HCL.HR

Internetom kruže glasine da Nvidia ucjenjuje recenzente RTX kartica

Zoran Žalac 29.08.2018.   •   51 komentara   •   Tehnologija


Prema neslužbenim informacijama, tvrtka Nvidia smatra kako zaslužuje imati potpunu kontrolu nad uvjetima recenziranja nove generacije grafičkih kartica RTX serije.

Skori dolazak nove generacije GeForce grafičkih kartica najuzbudljivija je stvar koja se u svijetu hardvera za gaming dogodila u zadnjih nekoliko godina. Međutim, koliko god ta RTX serija bila revolucionarna, oko nje su se za sada nadvili tamni oblaci. Prvi test pokazao je da se ni najskuplja RTX 2080 Ti kartica nije u stanju nositi s ray-tracing efektima ni u 1080p rezoluciji (Shadow of the Tomb Raider), a sada s više strana pristižu glasine o tome kako Nvidia nameće netipičnu praksu za recenzente koji planiraju testirati njihove nove kartice.

Kako prenosi portal HardOCP, Nvidia je naredila svojim partnerima (tvrtkama kao što su Gigabyte, ASUS, Gainward, Palit…) da od medija zatraže informaciju tko će točno recenzirati grafičku karticu, zajedno s adresom elektroničke pošte recenzenta te njegovim brojem telefona. To nije standardna praksa za recenzente, ali tu čudne stvari tek počinju.

U Nvidiji si navodno uzimaju za pravo složiti listu medija kojima je dozvoljeno poslati primjerke grafičkih kartica za recenziju. Ovo je malo manje čudno, ali je tek uvertira u glavni problem. Naime, iz Nvidije su navodno zabranili svojim partnerima da uz grafičke kartice distribuiraju i optimizirane drivere za njih. Naravno, testiranje bez odgovarajućih drivera nema mnogo smisla.

Kome onda Nvidia daje pristup driverima? Navodno samo onim novinarima i medijima koji potpišu ugovor o tajnosti – na nevjerojatnih pet godina. Takozvani NDA ugovori nisu nepoznata praksa pri recenziranju, ali se potpisuju za pojedinačne proizvode. Nvidijin je, međutim, malo drugačiji. Njihova definicija povjerljivih informacija je iznimno široka i ovakav ugovor novinaru praktički dopušta da objavi samo ono što Nvidia prethodno odobri, zbog čega taj potez graniči s napadom na slobodu medija.

Dakako, ništa od ovoga ne znači da recenzije GeForce RTX grafičkih kartica neće biti istinite ili objektivne. Nvidia ne može zabraniti medijima da sami kupe grafičke kartice ili da im pojedine trgovine ustupe kartice na testiranje. Problem je samo u prvim recenzijama – onima koje će doći prije nego kartice krenu u prodaju. I naravno, općeniti je problem što se tvrtka Nvidia ovako ponaša, jer to ide na štetu krajnjeg kupca.

Komentari (51)

  • Jokerhere

    29.08.2018 - 15:16

    Samo se nadam da mi koji imamo Amd odjednom ne padnemo na 5 fps?
    Do sad je sve islo glatko na rx 480, ali od ove Nvidie polako postajem paranoican☺

    • rokonja

      @Jokerhere, 29.08.2018 - 18:50

      Po mojoj procijeni moći ćemo igrat fifu 20 na ultra.

  • ShalO

    29.08.2018 - 15:17

    Posto se 90% gejmera kunu kako im grafika i detalji nisu vazni onda im ni ovo nece smetati,ni najmanje. Bitni su radnja i prica,koga briga za neke RTX efekte. Kupice karticu koja je snagom sposobna da gura sve igre na 4K u 70,80fps i Bog te veselio, i koja je bruku jaca od GTX01080ti…

    • Greyjoy

      @ShalO, 29.08.2018 - 20:27

      A koju ti zapreku u glavi imas da nemozes povjerovat da je nekome vazniji gameplay,prica, ili mozda cak cijene vise artstyle od realisticne grafike…meni to nije jasno

    • SanKa

      @ShalO, 30.08.2018 - 09:49

      po tvojoj logici, graficke kartice su trebale onda ostati na razini od prije 10 godina. posto grafika nije bitna, cemu ulagati u razvoj.

