HCL.HR

Igre su imale uspješnu godinu na Kickstarteru, ali one društvene, ne računalne

Zoran Žalac 03.01.2018.   •   0 komentara   •   Zanimljivosti


Igre su putem crowdfundinga na Kickstarteru u 2017. zaradile 30% više nego godinu ranije, ali to se prvenstveno odnosi na društvene igre.

minijature-3

Nekoć davno, tipa prije šest godina, crowdfunding se činio kao odgovor na goruća pitanja u gaming industriji. Kickstarter nam je između ostaloga omogućio igre kao što su Pillars of Eternity i Wasteland 2, a neke uspješnice financirane na tom servisu još uvijek čekamo. Međutim, u 2017. smo vidjeli manje uspješnih priča s Kickstartera, a potvrđuje to i statistika.

U usporedbi s 2016., prošle godine financirano je 30 projekata manje, njih ukupno 358. Pali su i prihodi kampanja – dok je prosječna zarada 2015. iznosila oko 111 tisuća dolara, prošle godine kampanje su videoigrama u prosjeku donijele zaradu od 48 tisuća dolara. Međutim, kategorija igara na Kickstarteru porasla je po ukupnoj zaradi za čak 30%. Kako je to moguće?

Kao što vam škvadra Gamera Okruglog Stola ponavlja svake nedjelje, scena društvenih igara, boardgaminga i tabletop naslova iznimno je jaka na Kickstarteru. U 2017. je za društvene igre na Kickstarteru prikupljeno više od 137 milijuna američkih dolara, što je ogromna cifra naspram 17 milijuna koliko je prikupljeno za videoigre.

Značajan doprinos tom uspjehu imala je kampanja za društvenu igru Kingdom Death: Monster 1.5 koja je sa svojih 12.39 milijuna američkih dolara postala četvrta najuspješnija kampanja na Kickstarteru te najuspješnija kampanja za neku igru. Krajem godine veliki je uspjeh ostvarila i društvena igra The 7th Continent s prikupljenih 7 milijuna američkih dolara.

U 2017. je na Kickstarteru tako financirano preko 2100 društvenih igara, 36% više nego godinu dana ranije. Hoće li se taj rast nastaviti u 2018. ili je to vrh nakon kojega slijedi nizbrdica, ostaje nam za vidjeti.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?