HCL.HR

Izvedena je prva hrvatska predstava u virtualnoj stvarnosti – uz androide

Zoran Žalac 13.11.2020.   •   2 komentara   •   Zanimljivosti


Studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu napravili su zanimljiv umjetničko-tehnološki projekt u obliku predstave s umjetnom inteligencijom – u virtualnoj stvarnosti.

Studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu ovih dana izvode po mnogočemu neobičnu predstavu zvanu Singularity. Prva je to hrvatska predstava s umjetnom inteligencijom, smještena u virtualnu stvarnost. Izvedbe su personalizirane za svakog gledatelja koji ima određenu dozu interaktivnosti u usmjeravanju priče i njezinog konačnog ishoda.

Singularity je u predstavi naziv za umjetnu inteligenciju koja je razvila vlastitu svijest. Gledatelji su pozvani spojiti se na matricu ili cloud ukoliko zadovolje određene kriterije. Pritom ih vode androidi – roboti identični ljudima koji kroz razgovor i test s gledateljima propituju etičke dileme o granicama između prirodnog i umjetnog.

Predstava se doživljava uz pomoć VR headseta te se gledatelji se kreću stvarnim i ‚umjetnim‘ dimenzijama, dodiruju objekte u virtualnoj stvarnosti i imaju istovremeni feedback iz one realne. Na taj način Singularity tematizira budućnost spoja čovjeka i tehnologije započetu još prethistorijskim spajanjem palca i kažiprsta, tvrde njezini autori.

Predstava Singularity održava se još danas u 19 sati u Dvorani F22 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (Frankopanska 22). Epidemiološki je osigurana, a sudjelovanje je besplatno uz obveznu prethodnu prijavu. Prijave za izvedbe vrše se putem e-maila [email protected].

Komentari (2)

  • Bojko

    13.11.2020 - 15:06

    Uuuu pa ovo je bomba! Nadam se da će netko od HCL-ovaca prisustvovati i podijeliti dojmove.

  • VEK1NG

    15.11.2020 - 00:37

    Jako zanimljiva ideja

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?