  • Stribor88

    29.08.2018 - 15:33

    odličan potez Nvidije ima svakavih “novinara” . Uvjeti za benchmark moraju biti definirani od proizvođača (npr, pri ovim uvjetima nudimo ovo). Mada je Ray Tracing s Turingom “na knap” sto se tice hardvera, a to da RT nije u 60fpsa u 1080p je netko provalio za SoTR, opet ovisi sve i ostalim postavkama igre i ostalom hardveru i optimizaciji same igre. BFV kaze da kod njih radi u 60fps pri 1080p… nit je grafa, niti su igre koje podrzavaju RT sluzbeno izasle… driveri se optimiziraju za gotove igre tako da nije čudno što im ih nedaju…tako da je to sve “rekla kazala”… UGLAVNOM po izlasku igara grafičkih i whql drivera, nista se nece dati “sakriti”, očito je ovdje Nvidija žrtva a ne neki novinarčić

    • ALph4

      @Stribor88, 29.08.2018 - 15:46

      Ček, ti to ozbiljno ili?

    • marjanovicut

      @ALph4, 29.08.2018 - 16:37

      Lik je teska trolcina u mozgu.

    • Stribor88

      @ALph4, 29.08.2018 - 17:16

      ovaj put sam smrtno ozbiljan…nezz sto nije jasno? djeco treba razmisljat izvan okvira a ne jahati na populizmu… jedan inžinjer nvidije vrijedi 100 “infulencera” “youtubera” “gamera” i “novinara”

    • Dukie

      @Stribor88, 29.08.2018 - 17:49

      Dobro, i time zelis reci sto? Da si mogu davati za pravo biti bezobrazni? S obzirom da se kurce kako je taj RTX revolucionaran, neka ga daju svima kao i do sad na testiranje a ne samo probranima i neka odrede pravila testiranja.

    • Stribor88

      @Dukie, 29.08.2018 - 18:12

      a gledaj mastore kada ulozis milijune mozda cak i miljarde u GPU nove arhitekture koji još nije služebno vani i onda ti kojekavi “majstori” i “Novinari” pocnu uparivati GPU s kojekavim OC hardver smećem i testirati na nedovršenim RT igrama za koje tek postoje razvojni prelpha whql driveri … pomisliš joooj pa mozda bi bilo pametno da ne damo nekim takvim “majstorima” da nam useru PR za godine razvoja i uloženih para, a GPU još nije ni izašao… zasad je RTX 2080ti i 2080 na razini prvih prototipa, a opet ponavljam bez full verzije drivera za RT igre (za sada 3 igre, sve nedovršene) to još nije to.. tako to nije “bezobrazno” nego se daju prototipovi kartica igara i drivera provjerenim testerima koji imaju konkretne labove za testiranje i naravno poštuju uvjete i ograničenje koje zadaje proizvođač u fazi prototip hardvera i protoip softvera (u ovom slučaju igara). Neki je “genijalac” testirao vec GPU na SoTR i RT nije bio na stabilh 60 fps i ljudi cujem masovno odjevljuju preorder…. o tome pričam… pričekajmo RT igre i GPU na tržištu kada dobimo full prozivode a onda sudimo, ako je sve to fejk zajedno cu s vama pljuvati nvidiju jer ce to biti prijvara epskih razmjera a ne radit vec lomacu na temelju kretena “koji imaju sve prije svih i znaju sve”…

    • Dukie

      @Stribor88, 29.08.2018 - 18:42

      Da, sve sto kazes drzi vodu. Ali svejedno im to ne daje za pravo da budu bezobrazni.

    • SanKa

      @Stribor88, 30.08.2018 - 09:50

      tebi je ok varanje krajnjeg korisnika i ubijanje slobode izvjestavanja ? jel se ti pravis glup ili ?

