HCL.HR

Gaming stadioni niču po svijetu, a mi ne nemamo ni pošten nogometni stadion

Zoran Žalac 02.08.2018.   •   10 komentara   •   Esport


Sve više država gradi specijalizirane dvorane i arene za esports natjecanja, a sada se tom nizu pridružila i Kanada koja će 2019. dobiti svoj prvi esports stadion.

Zadnjih tjedana u Hrvatskoj se povlači pitanje nacionalnog stadiona. Nogometna reprezentacija ostvarila je najveći uspjeh otkako je države, a kod kuće nema zdanje na kojemu se ne bismo sramotili kad ugostimo druge reprezentacije. Brojni su problemi vezani uz to pitanje, a od potencijalnih rješenja naprosto boli glava, poput onoga da se financije za izgradnju prikupljaju crowdfundingom za hrvatsku dijasporu.

Na drugoj strani svijeta, daleko od takvih proljeva mozga, trendovi su sasvim drugačiji. Po Sjevernoj Americi više se ne grade stadioni za nogomet – grade se stadioni za gaming i rade se specijalizirane esports arene. Ove godine po SAD-u je otvoreno nekoliko gaming oaza, od Las Vegasa do Oaklanda, a sljedeća se već gradi u Texasu.

U Kini je krajem prošle godine izgrađen nevjerojatan stadion koji esports događanja prenosi i gledateljima izvan samog objekta, pomoću velikih LED ekrana na svom pročelju. Štoviše, Kinezi grade i esports arene nalik kino dvoranama, koje planiraju koristiti kao “teren” za domaće esports klubove.

U izgradnju posebnih lokacija za esports natjecanja i igranje videoigara sada se uključila i Kanada. Najavljeno je kako će u Vancouveru 2019. biti izgrađen “The Gaming Stadium“, prvi takav u toj državi. Sam objekt neće biti velik kako mu naziv sugerira – moći će ugostiti 250 gledatelja, što je dosta mali broj, ali će s druge strane imati sve stvari potrebne za održavanje natjecanja, ali i dio namijenjen druženju fanova esportsa.

Upravo se iz tog razloga gradi sve više gaming arena i posebnih lokacija za esports natjecanja. Većina dosadašnjih esports manifestacija odvija se na stadionima, sportskim dvoranama i sličnim objektima koji nisu predviđeni za takav oblik natjecanja i zabave. Kod specijaliziranih esports arena naglasak je gotovo uvijek stavljen na poseban prostor za socijalizaciju posjetitelja, s obzirom da gledatelji elektroničkih sportova nisu pasivni niti su huligani te će svoje vrijeme rado provesti družeći se u pauzama između mečeva. Naglasak je također stavljen i na iskoristivost prostora koji nije namijenjen samo turnirima, nego može poslužiti i kao igraonica, prostor za esports akademije i slično.

Označeno sa:

Komentari (10)

  • funky0308

    02.08.2018 - 12:54

    Na zalost ili na srecu, nasi svi (barem mislim da su svi) igraju vani i valjda su ih takvi uvjeti i doveli do srebra na SPu. Nevjerojatno je tako nesto i izgovoriti, pazi, srebro na s(o)vjetskom prvenstvu u nogometu! Naravno da svi ti decki posjeduju iznimne talente ali bitni su i uvjeti u kojima se trenira i igra. Citam tekst i ne mogu vjerovati, jel ovo sala ili je stvarno netko lupio da bi mogli crowdfundingom pare skupljati po dijaspori?! Haha…kako bi to uopce izgledalo i zasto ograniciti samo na dijasporu? Mi smo ovdje navikli davari bolnicama za raznorazne aparate i lijekove, pomagati i sakupljati oare za sve moguce i ne moguce pa dajte nam da sudjelujemo i u ovome..hahaha. Pa prestrasno. Crowdfounding za stadion, a s druge strane milijarde dajemo za avione koji se nemaju gdje okrenuti. Impresivni su mi ovi stadioni i koristim ovakve videe i slike svaki puta kada netko kenjka oko gejminga i “igrica”. Kada vide ovako nesto, rasprava vrlo brzo zavrsi. 🙂

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 02.08.2018 - 13:11
    • funky0308

      @Zoran Žalac, 02.08.2018 - 17:15

      Romanticno je to kaze lik..najtuznije sto sam taj video pogledao do ideje INA Arena, dalje nisam mogao, jednostavno nije islo pa nisam ni cuo ovakvu glupost. Bas lijepo sto je osjecanin. Sramota me sad 🙂 hahaha…

  • Apocalypse4987

    02.08.2018 - 14:49

    S obzirom u kakvom je stanju država, zadnje šta nam treba su stadioni, bilo nogometni, bilo esports. Čak i onih par dvorana za rukometno prvenstvo većinu vremena zjape prazne.

  • almoustevil665

    02.08.2018 - 16:31

    Ovo sa prvog videa nije stadion nego igraonica a toga ima svuda. Jedino je ova baš velika

  • trulex

    02.08.2018 - 16:48

    hrvacka druga u svjetu a nema nogometni stadijon

    • AdvCool

      @trulex, 02.08.2018 - 21:38

      Jesi ti išao u školu ? Ovoliko gramatickih grešaka u maloj rečenici je sramota…

    • WalwRafii

      @AdvCool, 02.08.2018 - 21:51

      lol

    • trulex

      @AdvCool, 02.08.2018 - 23:08

      izvini

  • IloveCRO

    02.08.2018 - 18:30

    Ma imat cemo najveci stadion u svijetu pogotovo ako nam to naši političari obećaju

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?