HCL.HR

Izašao novi iOS 16, evo što je novo i poboljšano

Josip Klanfar 12.09.2022.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Nakon predstavljanja nove generacije uređaja iz Apple tvrtke, na red je konačno došlo i ažuriranje za popularnu jabuku na najnoviji operativni sustav. Evo što je novo i koji uređaji su ga dobili.

Prošli tjedan smo pisali o novoj generaciji mobilnih telefona i dodataka iz tvrtke Apple, a svi znamo da iza novog hardvera mora doći i novi softver. iPhone je tako prije nešto više od sat vremena po lokalnom vremenu dobio ažuriranje na najnoviji iOS 16, te nakon nekoliko beta testiranja došao u punoj verziji.

Najveću promjenu je dobio zaslon zaključavanja. Prvo što možete očekivati je da obavijesti više nisu gore ispod sata, već su pomaknute u donju zonu radi lakšeg dosega. Nadalje, omogućeno je više slobode u promjeni izgleda samog zaslona zaključavanja pa tako možete promijeniti boju, font i dodavati widgete na njega, a moguć je izbor više zaslona zaključavanja s različitim sadržajem.

Druga značajnija stvar koju od sada možete koristiti je edit poruka poslanih preko iMessagea. Dozvoljeno je tako do 15 minuta od slanja urediti poruku, a možete i poništiti slanje do dvije minute od slanja. Treba napomenuti i da će primatelj moći vidjeti povijest uređivanja poruke.

Naravno, nisu ovo jedine dvije značajke koje su dobile promjenu. Fokus od sada možete povezati sa zaključanim zaslonom, dijeliti albume fotografija sa svojom obitelji, dijeliti kartice Safarija s prijateljima, Siri je dobila poboljšanja, a konačno se vidi i postotak baterije… Uglavnom, ako volite čitati prije spavanja što je sve novo u ažuriranju operativnog sustava, kliknite ovdje za punu listu promjena.

Za kraj, moramo istaknuti kako će najnoviji iOS moći instalirati korisnici od iPhonea 8 pa nadalje, uključujući SE druge generacije.

Komentari (4)

  • seizure91

    12.09.2022 - 21:50

    A ono, radi jako fluidno na iPhone 13 pro max u odnosu na iOS 15, zadovoljan sam, ali bas da ima nekakvih novina koje cu poceti koristiti – ne. I dalje sve isto.

  • SanKa

    13.09.2022 - 09:39

    Druga značajnija stvar koju od sada možete koristiti je edit poruka poslanih preko iMessagea. Dozvoljeno je tako do 15 minuta od slanja urediti poruku, a možete i poništiti slanje do dvije minute od slanja. Treba napomenuti i da će primatelj moći vidjeti povijest uređivanja poruke.

    cuj ovo..samo promjena za US korisnike. realno u europi skoro nitko ne koristi iMSG. zasto se ne uvede napokon edit whatsapp poruka ? znam ,to je do Mete, ali ipak

    • mamojebac

      @SanKa, 13.09.2022 - 16:59

      Bogme ja koristim poruke preko gejfona, uglavnom sa ljudima koji isto imaju gejfon

  • Zlo

    13.09.2022 - 21:07

    Kad je ovo Android imao..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?