    • Stribor88

      @SanKa, 30.08.2018 - 10:30

      pa ja se slobodno izrazavam pa trazis od mene da brisem račun, tako da nemoj o tome. S druge strane postoje razlike o slobodi izražvanja o javnoj temi, korupciji i slično. Ovdje govorimo o prototipovima hardvera i softvera s nejasnom i nedovršenom benchmark paltformom za testiranje istoga. I od HCL-a je več prošlo svršenom vrijeme da RT neće biti podržan u 1080p u nekim od 3 igre koje nisu izašle. Pitam se od kud te NEOSPORNE INFORMACIJE? Tko tu koga vara i krade ne znam o čemu pričaš?. Jesi kupio karticu i SoTR pa mozes reci iz prve ruke? Nije soloboda izrazavanja radit recenziju prije nego li je hardver i softver vani jer su nekopetentni za raditi recenziju u tom stadiju razvoja (vecina njih). To treba znati a i moguce je dilanje informacija trecoj strani od novinara. Cijela stvar je dosta zatvorena i nedovršena pogotovo s softverske strane. A kao proizvodjac ako dajes free (ili na korištenje) nekom proizvod i ako ja na razini prototipa imas pravo postavljati ograničenja jer je cijela stvar još jako zatvorena (a pravno je njihov hardver) što se tiče testiranja trenutno, kada budes kupio svojim novcima hardver onda pisi sta hoces i nitko ti nista ne moze (niti cete itko traziti ime i prezime i adresu pri kupnji). Napisi vise od 2 recenice u komentaru kao i ostali napravi neki komad softvera i hardvera pa se onda raspituj ko sta uzima… teško je djeci nesto objasniti

    • SanKa

      @Stribor88, 31.08.2018 - 10:02

      deletaj si account je bila reakcija na tvoju glupost, ne da doslovno to napraviš. i mene nazivaš dijetetom, a nisi u stanju napisati veĆ točno. nisam kupio karticu, nije stvar u tome, nego je stvar u tome da se NVIDIA ponasa kao nacisti u 30ima. Koje su to fore ? Ako si siguran u svoj proizvod, onda nema brige. Ovo je dokaz da mute nešto .

    • Dukie

      @Stribor88, 29.08.2018 - 16:56

      Bravo, daj si pet.

    • delight353

      @Stribor88, 29.08.2018 - 18:09

      Testiranja moraju biti nezavisna. Ako su uvjeti definirani od proizvodaca, onda nam ne trebaju nezavisni testeri. Kako si naveo; da, ima svakakvih “novinara”, ali njima u tom slucaju ne saljes proizvod na recenziranje. Rasprava ionako nema puno smisla kada si svaki Perica moue kupiti jednu grafu, testirati ju, pa potom objaviti rezultate.

    • SonOfZeus

      @Stribor88, 29.08.2018 - 18:40

      Opet nisi popio normabel koktel, pripazi slijedeci put prije ulogiranja na hcl, nisi bas svoj. 😀

    • moordrak

      @Stribor88, 29.08.2018 - 23:29

      Kakva žrtva o čemu bulazniš? Kakvi kontrolirani uvjeti? Šta doma imaš kontrolirane uvjete? Daj ne prdi. Ništa oni nisu prikazali toliko “obarajuće” što bi opravdalo kupovinu tog njihovog najnovijeg čuda i to je cijela priča. Sad su se živi usrali kad je netko od gamerske ekipe objavio javno kako performanse nisu baš onakve kakvima su ih majstori iz Nvidje pokušali prikazati. Hoće uvaliti polugotovi proizvod za skupe pare. Kao da bi to bilo prvi puta. Gle, zabolime koliko su milijuna uložili i kakav su novi gimick uvalili za tech nerdove. Ako dam za nešto 14 milja kuna hoću da mi čuva djecu, kuha ručak i čisti kuću Out of the box. U računalnom smislu naravno. Izmotavanja tipa developeri nisu razvili igre kako smo mi to zamislili mogu okačiti mačku o rep. Ti njihovi “vrijedni inženjeri” rade hardver kojeg kupuju pretežno djeca, a “influenceri” prodaju priču toj istoj djeci uvjeravajući ih kako moraju imati superiorni hardver u svojim kantama. Na njihovu žalost, niti djeca niti “influenceri” niti “novinarčići” više nisu blesavi niti naivni nego jako dobro znaju što treba očekivati od skupog hardvera. Očigledno su Nvidiji svjesni problematike i žele kontrolirati informacije koliko god je to u njihovoj moći pokušavajući to izvesti na vrlo ružan način. Daj malo na trenutak razmišljaj kao normalni kupac. Ako za 250% veće cijene dobijem 20% bolje ukupne performanse i još dragovoljno pristanem na to, onda sam kompletni idiot ili ionako ne znam što ću sa parama pa mi je svejedno. Nitko tko ima dvije čiste neće kupiti nešto za što nezna kako točno radi ili na temelju nekakve žestoko kontrolirane prezentacije proizvođača.

