HCL.HR

Google navodno radi na gaming platformi koja će uzdrmati PlayStation i Xbox

Zoran Žalac 29.06.2018.   •   12 komentara   •   Tehnologija


Nekolicina ljudi bliskih Googleu otkrivaju kako ta tvrtka planira stvoriti kaos u gaming industriji svojom uslugom kodnog naziva Yeti.

Početkom ove godine čuli smo glasinu kako megakorporacija zvana Google planira ući u svijet gaminga na velika vrata predstavljanjem usluge, odnosno platforme za streaming videoigara. Njihova gaming inicijativa, radnog naziva Google Yeti, u pripremi je već dvije godine, a ako je vjerovati novim neslužbenim informacijama, Google se ove godine okuražio i krenuo vrbovati developere igara.

Portal Kotaku na temelju saznanja iz pet izvora prenosi kako je Google ove godine održao sastanke s nekoliko studija na GDC konvenciji i E3 sajmu kako bi ispitao mogućnost regrutiranja istih. Navodno još ništa nije dogovoreno, ali čini se kako Google za svoju uslugu želi angažirati talentirane i proslavljene ekipe. U pregovaranju im zasigurno pomaže iskustvo Phila Harrisona koji je bio izvršni direktor za PlayStation i Xbox platforme, a sada se skrasio u Googleu.

Izvori kažu kako su neki developeri skeptični oko Google Yeti projekta, a razlozi za to su lako shvatljivi. Unatoč tome što je među najvećim tvrtkama na svijetu, Google nema najbolje reference što se tiče inicijativa za gaming, a veliki je upitnik i to je li svijet spreman za potpuno digitalnu uslugu za streaming igara. Developeri su eventualno intrigirani potencijalom integriranja YouTubea u tu uslugu, s obzirom da znamo kako influenceri danas prodaju igre bolje nego reklame na TV-u.

Googleov Yeti projekt je, dakle, još uvijek prikladnog imena. O njemu kruže priče, ali ga nitko nije vidio niti se sa sigurnošću može reći hoće li se ikada materijalizirati u nešto što bi moglo zaprijetiti Sonyju i Microsoftu.

Označeno sa: , ,

Komentari (12)

  • funky0308

    29.06.2018 - 11:08

    Jedino sto je meni tu cudno je to da nisu i ranije krenuli u to. Imaju hrpu kompanija koje mogu povuci u tom smjeru, pare nisu problem, a kada pare nisu problem, nece biti ni developeri, odnosno studiji koji bi eventualno radili na tom projektu. Ja sam od njih ocekivao konzolu, ne stream ali u svakom slucaju zanima me sto su naumili. Neka malo konkurencije, pogotovo sada kada je Xbox nikad slabiji, samo se nadam da to nece unijeti jos vise razdora i razlika izmedju platformi. Nadam se samo da necemo dobiti glupariju na Androidu koja pokrece Android igre, a nekako mi se cini da bi bas tako nesto i mogli dobiti, barem u pocetku..Ako ih ostale kompanije nece pratiti, bojim se da bi ih Google mogao pokupovati i tako “natjerati” na suradnju sto nikako ne bi bilo dobro.

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 29.06.2018 - 11:11

      Mislim da je njima cilj napraviti da usluga bude dostupna bilo gdje što je njihovo – na Androidu, na Chromeu, na ChromeCastu, unutar Gmaila, na tražilici…

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 29.06.2018 - 12:23

      A mozda dobijemo nesto novo, neku inovaciji tipa web browser java game 😛 . Na trazilici 🙂 …igra koja ti saktiva kursor misa i ne da ti da upises sto hoces 🙂

  • Kotaku bot

    29.06.2018 - 11:40

    Lezi dole google.

  • liam

    29.06.2018 - 12:42

    Ocekivao sam ovako nesto od apple-a.

    • SanKa

      @liam, 29.06.2018 - 12:57

      Introducing iConsole. Price: 4999.99 $

    • moordrak

      @liam, 29.06.2018 - 13:51

      Apple se uvijek smatrao ozbiljnom tvrtkom, pa igre kod njih nikada nisu bile u fokusu. MacOS i cijela filozofija jabučice vrti se oko produktivnost i poslovne primjene i u takvom okruženju, nema mjesta igrama. To su oni sami sebi tako nametnuli. Za svaki segment multimedije oni imaju odgovarajući hardver. Bilo bi lijepo vidjeti neku jabučastu konzolu ali mislim da se to nebu dogodilo tako brzo, ako ikad.

    • Goran1234

      @moordrak, 30.06.2018 - 11:01

      Apple je pokušao s konzolom, davno i jako je loše prošao.

  • moordrak

    29.06.2018 - 13:42

    Otkada su integrirali google play u Chrome OS, jednostavno nema ograničenja što ovaj sustav može. Po meni, najbolji operativni sustav poslije windowsa i androida za debelu većinu korisnika. Chrome bookovi su fantastični strojevi. Postoji još jedan komad hardvera bez kojeg ja više ne mogu: Chromecast. Zajebi pametne televizije. Svaka televezija je pametna kada u nju ubodeš Chromecast dongle od 30$. TV je samo panel za prikaz slike. Od Googla priželjkujem novi komad hardvera, određeni križanac između Chromecasta i Chrome booka koji bi mogao biti dovoljno moćan za pokretanje ozbiljnih igara. I ovdje nastaje kratki spoj. Ne vjerujem da će Google koristiti nekakav postojeći konzolaški API. Sa druge strane, ako pljusnu na tržište nešto novo, nešto što će developerima “leći na prvu” igre za neku novu, Googlovu platformu, bi mogle biti realnost. Vrlo vjerojatno, za početak, Google sprema nešto u oblaku.

    • Apocalypse4987

      @moordrak, 29.06.2018 - 13:55

      koja je shema sa chromecastom? jel ga ima uzet kod nas i jel zahtjeva neku suludu brzinu neta? Izgleda mki masu ozbiljnije od pustih kineskih mediaboxova

    • moordrak

      @Apocalypse4987, 29.06.2018 - 22:55

      Evo ja ga imam već godinama, praktično od kada je izašao. Trenutno sam na trećoj generaciji (Chromecast Ultra) i ultra sam zadovoljan 🙂
      HDR + 4k prikaz, ethernet port ( nalazi se na priloženom adapteru za napajanje). 4k stream traži otprilike 20-25mbita za dobar stream pa je pametnije uštekati mrežu premda može raditi i preko wirelessa. Chromecast ultra je nekih 750kn u našim dućanima Chromecast II je nekih 350kn. Razlika je naravno u maksimalnoj rezoluciji prikaza. Strimanje sadržaja radi savršeno i nije potreban nikakv luđački bandwith neta. Dobro, 4k je izuzetak ali on inače troši puno. Fora je što možeš poslati neki sadržaj na stream iz bilo kojeg chrome preglednika na bilo kojoj platformi. Ne samo iz Chroma, možeš sa YoutTube-a, Twitcha-a, Netflixa, Kodija … Možeš čak strimati i vlastiti sadržaj sa lokalnog diska, recimo neki divx ili slično… Uglavnom super stvarčica. Samo da ne bude zabune, nije Chromecast mediabox nego streaming device. To znači, on samo reproducira sadržaj. Nema druge funkcionalnosti. Mediaboxevi su bazirani na androidu i sa njima se može svašta. Ako kupuješ ovakvo nešto, preporučam igračke sa 32gb rama, 8 jezgri, 3Gb radne memorije i 4k HDMI izlazom.

  • NikolaBoyProx

    29.06.2018 - 16:16

    Jako me zanima sto ima ispod haube.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?