HCL.HR

HCL VIDEO: Mario Kart 8 gameplay i prvi utisci

nebel 10.12.2013.   •   11 komentara


Zaigrali smo Mario Kart 8 na Gamescomu, a ovo su naši prvi utisci uz dvije i pol minute gameplaya.

Čim sam se vratio s Gamescoma ove godine zahvatila me hrpa neočekivanog posla, a video reportaža poput one koju sam vam smontirao prošle godine nažalost nikad nije došla na red. Dobro, objavili smo galeriju s gotovo stotinu fotografija, no stvarno sam vam htio napraviti i video reportažu u stilu prošlogodišnje – snimio sam zaista brdo video materijala kroz ta dva dana u Kölnu.

Naravno, u međuvremenu su next-gen konzole izašle na tržište pa mnoge od tih snimki danas više nema smisla objavljivati. Bilo pa prošlo, no ipak, imao sam tada priliku zaigrati dvije igre koje još uvijek nisu izašle pa kad su snimke već tu, zašto ih ne bi pokazali izvan formata video reportaže? Prva od te dvije (a možda kasnije u moru tog video materijala nađem i neku treću), je Mario Kart 8, velika Nintendo Wii U ekskluziva koja dolazi na još nepoznat datum sljedeće godine.

Prije svega, moram vam reći da igra izgleda prekrasno. Teksture na stazama su vrlo oštre, likovi i vozila lijepo zaobljeni i animirani, razni grafički detalji na stazama čine ih življima, a osvjetljenje cijele scene i dobra upotreba pozadinskog blura ostavljaju onaj dojam da se radi o igri sljedeće generacije. Znamo već da CPU i GPU kombinacija u Wii U konzoli nije snažna kao u konkurentnim konzolama osme generacije, ali dokle god igre ovako dobro izgledaju pri stabilnih 60 sličica po sekundi uz v-sync i solidnu dozu anti-aliasinga, niti ne mora biti. Demo verzija igre pripremljena za Gamescom vrtila se savršeno fluidno i stabilno, a pritom je jasno demonstrirala jedinstvenu sposobnost Nintendovih dizajnera i programera da kombinacijom grafike, zvuka i preciznih kontrola stave igraču smiješak na lice.

Sam gameplay je praktički isti onaj Mario Kart gameplay uz kakav smo guštali u Mario Kartu Wii te Mario Kartu 7 za 3DS. Upravo na spomenutu 3DS verziju najviše podsjeća u pogledu same igrivosti – očekujte podvodne dionice i lebdenje po zraku kao i cijeli arsenal prepoznatljivog oružja poput banana te crvenih i zelenih oklopa. Bit će tu vjerojatno i nekih novih oružja, no u mom vremenu s igrom na sajmu nisam ih primjetio. Tu je naravno i mehanika “klizanja” kroz zavoje radi ubrzanja, a kontroliranje takvih driftova, vrlo je prirodno, radi baš onako kako biste i očekivali – praktički nema perioda navikavanja. Ako ste igrali Mario Kart 7, odmah ćete znati driftati kroz nove staze u “osmici”, a moći ćete to raditi naginjanjem Wii U GamePada (što radi iznenađujuće dobro) ili klasičnim analognim palicama (što je i dalje preciznija i ugodnija opcija, ako pitate mene).

Kao mali začin u toj poznatoj formuli dolazi mehanika anti-gravitacije, ujedno i najveća novost u igri. Radi se o tome da na određenim dijelovima staze možete izokrenuti kotače da stoje horizontalno i tako drže vozilo prilijepljenim za podlogu. Drugim riječima, možete voziti vertikalno po zidovima ili potpuno naopačke – ovisi o dizajnu staze. Iako su ti dijelovi obično dizajnirani kao prečaci, ujedno su i riskantnija ruta. Pogotovo zbog činjenice da gubite moć anti-gravitacije i padate na regularan dio staze ako vas netko pogodi. Ideja je na mjestu i dobro je izvedena na stazama koje sam isprobao na sajmu, ali u kombinaciji sa svim drugim već viđenim elementima ne ističe se kao nešto posebno. Djeluje kao mala nadogradnja na koncept utrkivanja. Nadam se da će u stazama koje Nintendo još skriva od očiju javnosti ta mehanika bolje doći do izražaja.

Kad malo razmislim, Nintendo nam već dosta dugo nije rekao ni pokazao ništa novo o Mario Kartu 8, a prema svemu sudeći trebali bi ga igrati već u proljeće sljedeće godine. Sudeći po marketinškom tretmanu kakav je dobio Super Mario 3D World, dobre su šanse da su dosad prikazane staze i posebnosti Mario Karta 8 samo uvertira u znatno impresivnije i kreativnije dionice koje Nintendo još skriva. No ono što za sada mogu izvući iz mog kratkog iskustva s igrom je da je lijepa i zabavna, ali ne i previše kreativna. Dobio sam dojam da je Nintendo za MK8 izabrao onu sigurniju rutu, umjesto one koja bi serijal okrenula naglavačke. Je li to stvarno tako i hoće li Nintendo na kraju iznenaditi dizajnom staza – vidjet ćemo, a do tada pogledajte malo mog gameplaya snimljenog direktno s velikih televizora na Gamescomu.

Komentari (11)

  • mariocro

    11.12.2013 - 03:07

    zasto sve te letjelice avioni brodovi, zove se mario kart 🙁
    nekako mi najbolji ostaje duble dash

  • l)oolvl

    11.12.2013 - 12:35

    a koja je druga igra ^_^

    • Ementaler

      @l)oolvl, 11.12.2013 - 12:38

      Danas bi to trebao objaviti, nek bude još malo tajna #uuu

  • ReaLitieS-101

    11.12.2013 - 19:03

    Izgleda kao najbolji Mario Kart do sada, vjerojatno će i biti!
    Vjerujem da će biti pravi hit u 2014, ovo je igra koja ti izmami osmijeh na lice,
    puna zabave i smijeha, tome igre i služe, a ne bacanju gempada i mrke face.. hehe

  • arthas

    12.12.2013 - 16:08

    jel ovo vjeran igra :DDDDDDDDDDD

    • Me666

      @arthas, 12.12.2013 - 16:10

      Nagy? Ne. Ali možda neki drugi Vjeran – tko zna!

    • arthas

      @arthas, 12.12.2013 - 17:40

      ma zezam se

  • SonOfOsiris

    @Shazaam, 12.12.2013 - 12:01

    neće

  • ReaLitieS-101

    @Shazaam, 12.12.2013 - 12:32

    Hahaha… Neće, jel… Tako ste govorili i za Mario 3D, pa se sada ispostavilo da je to najbolji Mario ikad.. 😛

  • SonOfOsiris

    @Shazaam, 13.12.2013 - 19:52

    nope ipak neće

  • SonOfOsiris

    @maxim.x, 12.12.2013 - 12:01

    istina

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?