HCL.HR

Istraživanje pokazalo da Super Mario Odyssey smanjuje simptome depresije

Zoran Žalac 27.12.2023.   •   9 komentara   •   Zanimljivosti


Njemački su istraživači proveli studiju o suzbijanju simptoma depresije kroz igranje videoigara. Pokazalo se da Super Mario Odyssey može pomoći smanjenju simptoma depresije.

Generalno su Super Mario igre među najugodnijim i najveselijim stvarima koje možete zaigrati, a sad imamo i dokaz da mogu pozitivno utjecati na psihološko zdravlje čovjeka.

Naime, u Njemačkoj je sredinom 2023. provedeno istraživanje u kojemu su se promatrale posljedice igranja igre Super Mario Odyssey u suzbijanju simptoma depresije naspram klasičnih metoda liječenja.

U istraživanju je sudjelovalo 46 ljudi s dijagnosticiranom depresijom, kroz ukupno šest tjedana. Sudionici istraživanja bili su podijeljeni na tri grupe: u jednoj se pratila učinkovitost terapije kognitivnim treniranjem pomoću računalnog programa, u drugoj se pratila učinkovitost psihoterapije i uzimanja lijekova, a u trećoj se mjerilo efekte igranja Super Marija na Nintendo Switchu.

Cilj istraživanja bio je vidjeti koja će se metoda pokazati najučinkovitijom u borbi protiv kognitivnih disfunkcija kao što su negativna razmišljanja, problemi u koncentriranju, izrazita samokritičnost i otežano donošenje odluka.

Rezultati istraživanja pokazali su da je postotak sudionika kojima su se simptomi depresije smanjili bio najviši upravo u grupi koja je igrala Super Mario Odyssey. Gotovo polovica sudionika koji su igrali Super Marija zabilježila je smanjenje simptoma depresije – prema vlastitoj procjeni. Istraživanje je pokazalo kako su sudionici u grupi koja je igrala Super Marija imala veću motivaciju za sudjelovanjem u liječenju, a zabilježili su i poboljšanje u testovima pamćenja.

U zaključku istraživanja navodi se kako ovi rezultati nisu dovoljno konkluzivni da bi se igranje videoigara moglo smatrati boljom alternativom za klasično liječenje depresije. Međutim, njemački istraživači ističu kako bi videoigre mogle biti financijski učinkovita metoda intervencije kod pacijenata s depresivnim poremećajem.

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Frontiers in Psychiatry.

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • Agent

    27.12.2023 - 16:30

    Šta nisu mene uzeli, pokazao bi da zbog Super Maria bi upao u najveću depresiju koju su ikad vidjeli.

  • PrydaCro

    27.12.2023 - 17:35

    Gaming ikona koja ima uvijek odlicne igre.

  • spoony

    27.12.2023 - 18:08

    osim kad nemres prec neki level danima pa popzdis do kraja

  • SonOfOsiris

    27.12.2023 - 19:57

    Remek djelo, očekivano

  • Pteri Deri

    27.12.2023 - 20:23

    Poslat ću ovaj članak HZZO-u pa mi možda umjesto antidepresiva prepišu novi switch. Šalu na stranu, ovakav učinak mi i djeluje da ima ne samo Odyssey, nego i ostale popularne switch ekskluzive, zbog tog i planiram uzeti konzolu jednog dana.

    • SonOfOsiris

      @Pteri Deri, 29.12.2023 - 13:24

      Da, trenutno najzanimljivija konzola

  • Vito12

    27.12.2023 - 20:55

    Neka zaigraju stari Splatterhouse 2, spomenuta će biti majka, baš kao i Bog i Isus, a depresija će se pretvoriti u agresiju.

    Ovakav način liječenja od depresije otkrili su još stari Grci.

  • EEEEEEEEEEEEEEE

    27.12.2023 - 21:59

    S razlogom postoji doctor Mario

  • Daky_13

    29.12.2023 - 13:00

    Problemi s depresijom?Na receptu su rad,selo,njiva,motika pa udri.Posle mesec dana dolazi do drastičnog poboljšanja

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?