    • Stribor88

      @moordrak, 30.08.2018 - 01:12

      znači mi ovdje pričamo da RT podržavaju trenutno 3 igre… i sve tri su NEDOVRŠENE! one se trebaju vrtiti na prototipu RTX kartica kojih NEMA na tržištu službeno (da hočeš ne mozes is kupiti preko nekih normalnih trgovina), WHQL driveri optimizirani za ove 3 igre NE MOGU biti napravljeni jer IGRE SA RT NISU DOVRŠENE…. zato trebaju KONTROLIRANI uvjeti… trenutno ne može se adekvatno u real worldu testirati RTX grafičke jer NEAM BENCHMARKA za RT grafiku trenutno koji je posve funkcionalan, zato moraju biti kontrolirani uvjeti i zato Nvidija “kontrolira” output novinira i pristup driverima A da ne govorim o mogućoj INDUStRIJSKOJ ŠPIJUNAŽI… a što će biti s tim karticama ne znam, na kraju na papiru dobro izgledaju arhitektura je temeljena na Volti što uljeva povjerenje… kupac još treba ČEKATI eto što treba a ne na temelju “infulencera” i “novinačirća” bez temeljnih znanja o ičemu nekakve zaključke donostiti…. ja se userem kad cujem da neki jutuber kaze da ima i rtx 2080Ti i SoTR ili BFV ejjjj? to kao onaj kojemu rockstar zabunom posalje gta VI… opceinto nema tu zabrane govora novinarima… jednostavno tvrtka limitira pristup i ograničava informacije o svojem proizvodu koji je u fazi prototipa još… kada kartica izadje službeno u trgovine i izadju Benchmark igre za RT onda nitko nema pravo nikome ograničavati slobodu govora… tu je razlika

    • SanKa

      @Stribor88, 30.08.2018 - 09:56

      deletaj account molim te

    • darijoman

      @SanKa, 30.08.2018 - 13:06

      Lik je relativno u pravu i ne razumijem šta se vas par odnosite prema njemu kao prema stoki.

    • Blood Raven

      @Stribor88, 30.08.2018 - 11:13

      Lijepo je za vidjeti da netko razmislja glavom “van socijalistickih” okvira … steta sto nemas boljih sugovornika koji bi razumjeli o cemu ustvari pricas ….

    • Stribor88

      @Blood Raven, 30.08.2018 - 15:39

      javilo se par ljudi koji hvala Bogu razumiju o cemu pricam… Netko je spomenuo “socijalistickih” okvire… e to je upravo “meritum” stvari… ovdje ljudi nekuze značenje intelektualnog vlasništa i važnosti utjecjaja novih tehnologija, cijene rada visoko obrazovanih iskusnih inženjera, utjecaja na potražnju, distribucije ulaganja, utjecaja velikih kompanija na porezni sustav drzave, PR-a, uloga dioničara i investitora u konceptu razvoja proizvoda… sve mora biti đaba, otovoreno za narod i sve rađeno jedino zbog naroda/gamera (koji developer to kaze da radi igru zbog gamera LAZE jer radi zbog para došli oni od investitora ili crowdfundinga, pa od ceg bi zivio?)… zato je i Fortnite tako popularan, ĐABE SVE, ali s druge strane igra je zapravo smeće po bilo kojem pitanju, igru moze napraviti jedan bolji polaznik machine, revolucije i novi tehnološki kocepti kao što su RTX kartice se itekako čuvaju pogotovo u razvojnoj fazi, recimo sada Cyberpunk… 45min gamplaya koji igra tko? zasto bas taj level? tko to komentira u pozadini? zasto nikad ne umre? zasto se raji ne da da igra igru i piskaralima da pisu o njoj kad je vec igriva? di je open demo? proizvod u razvoju testiran u kontroliranim uvjetima i prezentirani u javnosti od strane odabranog komentatora (vjerojato nekog iz dev tima)… klasika, ajmo reci da je to zabrana izrazavanja i pisanja medija jeli moze?!

