HCL.HR

Istraživanje pokazalo da djeca se međusobno zlostavljaju zbog izgleda svojih likova u igrama


Prema rezultatima jednog istraživanja u Norveškoj, nereguliranost u dizajnu videoigara postaje sve veći problem za mlade naraštaje gamera koji bivaju zlostavljani ako ne troše novac na F2P igre.

Nekoć su djeca doživljavala vršnjačko zlostavljanje zbog odjeće koju nose u stvarnosti, a sada se takav bullying proširio i na virtualni svijet. Pokazuju to rezultati norveškog istraživanja provedenog među gamerima u dobi između 10 i 15 godina, koji otkrivaju da se djeca međusobno prozivaju siromašnima ako svojim likovima u igri ne kupuju kozmetičke predmete, tj. ne troše novac na mikrotransakcije.

Istraživanje je isto tako pokazalo da se djeca osjećaju izolirano ako ne igraju igre u multiplayeru. Kako je jedan 13-godišnjak objasnio: “Ako ne igrate igre ni sa kim, skoro da nemate ni o čemu pričati u školi.”

Istraživači navode kako su današnje igre sve češće dizajnirane tako da budu manipulativne kroz četiri kategorije: vizualnim dizajnom, nejasnim navođenjem, iskorištavanjem nestrpljivosti i mehanizmima kockanja.

U istraživanju se zaključuje kako je jako teško regulirati takve stvari jer su videoigre globalno dostupne i regulacije na pojedinačnim tržištima, npr. zabrana mikrotransakcija u FIFA /FC igrama u Belgiji, nisu nešto što može donijeti promjenu.

Komentari (23)

  • sallaD

    28.02.2024 - 11:18

    Eh da, ovome me podsjetilo na početne dane kad je Team Fortress 2 otišao besplatan gdje određeni dio zajednice gledao F2P igrače kao inferiorne ako su bili viđeni da nose Gibus šešire (jedinih od stvari koje F2P mogao dobit bez plaćanja) bez obzira da li su bili dobri u igranju. Dio profesionalnih igrača su se volili oblačit kao F2P kako bi fulirali druge da se radi o lošim igračima prije nego što su jako kasno shvatili da ih takvi razaraju. Takve stvari danas su otišle u zaborav, ali zanimljiv je bio konflikt između F2p i P2p igrača.

  • Hadvar

    28.02.2024 - 11:26

    Pa prvo bi trebalo nekako regulirati vrijeme provedeno na drustevnim mrezama. Takvo ponasanje je plod danasnjih kojekakvih influencera koji se razbacuju lovom i skupim autima, oblekom i slicnim glupostima. Klinci pokupe tu spiku i projeciraju je u stvarnom životu. Jos k tome, imamo live service igre koje iskljucivo targetiraju klince i tamo reklamiraju/promoviraju spomenute influencere. Mislim, bilo je i prije toga gdje se klinci rugaju klincima koji imaju manje novaca ili zive u “losijoj” situaciji, ali danas je to na puno vecoj razini zbog drustvenih mreza.

    • Dukie

      @Hadvar, 28.02.2024 - 11:36

      Odgoj cini cudesa! Na kraju dana zapravo djeca u vecini slucajeva odraz svojih roditelja.

    • Hadvar

      @Dukie, 28.02.2024 - 11:42

      Apsolutno. Potpisujem

    • HeimdallTheWhite

      @Dukie, 28.02.2024 - 12:34

      Uvijek je tak bilo i bude

    • Malimicek89

      @Dukie, 28.02.2024 - 16:32

      Tata ovdje. Iskreno, demantirao bih te. Danas je dijete odraz svojih roditelja sve manje i manje i manje. A sve vise je odraz interneta, drustvenih mreza, onoga sto pokupi u skoli na tik-toku i odraz onoga sto vidi svaki dan na mobitelu. Ja kao gamer definitivno ne ucim svoje dijete da zlostavlja druge radi faking skina dapace mene osobno zaboli za skinove i u zivotu nisam potrosio lipe na “izgled” svog lika u igrama. Niti budem. Niti ih budem kupovao djetetu koliko god trazi. Nemas pojma koliko je ovo tesko doba da ne filozofiram bezveze i skratim pricu; mozes ti dat 500% od svoje duse i srca, odgajat dijete da bude Alojzije Stepinac ili Marija Terezija i sve ti padne u vodu kad dodje ludi pubertet ili doslovno ti djetetov odgoj sje… par videa na tik-toku plus vrsnjaci ili sta ja znam Onlyfans. Na neki nacin svi smo bili takvi ali (iako sam generacija facebooka ali i prastarog NES-a) nikad nije bio ovoliko jak utjecaj i pritisak (nedrustvene mreze jel) na to kako klince odgajati ali i na same klince kako se ponasat kako razmisljat i sto htjet u zivotu. Pogledaju par glupih videa i misle da sve znaju ali nazalost onda se i ponasaju kao kvazi influenceri (ja ih zovem retardi). Utjecaj s “vanjske” strane je nikad veci i vjeruj mi koliko OBOZAVAM svoje dijete i odgoj strahujem, doslovno strahujem kako ce odgoj zavrsiti. Nadam se dobro. Da ne velim da sam generacija koja kad je primila prvi mobitel ili komp sve sam korao znat,raskopat, naucit, skidao scheme s neta, lemio, kido, spajo a kasnije cak i nesto programirao. Danas tlace starce da imaju mobitele od 2k € samo da bi stavili tik-tok i mobitel. Doslovno ih 99% ne koristi ni 1% mobitela ili mogucnosti kompjutera. Iako je to vec druga prica opet se nekako spaja s temom jer eto imas idiote koji zaje…druge idiote sta su kupili nesto sto nikad nece moc ni opipati. Smijem ti se jer imas losije “bajtove” a jedni i drugi glupi. Nemam ja nista protiv ako netko zeli kupit skin. Al ga onda uzmi za svoje pare pa se kur… a nemoj skinut s maminog racuna. Lp

