HCL.HR

Sid Meier’s Pirates! – bal brodova i ples sablji

Zoran Žalac prije 1 tjedan   •   9 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije 17 godina Sid Meier lansirao je Pirates – preradu jedne od najpopularnijih igara piratske tematike.

sid meier's pirates

Videoigre piratske tematike oduvijek su bile popularne, no dosta je dugo jedan naslov smatran vladarom te tematike. Bio je to Pirates! u režiji Sida Meiera, inače tvorca Civilization serijala. Ta je igra izašla davne 1987., no Meier ju je modernizirao kroz preradu koja je izašla na današnji dan prije 17 godina.

Gameplay je u preradi uglavnom ostao vjeran originalu, a to je značilo da se najvećim dijelom bazirao na plovidbi karipskim otočjem. Igrač je svog gusara vodio u bitke koje su se dijelile na obračune brodova i osobne duele protiv protivničkih kapetana. Ti su dueli bili izvedeni tako da je igrač imao kontrolu nad potezima svog lika, ali mu nije direktno kontrolirao kretanje. Postojao je i dio s kopnenim bitkama, a taj je bio izveden na poteze.

Kad se nije pljačkalo i zauzimalo gradove, u Piratesu se moglo prevoziti različita dobra između otoka i prodavati ih uz profit. Dodane su i neke nove stvari, poput zavođenja guvernerovih kćeri i mini-igre plesanja. Piratski život bio je prezentiran u 3D obliku, gotovo arkadnog stila.

Sid Meier’s Pirates se isprva pojavio kao ekskluziva za PC platformu, no godinu dana kasnije već je prebačena na Xbox. Pirati su naknadno dobili verzije za X360, PSP i Wii konzole, a od 2012. godine imaju i mobilnu inačicu za iOS i Windows Phone. Danas je igru u digitalnom izdanju moguće nabaviti na Steamu i GOG-u. Igra je također igriva na aktualnim Xbox konzolama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (9)

 • Darcoolio

  22.11.2017 - 09:57

  I dalje meni omiljena igra na tu temu, bilo da je za PC ili verzija za Segu 🙂

 • baDarmageddoN

  22.11.2017 - 10:50

  Volim ovog Sid Meiera tamo u onon crtanom Ledeno doba. A ima i podosta dobrih igara vezanih za njegovo ime. I dalje su mi originalni Pirati sa kariba najbolja piratska igra uz neke dobre momente iz Ubisoftovog Black plagua a mislim da bi i nadolazeći Skull and bones mogao biti dobra igra…

 • DoxyTheCroat

  22.11.2017 - 12:49

  Sjećam se recenzije iz nekog časopisa ala pcekspert, bio sam srednjoškolac, i gledao igru gladnim očima.
  Sramota, eto 13 godina kasnije nisam niti gameplay na youtube pogledao, kamoli kupio i zaigrao.
  Toliko o gladnim očima klinca.

 • Shadow king

  22.11.2017 - 14:39

  Uh, kako obožavam ovu igru! Osobno najdraža Pirate igra 😀

 • Kasti

  26.11.2017 - 14:03

  Aaaaa legendarna igraaaa

 • Sayan

  22.11.2021 - 10:11

  Predobra igra,sramota da nisu napravili dobru igru na tu temu od tada.

 • Croatomic

  22.11.2021 - 11:02

  Igram ju dan danas. Još imam originalni disk.

 • butjer1010

  22.11.2021 - 12:33

  Stari Pirates na Amigi je bio čudo nad čudima, crtao sam mape kako sam prolazio gdje, jer nije bilo intertneta da ju skineš. Stotine sati na njoj, stvarno igra za pamćenje. Ovu preradu sam kupio istog trena kad je izašla na GOG-u, čak sam ju i igrao 20-ak sati, ali mi je bila malo prevelika razlika između težina. Kad sam prešao, ako se dobro sjećam sa 3 na 4 razinu (ne znam više imena razina), sa jedne gdje je sve bilo jako lagano, odjenom je postalo malo preteško. Ne znam, i dalje mi dođe da ju zaigram, ali nikako da krenem….

 • nikola720p

  22.11.2021 - 13:30

  Secam se igrao sam,svidela mi se igra,ko zna koliko puta mi brod potonuo kad naletis na stenu…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?