HCL.HR

Kontroler Steam Decka neće imati problema s driftom, kažu iz Valvea

Zoran Žalac 19.07.2021.   •   8 komentara   •   Tehnologija


U Valveu su svjesni kakve probleme tvrtka Nintendo ima s Joy-con kontrolerima i driftanjem analogne palice, i ne žele si napraviti istu situaciju.

Moderni su kontroleri podložni problemu drifta analognih palica, koji je najčešće zabilježen na Joy-Con kontrolerima Nintendo Switcha, a potom i na drugim kontrolerima za PlayStation i Xbox konzole. Pretpostavlja se da taj iritantni problem nastaje zbog uštede proizvođača na sitnim dijelovima kontrolera pa kontroler nakon trošenja komponenti počne upravljati igrom sam od sebe.

Korisnici su sve više svjesni tog problema pa je upravo pitanje drifta bilo jedno od istaknutih pitanja kad je predstavljen prijenosni uređaj Steam Deck. Tom su uređaju kontroleri spojeni s centralnim dijelom pa u slučaju da postoje neki problemi s njima, na servis mora cijeli uređaj.

Srećom po buduće vlasnike Steam Decka, iz Valvea kažu da su svjesni učestalog problema driftanja na drugim kontrolerima te da su kod dizajniranja Steam Decka išli baš za time da takvo što izbjegnu. Inženjer uređaja Yazan Aldehayyat za IGN je po tom pitanju izjavio sljedeće:

“Odradili smo tonu testiranja pouzdanosti, stvarno na svim frontama. Imamo dojam da će kontroler biti pouzdan i raditi kako treba. Naravno, svaki dio može zakazati, ali mislim da će ljudi biti jako zadovoljni i sretni sa Steam Deckom.”

Namjerno smo odabrali dijelove u skladu izvedbe kakvu se očekuje. Nismo  s time htjeli riskirati. A isto sam tako siguran da ni kupci ne bi bili sretni da smo s time riskirali.” – nadodao je dizajner Steam Decka, John Ikeda.

Dakle, ništa nije neuništivo ni vječno, ali već je i ovakva izjava nešto drugačije od drugih primjera tvrtki koje problem driftanja skrivaju pod tepih. Nedavno je Nintendo tako najavio novi model Switch konzole, no unatoč masovnim tužbama i popravcima Joy-Con kontrolera, novi Switch OLED bit će lansiran bez ikakvih promjena ili poboljšanja na tom polju.

Označeno sa: , , ,

Komentari (8)

  • 312AE

    19.07.2021 - 16:30

    Take this, Nintendo! 😁 Makar je na Switchu tak i onak pametno imati i pro controller.

    • Oblakoder

      @312AE, 19.07.2021 - 18:51

      Koji takodje ima problem driftanja 😁

    • 312AE

      @Oblakoder, 19.07.2021 - 18:58

      Meni je sve dosta novo, pa još ništ ne drift a za sad🤷🏽‍♂️

  • Strahinja Radonjic

    19.07.2021 - 18:39

    Naravno da neće imati problema sa drift-om kad ga pravi Valve a ne prokleti je***i ALPS koji rade najveće smeće od analog stick-ova. Kladim se da MS, Nintendo i Sony za 0.1$ kupuju 1 par ALPS analog stick-ova za svaki kontroler. I dalje se pitam jel sam pogrešio što sam uopšte i uzeo Dualsense, toliko inovacija sa Haptic Feedback, mikronska PS ikonografija na kontroleru, kvalitetni delovi a onda analog stick-ovi neke đubretarske firme koji crknu posle 200 sati igranja. Da su barem napravili neki plug-in plug-out metod da sam kupiš sa Sony sajta za 4-5$ par stick-ova i zameniš ih za 3 minuta. Ne, oni ih ulemili za ploču, genijalci..

    • Oblakoder

      @Strahinja Radonjic, 19.07.2021 - 18:53

      Jediba sreca kod joycona je sto nisu zaleljeni pa ih lako zamenis. Postao sam ekspert za menjanje joycon palica 😁

    • 312AE

      @Oblakoder, 19.07.2021 - 19:10

      S papiricom ili za prav?

    • P3T4R

      @Strahinja Radonjic, 20.07.2021 - 02:16

      ehh to sto radi valve nemora znaciti nista posto na indexu ima isti problem sa driftanjem/raspadom gljivice kontrolera

    • SonOfZeus

      @Strahinja Radonjic, 20.07.2021 - 11:30

      Hm, imam sigurno nekoliko tisuću sati na oba PS4 dualshocka (dualsense je jos uvijek svijez) i nikakav drift nisam zatekao. Mislim da je ipak malo dublja priča od same marke.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?