HCL.HR

Ovo još nismo vidjeli – najavljena je Playdate konzola s ručicom

Zoran Žalac 23.05.2019.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Potpuno neočekivano dobili smo najavu nove prijenosne konzole s nekim vrlo specifičnim idejama. Upoznajte Playdate – žuti bombončić s ručicom.

Mislite da je tržište prijenosnih konzola mrtvo jer je Switch nasljednik 3DS-a, a Sony nema u planu nastaviti gdje je stao s Vitom? E pa u krivu ste! Developer zvan Panic najavio je simpatičnu novu konzolicu zvanu Playdate. Namijenjena je igranju unikatnih indie igara, stane u svačiji džep i – ima ručicu koja se okreće?

Začudo, ručica ne služi da konzoli produžite trajanje baterije nego se radi o analognom kontroleru koji se koristi za različite vrste kontrola – kretanje lijevo ili desno, scrollanje gore i dolje, i sl. Evo kako to izgleda na djelu:

Playdate konzola iznimno je malih dimenzija – 74x76x9mm. Ekran joj je dijagonale 2,7 inča i omogućuje samo crno-bijeli prikaz slike. Osim spomenute ručice, konzola ima klasični d-pad, dvije tipke, podršku za wi-fi, Bluetooth i slušalice. Baterija se puni preko USB-C porta.

Sve to koštat će 149 američkih dolara i bit će dostupno u vrlo ograničenim količinama početkom 2020. godine.

Ok, ideja je luda – moramo priznati, no što je s igrama? Playdate tu planira predstaviti malo drugačiji pristup. Kupnjom konzole dobit će se 12 igara – jedna odmah po izlasku, a preostalih 11 svakog idućeg tjedna. Bit će to originalne, ekskluzivne igre – neke će biti kratke, neke duge, neke eksperimentalne a neke tradicionalne.

Na igrama trenutno rade poznati indie developeri kao što su Bennet Foddy (ne trebamo vam govoriti što je taj napravio) i Keita Takahashi (dizajner Katamari serijala). Upravo će ovaj potonji prvi lansirati igru na Playdate, a ona će se zvati Crankin’s Time Travel Adventure. To je ova igra koju vidite na gornjoj demonstraciji.

Ostaje nam vidjeti hoće li ova konzola u konačnici dobiti samo 12 obećanih igara ili će katalog naknadno rasti. Njezini tvorci kažu kako će to ovisiti o popularnosti uređaja, odnosno interesom publike za njime.

Komentari (4)

  • NeoGames

    23.05.2019 - 13:05

    But can it run Crysis?

    • BoneDigger

      @NeoGames, 23.05.2019 - 16:01

      Moze ali ga moras overclockat.

  • Apocalypse4987

    23.05.2019 - 16:01

    150 dolara? za škatulu na navijanje?

  • Arthur

    03.06.2020 - 20:07

    Realno čini se zanimljivo, ali ne baš za dati 150$. Ne sumnjam da će biti nekvalitetno i da neće ispuniti ono što obećava i da će imati neku pristojnu publiku. Svakako ću provjeriti na internetu kako će ovo uspjeti i želim da igre nastave izlaziti. Ali ako ne nastave s izlaskom igara za ovo tada ovo ne bi imalo smisla. Uglavnom ja mislim da je previše dati toliki novac za ovakav tip konzole jee za 150$ možeš uzeti masu prijenosnih konzole, a i neke od njih se može maksimalno modirati da bude više toga u jednome. Čak se i polovna ps vita može naći uz malo truda. Samo kažem da je ovo lijepo, ali ne baš za tu cijenu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?