HCL.HR

Hakiran PlayStation Vita, vrti SNES igre

Zoran Žalac 30.07.2016.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Pet godina nakon izlaska prijenosnog nasljednika PSP-a, Vita je hakirana i vrti homebrew aplikacije, čime je otvoren put piratiziranju sadržaja za konzolu.

VITA1.jpg

PlayStation Vita odolijevala je pokušajima probijanja zaštite sustava dobrih pet godina, ali tomu je sada došao kraj. Hakerska grupa Team Molecule izbacila je takozvani HENkaku – kod uz koji omogućuje korisnicima da pristupe sistemskim datotekama konzole kroz FTP protokol, a samim time na da na taj način prebace sadržaje koje konzola inače ne bi mogla reproducirati – primjerice emulatore igara s drugih konzola.

Vita se ovime otvara kao platforma za homebrew aplikacije koje se mogu pokretati na konzoli neovisno o Sonyjevoj autorizaciji. Naravno, s obzirom da je konzola tek svježe hakirana, takvih aplikacija za sada ima vrlo malo. Uvjet je, dakako, da ne ažurirate firmware konzole jer HENkaku vrijedi samo za zadnju 3.60 verziju. Za očekivati je da će se Sony boriti protiv ovoga forsiranim sistemskim ažuriranjima, ali za hakere je već i ovo uspjeh nakon pet godina bez rezultata.

Vrijedi napomenuti da ovo otvara vrata piratiziranju igara, ali da HENkaku za sada ne podržava zaobilaženje DRM zaštite ili dekripciju enkriptiranih igara za PS Vitu. Njegovi tvorci također poručuju da neće pomagati daljnjem prilagođavanju hacka u svrhu piratstva. Naravno, piratstvo kroz emulatore je druga priča i kao takvo postoji već sada.

Komentari (6)

  • Dom3gaming

    30.07.2016 - 19:09

    Ne vidim neku korist od vrcenja emulgatora na Viti.

  • Dom3gaming

    30.07.2016 - 19:10

    Emulatora*

  • FilipCalic

    30.07.2016 - 19:53

    Dok god ima brava, bit će i bravara.

  • Artyom

    31.07.2016 - 14:08

    Zato je vjerojaton ovaj hack Sony sam i napravio.

    • l)oolvl

      @Artyom, 01.08.2016 - 02:34

      bit će dobro ako zapravo ne izdaju novi firmware kao kontru

  • grgoljblaster

    31.07.2016 - 16:19

    Ne znam za Vitu, ali PSP je najbolja portabl platforma za emulatore, vise sam igrao Mega Drive i N64 igre na njemu nego PSP naslove

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?