HCL.HR

Goal 3 – pun pogodak od nogometa

Zoran Žalac 23.04.2024.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 31 godinu u Japanu je lansirana nogometna igra Kunio-kun no Nekketsu Soccer League, kod nas poznata pod nazivom Goal 3.

Današnje su nogometne videoigre uglavnom realistične, a prije tridesetak godina virtualni je nogomet bio maštovit i humorističan. Najbolje se to vidjelo na Kunio-kun igrama, a jedna od najpopularnijih iz tog serijala pojavila se u Japanu na današnji dan prije 31 godinu.

Kunio-kun no Nekketsu Soccer League iliti Goal 3 bio je nogometna igra za NES konzolu koja je naslijedila prethodni Nintendo World Cup. U slučaju da se nikada niste susreli s ovim igrama, treba odmah istaknuti kako je nogomet u njima bio prenesen samo kroz puke osnove tog sporta, dok samim pravila poput prekršaja, kornera i sl. ovdje nije bilo. Bio je to nogomet u kojemu su nogometaši imali posebne moći, a lopte su postajale projektili koji probijaju mrežu između vratnica.

Bio je to nogomet u kojemu su lopte postajale projektili i probijali mrežu između vratnica.

Sve je to začinio specifičan vizualni stil, pomogla je i zarazna glazba, a igra je imala za to vrijeme netipično detaljne nogometaše. Tu prvenstveno mislimo na to da je svaki od 12 nogometaša u igri imao svoje specifične pokrete, različite osobnosti te stvari koje voli i mrzi. Srednji vezni Onitake tako je bio egoist koji je volio hentai. Neka se zna!

Za razliku od prijašnjih dijelova serijala, Goal 3 imao je nove mehanike poput skakanja i ubrzavanja, a proširio je i ponudu različitih terena te vremenskih uvjeta. Novost su također bile i proslave zgoditaka prilikom kojih je igrač mogao raditi salto, pozdravljati publiku i sl. Moglo se igrati ligaško natjecanje u kojemu se uvijek vodio japanski tim, kao i Technos Cup, ili igrati izvođenje 11-eraca.

Inicijalno je igra bila dostupna samo na japanskom jeziku, ali je godinama kasnije dobila prijevod na engleski. Danas ju se na aktualnim konzolama ne može nabaviti zasebno, ali je od 2020. ipak dostupna u sklopu digitalne kolekcije Double Dragon & Kunio-kun: Retro Brawler Bundle za PlayStation 4 i Nintendo Switch.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (7)

  • 312AE

    23.04.2024 - 11:23

    Imal sam i taj nogomet i hokej na žutim “kazeticama”, soundtrack mi je bil super,a pogotovo hokej. Znam da je na nogometnoj kazetici bila slika nekog tamnoputog nogometaša,dok je na hokej kazetici bila slika od Mighty Ducksa .😊 Double Dragon & Kunio-kun: Retro Brawler Bundle sam si baš radi nostalgije nabavil, ima fizička verzija od Limited Run Games.

  • kaurazmaj23

    23.04.2024 - 12:07

    Ovo je najluđi nogomet kojeg sam ikada igrao. Svaka reprezentacija ima svoje ULTRA škarice koje su neobranjive. Dobro me vratilo ovo u djetinjstvo i početke mog gaminga.

  • sparrowpunk

    23.04.2024 - 12:57

    Ova igra mi je bila vrhunac nogometne igre. Od kada sam je nabavio prestao sam igrati Super Soccer. Sjećam se da se u igri moglo tehnicirati pa skočiti i izvesti škarice. Bilo je super i to što je svaki igrač u japanskom timu imao posebne udarce koji su se razlikovali. Jedan je imao udarac od kojeg se lopta pretvara u ribu, jednom se lopta pretvarala u olovku… Opcija za penale mi je bila najbolji mod u igri za jednog igrača.

  • Motor City Bengals

    23.04.2024 - 14:17

    To je Japan. Dugi naslovi igara koji dosta toga navode i objasnjavaju. Sto puta bolje je Kunio-kun no Nekketsu Sakka Rigu, nego bezvezni, dosadni i genericni Goal 3. Tko uopce zeli kupiti Goal 3.

    • RPGamer

      @Motor City Bengals, 23.04.2024 - 15:33

      Bezvezne, dosadne i generične su sigurno ove gluposti poput eFootball-a i EA SPORTS FC-a. Igre kao Kunio-Kun no Nekketsu Soccer i Captain Tsubasa su mnogo dinamičnije i zabavnije.

  • guta89

    23.04.2024 - 14:20

    Jao kad se sjetim ovoga na segi megi, lijepo moje dijetinjstvo

  • KhorneFlake

    23.04.2024 - 16:06

    Bukvalno jedna jedina fuca koju sam mogao igrati. Umirao sam od smijeha kao mlađi gledajući kakve face slažu kad ih lopta sastavi. Čak sam je uspjeo i preći, kako se redaju ekipe svaka teža od teže pa one na kraju ultre tvojih igrača nisu puno ometale, pa sam morao čizovati AI i uvaljivati loptu u gol kad mu dođem blizu u uglu…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?