    • Stecajni_upravnik

      @Malimicek89, 28.02.2024 - 19:03

      Tata ovde. Ne slazem se. Pozdrav👍

    • MD2

      @Malimicek89, 28.02.2024 - 22:00

      Eto ja nisam roditelj, ali slažem se s tobom. Internet ima ogroman utjecaj na klince i roditelji definitivno imaju manji utjecaj nego nekad. Za razliku od svega prije, internet je neregulirani medij. Kao što je gore rečeno, treba regulirati vrijeme provedeno na internetu.

    • kanidja536

      @Malimicek89, 28.02.2024 - 22:45

      Još jedan tata ovdje. Apsolutno si u pravu od riječi do riječi. 👏

    • Malimicek89

      @Hadvar, 28.02.2024 - 16:34

      Dobar komentar, slazem se kao roditelj i nadopunio sam komentar ispod

    • Onaj Koji Igra

      @Hadvar, 28.02.2024 - 23:36

      Postoji cijeli žanr igara koji koristi ograničavanje koliko vremena igrači mogu provesti u igri kao tehniku izazivanja ovisnosti. Radi se o istom žanru koji je prvi preuzeo termine iz industrije kockanja. Ako ste roditelji, trebali biste pojmiti taj fenomen ljudske psihe, naime, da zabrane samo povećavaju želju za onim zabranjenim. Sjednite i popričajte sa svojom djecom. Ne može nikakva izvanjska zabrana zamijeniti pažljivog roditelja.

  • Dick Johnson

    28.02.2024 - 11:35

    Lol, ja se sjecam prije obratno bilo, su se sprdali ljudima koji trose parave pare na skinove

    • SanKa

      @Dick Johnson, 28.02.2024 - 11:59

      tocno to, te debile treba i danas ismijavat

  • SanKa

    28.02.2024 - 11:58

    dokaz da su mladje generacije sve gluplje. i weep for humanity

    • Crow89

      @SanKa, 28.02.2024 - 12:04

      A to smo krivi mi starije generacije, nitko drugi.

    • DjokaBA

      @SanKa, 28.02.2024 - 12:11

      Jesu, ali te mladje generacije su vaspitavane od strane starijih. Sve je teze usmeriti dete na pravi put.

    • SanKa

      @DjokaBA, 28.02.2024 - 13:49

      zboris istinu

    • Djelo_Jerboa

      @DjokaBA, 28.02.2024 - 17:29

      Zato jer ti sistem više odgaja djecu nego ti sam. Di djeca provode najviše vremena od 6 do 18 godine, u školi, na kompjutoru i po gradu po noći. Koliko si ti s njima, možda par sati na dan. U vrijeme dok ti radiš ko konj da bi oni imali od čega nosit airmaxice i iphone klinci ti imaju na raspolaganju neograničene izvore najgoreg nemorala, gadosti i smeća do sad viđenog u povijesti. To je problem. Ako pak odgajaš dijete onako kak se nekad odgajalo onda ga ovi koje odgajaju moderni roditelji živog pojedu jer je eto “dobar”. Sve je počelo od propadanja školstva jer škola više nije odgojna nego preodgojna ustanova u kojoj se dolazi prijetit profesorima, a ne klincima.

    • DjokaBA

      @Djelo_Jerboa, 28.02.2024 - 19:26

      Apsolutno tacno, od reci do reci. Ali stariji uspostavljaju sistem, hocu da kazem da su deca najmanje kriva sto rastu u debile..

  • ukek

    28.02.2024 - 14:05

    Pahuljicaste iphone generacije, odgojene na princip da dobiju sta hoce kad hoce, u kompletu sa svim po redu “mamin sin” standardima. Da, to je ta “amerikanizaija” i internet. Kako smijesno, nekad bili obicno pleme, incest im bio kao jutarnja molitva, sporazumjevali se ko majmuni, dok im Europa nije dala instrukcije za osnove ljudskosti, ponasanja, jezika i svega ostalog. Da bi danas oni krojili kapu svima i zaglupljivali svojim standardima … eh sta ti je zivot.

  • IgorBiH

    28.02.2024 - 14:25

    Distopijski naslov.

  • Ravel

    28.02.2024 - 22:01

    Prije 3-4 godine, neki klinac je mom susjedu rekao da je sigurno “defoltara” na Fortniteu kad smo igrali košarku. Izgleda da su uvrede na temelju kozmetike i skinova novi “newbie” i “botino” za Z generaciju.

  • Daky_13

    01.03.2024 - 11:35

    Bolest društva Sodomija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?