HCL.HR

Internet iz svemira bit će dovoljno dobar za gaming, tvrdi Elon Musk

Zoran Žalac 11.03.2020.   •   11 komentara   •   Tehnologija


Projekt zvan Starlink u režiji tvrtke SpaceX imat će latenciju ispod 20 milisekundi, što je dovoljno za uživanje u mrežnom multiplayeru videoigara.

Elon Musk i njegova kompanija SpaceX već neko vrijeme planiraju realizirati “internet iz svemira”, odnosno takozvanu Starlink mrežu pomoću satelita koji će biti lansirani u orbitu oko zemlje. Prvi su sateliti već lansirani, a druga tura slijedi uskoro.

Musk očekuje da će 2021. godine imati pokrivenost mreže po cijelome svijetu, a na nedavnoj je konferenciji potvrdio kako će veza takvog tipa biti dovoljna za gledanje 1080p sadržaja te za igranje videoigara u multiplayeru. Kako tvrdi Musk, latencija takve veze iznosit će ispod prihvatljivih 20 milisekundi, što je dovoljno za igranje neke brze igre na kompetitivnoj razini.

Protočnost neće biti takva da će se igre moći streamati, a i skidanje bi moglo potrajati s današnjim veličinama instalacija, ali to nije poanta. Naime, Starlink je zamišljen kao rješenje za ona područja koja iz nekog razloga nisu pokrivena mrežama teleoperatera. Takvih je danas malo, ali bit će im drago čuti da Elon Musk brine o njima.

 

Označeno sa:

Komentari (11)

  • funky0308

    11.03.2020 - 18:02

    Kako u orbiti kada je Zemlja ravna ploca 😀 haha

  • Black op

    11.03.2020 - 18:54

    Džabe im to ako ih vlade blokiraju.

    • moordrak

      @Black op, 12.03.2020 - 20:11

      Zapravo, stvari su zeru kompliciranije. Situacija sa “svemirskim” internetom je otprilike ista kao i kretanje “ničijom zemljom” . Tehnički, niti jedna zemlja nema jurisdikciju na tom prostoru. Sa druge strane, prošla su vremena kada su bili potrebni ogromni tanjuri i skupa oprema za duplex komunikaciju…

    • Black op

      @moordrak, 12.03.2020 - 21:17

      Ako zabrane prodaju njihovih prijemnika sigurno će otežati pristup većini ljudi.

    • moordrak

      @Black op, 13.03.2020 - 09:51

      Dvosmjerni satelitski internet nije ništa novo i za njega ne treba nikakva “svemirska” oprema. Nešto je kompliciraniji za kalibraciju od običnog postavljanja satelitske antene za prijem TV programa, a radi na principu modema. Problem je oduvijek bila lantencija jer signal mora nekako doputovati do satelita. E sad, kako je Musk riješio latenciju, ne znam. Pretpostavljam da je spustio satelite u nižu orbitu. Standardni komunikacijski sateliti su na trideset pet tisuća kilometara u geostacionarnoj orbiti. Simplex komunikacija je jednostavnija. Samo primaš, ne šalješ. Radilo se o VIASATU. Postoje kartice koje umetneš u PC , spojiš LNB, (diseq po potrebi, ako imaš više LNB-ova, može i kombinacija jedan LNB i diseq motor za rotaciju). Uglavnom, fora je bila da si na određenim portalima pratio najave kada će se emitirati podatkovni paketi. Uhvatiti ih je mogao svatko. Veći problem je bilo skupiti sve pakete bez grešaka. Naravno, postojalo je i još uvijek postoji soft rješenje zove se QuickPar. Onda su počeli enkriptirati većinu tih paketa. Tu je moje druženje sa satelitskim internetom završilo jer je su bile potrebne sumanute količine praznog diskovnog prostora. Za jedno večer si mogao glatko skinuti 20-40 GB enkriptiranih podataka. Znači prvo je trebalo sve sakupiti, onda popravit i onda na kraju sve dva puta raspakirati (multipart rar). Bilo je to vrijeme kada je veličina diskova bila 60Gb pa sada ti vidi.

    • Black op

      @moordrak, 13.03.2020 - 10:35

      Koja je svrha simplex internet konekcije?Šta bi primao kada ne bi mogao slati zahtjeve?Starlink receiver je, navodno, veličine “kutije za picu”.

    • moordrak

      @Black op, 13.03.2020 - 14:39

      Ideja je kako je korisnicima važnije primanje od slanja. Zato još dan-danas imaš asinkroni DSL koji u smjeru slanja ima daleko manju propusnost. Tužno i žalosno je što se isti princip primjenjuje na optici kod nekih providera iako nema opravdanog razloga za takvo što. Ovakav tip satelitske komunikacije kakvog sam opisao gore u komentaru je u stvarnosti duplex, naime, netko plaća ovakvu uslugu. Šalje se nekim drugim vidom komunikacije informacija što satelit treba poslati ili ako treba poslati dodatnu korekciju. To što se signal može presretati, e to je drugi par rukava 🙂 Znači jednim satelitom je pokrivena ugrubo četvrtina zemljne površine, apsolutno svi na toj četvrtini mogu primiti signal ako znaju kako će to učiniti.

  • JogurtNinja

    11.03.2020 - 19:32

    Joooj jedva cekam odigrat partiju nekakve mobe u imockim brdima…

  • burgi

    11.03.2020 - 20:23

    ne znam kako al iz naslova sam skontao da ce praviit no man sky 😀 reko odoše i oni u gejming 😀

  • Strahinja Radonjic

    11.03.2020 - 20:34

    Video sam lansiranje prve ture. Oooogroman niz svetlih tački na nebu sam video, mislio sam da prokleti NLO preleće preko Balkana. 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?