HCL.HR

Google prvi put besplatno daje pristup svojoj Stadiji

Svan Hlača 09.04.2020.   •   8 komentara   •   Industrija videoigara


Google Stadia će se po prvi put nakon pet mjeseci od izlaska moći isprobati besplatno, ali još uvijek samo u 14 odabranih zemalja.

Netko u ovo vrijeme čita svjetske klasike, netko uči strane ili programske jezike, netko nadoknađuje propuštene sezone omiljenih serija, a netko i sjedi za računalom ili konzolom i kvalitetno provodi dane i noći igrajući videoigre.

Na to računa i tehnološki div Google koji je odlučio kako je pravo vrijeme pokazati veliko srce te gamerima u čak 14 zemalja omogućiti da čak dva mjeseca svoje vrijeme troše na njihovoj platformi Google Stadia. Ova akcija počinje danas, a ako ste se poveselili poput mene i sve ukućane zamolili da se suzdrže od korištenja interneta kako biste vi neometano igrali, čeka vas hladan tuš. Naime, među tih 14 zemalja još uvijek se ne nalazi Hrvatska.

Svi igrači koji se prijave unutar sljedeća dva dana dobit će pristup usluzi Stadia Pro te mogućnost igranja čak devet naslova među kojima se nalaze poznate igre Grid, Destiny 2: The Collection i Thumper. Kako se postojeći pretplatnici ne bi osjećali zakinutima, Google im ova dva mjeseca neće naplatiti.

Kako Google očekuje povećani promet zbog ove akcije, odlučili su biti društveno odgovorni te ne opteretiti dodatno pružatelje usluge spajanja na internet kako bi svim korisnicima omogućili korištenje platforme. Točnije, ograničili su propusnost internetskih veza te na mobilnim uređajima kao zadanu postavili 1080p kvalitetu prikaza što će sigurno trošiti manje resursa od sanjane 4K rezolucije. Kako navode u službenoj objavi na svojem blogu, većina korisnika ovu promjenu neće ni osjetiti, ali oni koji hoće mogu u postavkama uživati u punim sposobnostima njihovih zaslona.

Google sasvim sigurno ovim postupkom svoju uslugu baca u vatru te ostaje za vidjeti hoće li svi korisnici moći u njoj uživati jednako. Ovo će biti prvi pravi test za Google i njihove servere, a ako sve prođe onako kako u ovom tehnološkom divu priželjkuju, možda se budu mogli pohvaliti brojem korisnika koji prelazi šest znamenki. Jer to u zadnjih pet mjeseci baš i nisu mogli.

Komentari (8)

  • SanKa

    09.04.2020 - 09:15

    no thnx i dalje

  • Bojko

    09.04.2020 - 09:25

    Zamisli da toliko fejlaš da daješ čak dva mjeseca bespla… i to ne novim, već i postojećim korisnicima. E moj Google.

  • Dajsikeks

    09.04.2020 - 12:06

    Koliko ja znam, bilo kakve kompanije kao poput Google i slično, teško da prošire podršku na druge države. Možda u početku, a nakon toga ostanu tako kako jesu

  • almoustevil665

    09.04.2020 - 13:10

    Nvidia geforce now je za ovo svemirski brod,možeš da igraš igre koje već imaš i dostupan je u mnogo više zemalja. I kakva je to glupost da mi treba aplikacija za mobilni a želim da igram na PC

  • Cro-K

    09.04.2020 - 14:03

    VPN?

  • Cro-K

    09.04.2020 - 14:09

    Pogledao sad listu igara, pa i nije baš neki izbor, netko tko ima PC ili konzolu ovo se ne isplati

  • hrco1000

    09.04.2020 - 22:31

    Korisnik Stadije od samog pocetka Founders Edition.
    Mogu reci da je Stadija zapravo jako dobra.
    Od samog pocetka nisam imao probleme trzanja, lag, ili bilo kakvo drugo kvarenje slike, jednistavno funkcionira savrseno.
    Super je za pc koji ne mogu vrtiti dobre igre.
    Losa stvar Stadije je ta sto nema dovoljan broj igraca, Destiny 2 je skoro pa mrtav, te manjak igara.
    Bilo bi super kada bi se stavio Cross-play, ali opet to je do izdavaca igara (ako nisam u krivu)

    Takoder imam Nvidia Now, super je stvar sto igras svoje igre koje posjedujes ili na steamu, u playu… Ali mana je ta sto zna cesce trzati, lag i dolazi cesce do lose slike, sto sa Stadiom se jos nije desilo a posjedujem ju od 2019te god.

    Prednost Nvidie Now je ta sto imas veci izbor igara te postavke mozes namjestati kako vam odgovara, mozete staviti sve na max i viditi kako igra izgleda.
    Na stadiji ne mozes puno postavki mijenjati.

    Vjerujem da Stadija moze uspiti jer stvarno savrseno funkcionira i slika jako dobro izgleda. Probao sam ju na 15mbs, 50mbs i na max brzini koja mi je 500mbs i sve funkcionira isto, i moram reci da je sve preko Wifi-a

    Da ne bude sta ovaj zna o igrama, konzolama itd.
    Imam PC sa 1080gpu, cpu ryzen 5, laptop Acer Predator
    takoder xbox, ps4 i switch. tako da nisam hater icega nego iznosim kako je.
    Zalosno je kad ljudi pricaju o necemu kao da imaju nesta, a nisu nikada probali da bi znali sta je.
    Ne samo Stadija nego inace opcenito za sve.

    Nadam se da je komentar koristan.

    LP

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?