    • delight353

      @Stribor88, 30.08.2018 - 12:59

      Pročitao sam tvoj komentar 2 puta. Moram priznati da, zapravo, ne shvaćam što konkretno želiš reći.

    • Stribor88

      @delight353, 30.08.2018 - 15:13

      poanta je da Nvidija u fazi prototipa svoga proizvoda koji nije izašao na tržište, koji nema funkcionalni benchmark za RT, i nema optimiziranih drivera moze uvjetovati recenzentima kojima ustupa svoj hardver što god želi, tako da nema govora o ucjenama, ograničavanju govora i slično, i sasvim je normalno da biraju svoje recenzente i traže detaljne informacije o njima, da bi izbjegli “fake news” koje mogu biti produkt “loših recenzija” koje relativno korektno mogu biti napravljene jedino u kontroliranim uvjetima zbog tehničkih nedostataka softvera. Kada se bude mogla kupiti kartica onda je i ti mozes recenzirati i nitko ti ne moze zabraniti da pises da jede malu dijecu ili hrani siromasnu afriku. Nadam se da nije prekomplcirano?

    • delight353

      @Stribor88, 30.08.2018 - 17:55

      Da, naslovi su mozda pretjerani – rijec “ucjena” je mozda preteska. No, ono sto ja zelim kazati jest da ne shvacam poantu da uvjetuju recenzente bilo kako, jer onda vanjski recenzenti, tj. novinari, nisu potrebni. Sto ce nam XY istih benchmarka, tekstova i sl. na XY razlicitih portala, novina i sl.? Pricati o prototipu je krajnje besmisleno. Prototip se ne prodaje po maloprodajnoj cijeni u konvencionalnim trgovinama.

    • Stribor88

      @delight353, 31.08.2018 - 13:01

      ovisi o fazi razvoja proizvoda, ovo je neka tranzicija i najostljivija faza gdje cijelina u kojoj proizvod treba funkcionirati nije zatvorena sa softverske strane. I takve “rane” recenzije se naprosto moraju kontrolirati iz brojnih razloga koje sam nabrojao. Kada je budes mogao kupiti GPU i recimo BFV ti i ja onda si ti upravu, Nvdija tada nema pravo uvjetovati nista recenentima. A prototip? Pa jeli znas da je netko kupio RTX2018Ti u trgovini? Ima preodrder ali ju nitko nece dobiti od obicnih smrtnika do 20.9. do toga datuma govorimo o prototipu GPU koje se dodjeljuje A NE KUPUJE, nakon tog datuma mozemo govoriti o vanjskim recenzentima kojima Nvdija NE SMIJE uvjetovati NIŠTA. Nemoj mjesati igre i hardver, o igiri mozes imat mišljenje koje može biti subjektivno, o hardveru ne… hardver mora imati adekvati benchmark i biti uprediv s sličnim proizvodima. Ne može svaki GPU biti testiran na različiti benchamrcima onda ih nemremo usporediti nikako logično jeli?

