HCL.HR

Koliko godina trebate imati da biste postali eSports legenda?

Franco Matijević 26.01.2018.   •   6 komentara   •   Zanimljivosti


Pitanje koje se oduvijek vuče u svijetu sporta, a odnedavno i eSportsa, je ono o dobi igrača. S koliko godina života igrač može doći do svog maksimuma – ako je taj maksimum u igranju videoigara?

esports dede

Dugi niz godina viđamo mlade igrače koji profesionalnu eSports igrača karijeru započnu u svojim srednjoškolskim danima. Takve karijere obično traju do ranih dvadesetih kada se igrači okrenu na razne strane gaming industrije ili se skroz povuku iz eSportsa. Svi ćemo se složiti da nijedan početak nije lagan pa si neki od igrača tako nisu mogli priuštiti ugodan život igrajući video igre te su se zato oprostili od svojih igračkih karijera.

Međutim, vremena su se promijenila pa je danas profesionalno igranje video igara na kompetitivnoj razini itekako isplativo, zbog čega se se mnogi mladi talenti odlučuju baš za ovaj smjer. Samim time se i dobna granica igrača povećala te sada vidimo igrače u kasnim dvadesetima pa čak i ranim tridesetim godinama koji igraju za najbolje eSports organizacije. Neki od tih igrača su NEO i TaZ koji obojica u svojim tridesetima igraju CS:GO za poznatu ekipu Virtus.Pro.

U profesionalnom sportu, fizičke sposobnosti igrača počinju slabiti s njihovim kasnim dvadesetim godinama. Naravno da se fizički napori nogometaša i eSports igrača ne mogu usporediti, no sličnosti su neosporive. Natjecateljima u eSportsu je ključna brzina reakcije, zaključivanja i komunikacije. Još nije izašlo nikakvo istraživanje na ovu temu no sami možemo zaključiti kada se otprilike te sposobnosti u čovjeka počinju slabiti. Na Twitteru je osvanula slika prosječne starosti igrača CS:GO ELEAGUE natjecanja koje se održalo ovoga tjedna.

starost esports

Ljestvica prosječne starosti se ne spušta ispod 21, što mnogi koji zamišljaju igrače kao djecu za mišem i tipkovnicom nisu očekivali. Virtus.Pro je i dalje najstarija ekipa s prosječnih 26 godina te su četiri najbolja StarCraft igrača starija od 22 godine.

U nadolazećim godinama zanimljiv će biti razvoj ove ljestvice. eSports raste nevjerojatnom brzinom i ulaganja su svake godine sve veća i veća stoga se ne treba čuditi ako za par godina igrači od 30 godina budu previše stari pa budu prisiljeni oprostiti se od svoje gamerske karijere.

Označeno sa:

Komentari (6)

  • trulex

    26.01.2018 - 21:17

    Meni su u mahali uvijek od malena komšije govorile da sam legenda, jel to to?

    • matyX6

      @trulex, 26.01.2018 - 21:26

      Hahaha, to je to 🙂

    • Zeolard

      @trulex, 26.01.2018 - 22:34

      To ti je to Bioshock si odigraj truli konzervansu može ali nije Honda Infinity več Bioschock ;P

  • Cro Man

    27.01.2018 - 09:17

    Kolko vidim po slici mlađi od 70 g ne mogu postat legende

  • Apocalypse4987

    27.01.2018 - 10:13

    Ako su u britaniji dica mogla radit u rudniku ugljena sa 8 godina, onda mogu i esports igrat bez problema

  • Santa Cruz

    27.01.2018 - 10:20

    Faker koji igra za SKT T1 Telecom .Najveca legenda u e-sportu ikada .

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?