HCL.HR

Kreatore Robloxa optužuje se za omogućavanje kockarskih usluga maloljetnicima, ići će na sud

Zoran Žalac 19.08.2023.   •   1 komentara   •   Industrija videoigara


U SAD-u je grupa roditelja podigla optužnicu protiv Roblox Corporationa uz tvrdnju da maloljetnoj publici omogućavaju virtualno kockanje.

Roblox je mega popularna platforma koja mjesečno okuplja više od 200 milijuna igrača, pretežno djece. Upravo su iz tog razloga alarmantne optužbe kako ta platforma izrabljuje maloljetnike koji nastoje zaraditi kreiranjem sadržaja za nju, a povrh toga tu je i veliki problem virtualnih kockarnica u igri. U Robloxu maloljetna publika može bez ikakvih restrikcija razviti kockarske navike i trošiti stvarni novac bez ostvarivanje stvarne dobiti.

Dugo se već upozorava na taj problem i kako developeri platforme nisu učinili baš ništa da spriječe kockanje u Robloxu, grupa roditelja iz SAD-a odlučila je pravdu tražiti na sudu. Roblox Corporation tako je dobio prijavu za čitav niz protuzakonitih radnji, uključujući optužbe za pružanje ilegalnog kockarskog ekosustava, nemar i neodgovorno poslovanje.

Tužba osim Roblox korporacije uključuje i niz firmi koje pružaju virtualno klađenje i kockanje unutar Robloxa, a njih se između ostaloga tereti da koriste maloljetnike za promociju kockanja preko TikToka u zamjenu za virtualnu valutu u Robloxu.

Iz Roblox Corporationa poručuju kako krivica za postojanje virtualnih casina unutar Robloxa nije na njima i da će se nastaviti boriti protiv onih koji krše pravila korištenja Robloxa. Doduše, kako od svih kockarskih transakcija uzimaju 30% provizije, nije da im se baš žuri da budu vični u kažnjavanju takvih aktera jer bi to značilo da aktivno rade na smanjivanju vlastitih prihoda.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?