    • delight353

      @Stribor88, 31.08.2018 - 18:15

      Ali zašto bi nVidia uopće slala takav proizvod drugim stranama na testiranje, kada to isto i sami mogu testirati, a rezultate objaviti? Kužiš? Nema smisla da XY novinaru pošalju jedan od prvih primjerka, kontroliraju mu uvjete testa, kada su to i sami učinili pod istim uvjetima. Ako je radi marketinga, onda bi jednostavnije bilo pozvati 10ak ozbiljnijih kuća u vlastite prostorije i da sudjeluju, tj. svjedoče, testiranju proizvoda. Obzirom da pričamo o “prototipu”, a ne o proizvodu koji u masovnu prodaju kreće od 20.9. Držim da svaki hardware mora biti testiran različitim benchmarcima upravo radi usporedbe, jer nema svaki sintetički benchmark isti load, uvjete i sl. Na kraju, nas kao kupce bi trebala zaboliti ona stvar što su rizici proizvođaća, dioničara, ulaganja i sl. Nama samo iz đepa. Cijena i kvaliteta je jedino s čime bi se trebali zamarati. A kako ću drugačije znati što RTX 2080ti, 2080, ili 2070 mogu, ako nezavisni novinar ne ubije boga u njoj kroz sintetičke benchamrke i igre, a bez miješanja nVidie?

    • SanKa

      @Stribor88, 30.08.2018 - 09:49

      daj mi pliz broj dilera, čisto da vidim čime te truje

    • Lightedchaos

      @SanKa, 30.08.2018 - 19:48

      Ja tvojim plitkim izjavama jednostavno ne vjerujem? Da li je sve što znaš elaborirati i napisati svedeno na “daj mi broj od dilera”? Čovjek je tako lijepo sve napisao i objasnio samo treba pročitati navedeno sa razumijevanjem. Volio bih vidjeti tebe (a i ostale koji ste navalili na stribora) da napišete koju smisleniju rečenicu? Stvarno teški retardatluk…

    • SanKa

      @Lightedchaos, 31.08.2018 - 10:03

      slušaj fanboyu. upoznat sam s opusom dotičnoga već podosta. kad napiše nebuloze, treba ga prozvati. ja sam dovoljno objasnio s čime se ne slažem, ovo su bili popratni komentari.

    • Stribor88

      @SanKa, 31.08.2018 - 12:52

      ja još od tebe nisam nikdje vidio da si ti napisao više od 3 rečenice, tako da ne znam što si ti kome objasnio. Tako da ja uoće ne znam s čim se ti ne slazes samnom. Čujem samo da pisem nebuloze, koje? da si delitam account, da što šmrčem i slično…. mislim kaj? još napises da je Nvdija NACIST? što je to? čast iznimkama koji su si dali truda …Kao što vidiš nisam usamljen u razmišljanju vec i njih napadas opet bez ikakvih argumenta osim da ih vrijedjas

  • KhorneFlake

    29.08.2018 - 15:49

    Valjda će prosipanje Tom’s Hardware-a biti primjer ostalim publikacijama. Prvo jedan od njihovih autora predloži da ljudi se strpe sa prednarudžbama, zbog cijena i nepoznanice kako kartice uopšte rade. A onda njihov glavni urednik bukvalno naredni dan ismijava kolegu u svom tekstu, i napiše takvu komadinu astroturfovanja pokušavajući da nagovori svakog živog da ne čekaju ništa, već da slijepo bace pare i čim pre kupe kartice… Kao da to nije bilo dovoljno, počeli su da brišu forumske postove koji kritikuju artikal i banuju korisnike, uključujući i neke od njihovih bivših kolega…

    Čuo sam priče sa Siggrapha kako u nV postaju pomalo nervozni. Aj što ne znaju šta AMD sprema za narednu godinu, već ih ubija što ne znaju šta sprema Intel. Izbacuju sad gigantske i neoptimizovane čipove, i guraju tehnologiju koja još nije zrela, GPP, i sad ovo. Stvarno se trude svim silama da ostvare monopol, a ove cijene su samo vjesnik. nV kao da čeka svoj Battlefront 2, prosto kao da testiraju koliko ljudi (i novčanici) mogu da trpe sa mužnjom i ušljivim praksama prije nego što pukne balon.

    • Sackboy

      @KhorneFlake, 31.08.2018 - 04:45

      A šta sa onima kojima baš sada treba grafička? Meni je izgorila i nemam ništa trenutno 🙁

  • hpollowda

    29.08.2018 - 16:06

    Otišao bitcoin mining izgovor za astronomske cijene, sad treba izdat novu seriju kartica koje se ni same ne mogu nositi sa svojim awesomenessom, a kamoli ostatak hardware-a kako bi se održala razina prihoda. Bar će past cijena 1080ti-a pa uložite u to i mirni ste. Pričekao bi da 4k/60fps postane standard prije nego krenem gurat dalje rezolucije i nezrele tehnologije.

