HCL.HR

Ipak će izaći Six Days in Fallujah, otkazana igra o ratu u Iraku

Zoran Žalac 11.02.2021.   •   9 komentara


Jedanaest godina nakon što je izdavačka kuća Konami odbila lansirati kontroverznu igru Six Days in Fallujah dočekali smo obrat situacije.

Evo vijesti kojoj se definitivno nisam nadao – ipak ćemo igrati igru Six Days in Fallujah koja je zapela u ništavilu još davne 2010. Slijedi kratka lekcija iz povijesti.

Six Days in Fallujah taktička je pucačina iz prvoga lica, najavljena prije dvanaest godina. Na tržište ju je trebala lansirati izdavačka kuća Konami, ali se od toga odustalo jer je igra bila suviše kontroverzna. Razlog kontroverzi bio je taj što je to trebala biti prva igra s prikazom rata u Iraku, temeljena na stvarnim događajima i svjedočanstvima 70-ak američkih vojnika. Usprkos tome, neki su se ratni veterani pobunili protiv prezentiranja tih stvarnih događaja u obliku videoigre.

Igra tehnički nikada nije bila otkazana nego ju nitko nije htio lansirati na tržište. No, relativno anonimna izdavačka kuća Victura odlučila je riskirati te će Six Days in Fallujah ipak lansirati za PC i konzole tijekom 2021. godine. Vrijedi napomenuti da će to biti nova igra, rađena prema starim idejama, ali s novim materijalima. Dakle, ne radi se o tu o verziji koja je trebala biti lansirana 2010.

U razvoju ove verzije sudjelovalo je oko stotinu ljudi koji su bili prisutni u Faludži tijekom druge bitke. To uključuje američke marince, ali i iračke civile koji su s timom podijelili svoje priče, fotografije, snimke i ostale materijale. Jedan od tih sudionika u razvoju igre je bivši marinac Eddie Garcia koji je bio ranjen u bitci za Faludžu, a on je o ovoj igri izjavio sljedeće:

“Rat je ispunjen nesigurnošću i teškim izborima koje ne možete razumjeti gledajući nekoga u filmu gdje su sve odluke već donesene. Videoigre nam svima mogu pomoći da bolje razumijemo stvarne događaje u svijetu na način kako to drugi mediji ne mogu dočarati.”

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • KhorneFlake

    11.02.2021 - 16:37

    Blast from the past.

  • kebbab

    11.02.2021 - 17:22

    Ne znam zašto me taj trailer podsjeća na Battlefield: Bad Company (2008).

  • kozmos098

    11.02.2021 - 18:51

    Hoce li nam ispricati pricu na americki nacin ili na istiniti nacin gdje amerikanci napadaju suvremenu neovisnu drzavu Irak zbog navodnog nuklearnog oruzanja koje nikad nije dokazano, vec je samo nafta bila u pitanju i od tog rata pocimlju sranja na bliskom istoku koje su stvorili amerikanci jer se oni brinu za slobodu i demokraciju, dok slobode u saudijskoj arabiji nema ni slova s posebno za zenskoki spol, ali imaju dobar deal sa njima oko nafte te tu nije bitna demokracija. Izbjegavam ovu igru kao i svaki call of duty gdje su najcesce rusi zlikovci.

    • darijoman

      @kozmos098, 11.02.2021 - 18:56

      Pa normalno da će na američki način 😀

    • buz

      @darijoman, 12.02.2021 - 09:18

      kolko ja vidim prica je obicnih vojnika koji samo slusaju zapovjedi…

    • SanKa

      @kozmos098, 12.02.2021 - 10:37

      jel ti imaš oči ? pročitaj faking tekst i pogledaj video. ovo su priče običnih vojnika koji su bačeni tamo da ratuju…nisu oni shot calleri koji su mogli reć usred bitke, e pa ovo je laž , nemamo mi tu šta raditi..plus tek se poslije otkrilo da nije bilo oružja masovnog uništenja…obični vojnici koji su samo ispunjavali svoju dužnost (oni koji nisu radili ratne zločine) su isto tako žrtve..odvučeni u sukob koji se nije trebao dogoditi iz lažnih razloga…

  • Artyom

    11.02.2021 - 20:40

    Gameplay or GTFO!

  • MaryPoppins

    12.02.2021 - 09:37

    Sjecam se da su obecavali i destrukciju ko u bad company-u…

  • niko bitan

    12.02.2021 - 22:59

    Temeljena na stvarnim dogadjajima kazes? Pa super. Sto bi reko Sun Tzu “no such thing as bad time for a warcrime”

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?