony gradio budućnost FPS-a na svojim platformama. Sjećamo se da je Killzone 2 bio jedna od igara kojima je demonstrirano kako bi PS3 naslovi trebali izgledati. Istina, kasnije se otkrilo da je demonstracija bila lažirana, ali same igre nisu izgledale znatno drugačije. PlayStation 3 na kraju je ispao dosta popularna platforma za FPS igre te je Sony imao nekoliko ekskluzivnih pucačina za nju, poput Resistance serijale, MAG-a, Dust 514 i Haze.

Killzone serijal je do sada doživio pet igara. Osim originala i dva nastavka na PlayStationu 3, na PlayStation Viti igrali smo Killzone Mercenary, a aktualna PS4 konzola lansirana je uz Killzone Shadow Fall. Serijal je trenutno na pauzi dok Guerilla Games razvija nove ideje i eksperimentira s različitim modelima razvoja.

Označeno sa:

Komentari (6)

 • ck7

  02.11.2017 - 10:14

  Jos me bole oči od prvog dijela…od jutra do sutra se to igralo ☺

 • SemirTheChosen

  02.11.2017 - 11:23

  Guerrilla Games oduvijek postavlja standarde za konzolne ekskluzive: i što se tiče grafike i što se tiče gameplaya i što se tiče priče.

 • Dragon3

  02.11.2017 - 13:27

  Guerilla Games i njihov zaj…..i AI koji je žilav za poluditi, a promjena koju je serijal donio u Killzone 2 za multiplayer su podigli standard.

 • IvanDado

  02.11.2017 - 13:36

  Nisam igrao Shadow Fall ni 2, original jesam, ali nije mi ostao u sjecanju. Zato sam sa tricom uzivao. Taman kad je ta igra izasla sam i TV dobri nabavio, pa je gust bio jos veci 🙂

 • KhorneFlake

  02.11.2017 - 17:21

  Lolz, pa baš je emuliram ovih dana. Konačno sam skontao kako da uklonim one vertikalne trake koje su gličovale, pa mogu da igram fino. Malo sam zapeo pred kraj igre, ali planiram je završiti uskoro i onda se baciti na PS3 emuliranje nastavaka. Namučio sam se dok sa navikao na nišanjenje kontrolerom, nisam odigrao konzolašku pucačinu još od prve dvije Halo igre.

 • HCM2A

  02.11.2017 - 18:01

  koji K..sony ne napravi remaster svih djelova…osim zadnjeg za ps4…i jos remaster fall of man….medievil 1&2

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?