  • Dukie

    29.08.2018 - 16:55

    Gdje ima dima ima i vatre.

  • Slim1992

    29.08.2018 - 18:17

    Jednostavno… Nvidia dominira sa gtx 10xx serijom, a nove graficke ce biti jos bolje. I tu nema puno pametovanja. Znaci ima da ubijaju sa novom serijom i 4k i konkurenciju. Konacno nam nude 4k/60fps perfomanse i po meni je to velik dogadjaj. Ostale stvari kao ddr6 i rtx da ne spominjemo. Doduse rtx-u ce trebati vremena da se optimizuje al bitno je da je on tu

    • Zvonimir Komar

      @Slim1992, 29.08.2018 - 18:45

      Trebati će sigurno vremena da se “RTX” optimizira, ali će trebati i par generacija kartica nakon Turinga da ga se može vrtiti na suvremenim rezolucijama i koliko-toliko dobrom framerateu. Na Turingu je cijela stvar više ‘proof of concept’ nego išta drugo, vjerojatno potpuno neupotrebljiva stvar.

      Inače, 4K/60fps performanse su na velikom broju igara išle i na 1080ti, tako da ne znam o čemu pričaš kad kažeš “Konacno nam nude 4k/60fps perfomanse…”.

    • KhorneFlake

      @Zvonimir Komar, 29.08.2018 - 20:07

      U DICE-u kažu da će vjerovatno morati proći još generacija ili dvije konzola dok RayTracing ne postane nekakav standard.

    • Zvonimir Komar

      @KhorneFlake, 29.08.2018 - 20:17

      Da, ako se ne varam, i iz nvidie su rekli 10ak godina. Iako nisam siguran jesu li govorili o potpunom raytracingu ili djelomičnom, kako će se to za sada implementirati.

      Tako da, Turingu želim da se dobro prodaje jer raytracing smatram smislenijim napretkom u odnosu na dominantan diskurs zadnjih godina gdje se 4K i velike rezolucije predstavlja kao sveti gral, što je meni osobno smiješno, ali za prosječnog gamera danas raytracing izgleda da će biti relativno besmislen. Zato se stvarno otvara pitanje za koga su ove kartice doista, osim za ljubitelje tehnologije sa puno para…tu vjerojatno treba tražiti i razloge ovih nvidijinih vratolomija oko reviewova, jer znaju da kad se pokažu stvarne performanse i kad se ljudi malo saberu pa se ispuše i hype da će ostati vrlo ograničeni segment ljudi za koje su ove kartice.

    • Slim1992

      @Zvonimir Komar, 30.08.2018 - 00:46

      4k i 60fps-a na 1080ti je moguce al na malom broju naslova, pretezno je to oko 45 frejmova, od novih se ocekuje 60..znaci fina razlika medju generacijama, doduse to je normalna stvar, ipak su 2 godine prosle

    • Slim1992

      @Zvonimir Komar, 30.08.2018 - 00:44

      Ma bitno je vec da se vrti…60fpsa na 1080p, znaci 45 na 2k, nije ni to malo…znaci sli 2080ti ce moci napasti i 4k. Do godine nove karte ce biti optimizovanije za rtx, znaci brzo ce on zazivjeti

  • SonOfZeus

    29.08.2018 - 18:48

    Kakvih tu fanboyeva ima to je za nepovjerat. Nije ni cudo sto postoje ljudi koju gladaju iskljucivo za hdz i ne zele drugacije bez obzira sto isti “usrali”. Ovo je slican mentalitet radikalne lojalnosti. Naime, zadnje 6 godine uredno imam nvidia grafe od 780, 980m do 1080ti, pa kada vidim ovakvu politiku ogranicavanja slobode govora i nekakvih nda u trajnosti od cak 5 godina jasno mi je da nesto ocito nije u redu, i ostajem skeptican dok ne vidim daljnje informacije koje nece biti od rijeci do rijeci odobrene od Nvidie. No, na drugoj strani imamo fanboyiće koji bi prihvatili da im nvidia naplati punu cijenu uz uvjeravanje da se graficka treba razgraditi kojih tisucu sati rada da ostvari obecane perfomanse. Uvjeren sam u to.

    • Umbasa

      @SonOfZeus, 29.08.2018 - 18:55

      Svaka cast. Prvi normalni komentar koji sam procitao na ovu temu.

    • SanKa

      @SonOfZeus, 30.08.2018 - 09:57

      @stribor88

  • Luka 6c

    29.08.2018 - 19:22

    problem kod elektronike je što pod pritiscima konkurencije stalno moraju izbacivati nešto novo. došlo se do granice gdje tehnologija nije u koraku sa pritiscima da se izbaci novi proizvod. kada se uzme u obzir trajanje jednog komada hardvera i frekvecija izlaženja novog, dođemo do zaključka da procesor koji je kupljen nov i dobar par godina vrti 99% igara a “star” je nekoliko generacija. U 2014. sam kupio i5 4460, ovih dana izašao SCUM, moj procesor iznad minimum requirements. hoću reći da proizvođači nisu u stanju ponuditi dovoljan rast performansi iz generacije u generaciju ako govorimo o gamingu. jedna GTX 1070ti će moći vrtiti sve igre na zadovoljavajućim postavkama još 3-4 godine sigurno. a do tada će izaći sto novih grafičkih

  • funky0308

    29.08.2018 - 19:52

    Ako je ovo istina, treba ih tazapeti po svim medijima i ne prestajati procati o tome dok praksu ne promjene, samo, prvo treba biti siguran da je istina. Ako stvarno je, jako je to jadno. Na Nvidiji sam poprilicno dugo i vrlo vjerojatno cu i ostati, ukoliko se ne predomislim ili me AMD uvjeri u suprotno, nisam fanboy ali ovo svakako treba osuditi i narjerati ih da prestanu. Bas idem vidjeti Jockerov video o RTXici, ne znam jel ju dobio ili samo prenosi necije benchmarke ovaj puta ali vidio sam da ima neki video… e moja Nvidia, prvo fijasko s ray tracingom (iako to tek treba vidjeti, nakon drivera i optimizacija – iako vjerujem da je Square Enix imao pristup APIu i svemu potrebnom ali OK…ajmo vidjeti kada izadju orve nezavisne recenzije ali ovo?! Koji k..? NDA u kojemu svoju djecu prepustas Nvidiji jbte?!

  • moordrak

    29.08.2018 - 23:53

    Razapeti, postaviti iznad mravinjaka i posuti medom. Ovo će im se tako obiti o glavu.

  • SanKa

    30.08.2018 - 09:58

    IGN je buzzfeed gamerskog novinarstva

  • SMECHAR

    05.09.2018 - 04:56

    I tako nema nekog izbora jer bivši ATI a današnji AMD nema nikakav odgovor već 3 godine i više. Još od serija 9xx NVIDI-e. Tko ima novaca i misli da mu se bude isplatilo kupio bude novu karticu, a netko namjerno zbog uštede kaska s jednom generacijom. Sada ove priče oko 4K su opet napumpavanje pridaje zbog samih brojki koje u realnom životu nemaju neko pokriće. Tko može razlikovati 2K i 4K na 24” monitoru? Radili su testove i pozvali gamere koji nisu vidjeli razliku. Nisu vidjeli razliku ni između 100 Hz i 160. Tako da sve ove priče padaju u vodu. Treba samo prodati proizvod, a brojke prodaju jer ništa drugo i nema. Znaći trebao bi čovjek potrošiti 1000 € a objektivno izađe možda 5 igara godišnje koje negoga stvarno zanimaju, možda niti toliko. I koje igre trebaju takvu karticu? Što da uzmeš takvu karticu i igraš FIFU na velikom TV-u od 50” kada ti društvo dođe na rođendan? Tko ima para neka kupi novu 2080Ti a tko nema neka kupi za godinu ili dvije kada se cijena prepolovi i tako ne bude nešto posebno propustio.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?