HCL.HR

Na Metacriticu više nema korisničkih recenzija čim igra izađe

Zoran Žalac 18.07.2020.   •   130 komentara


Popularna stranica na kojoj korisnici kažnjavaju igre koje im se ne sviđaju uvela je novo pravilo za korisničke recenzije.

PlayStation 4 ekskluziva Ghost of Tsushima dostupna je igračima od jučerašnjeg dana, što bi prethodno značilo da su dostupne i korisničke ocjene za tu igru na Metacriticu. No, to ovoga puta nije slučaj jer je Metacritic uveo novo pravilo – mora proći 36 sati od izlaska neke igre da bi ju korisnici mogli ocjenjivati i o njoj pisati svoje dojmove.

Jasno je, dakako, zašto je do te promjene došlo. Prošloga mjeseca Sonyjeva igra The Last of Us Part II dobila je niz negativnih ocjena i korisničkih recenzija iste minute kad je Metacritic omogućio pisanje istih, a to je onda kad je igra postala dostupna. Tada je postalo očito kako velika većina igrača uopće nije ni igrala igru koju su negativno ocijenili iz protesta.

Uvođenjem 36-satnog “cooldowna” Metacritic nije riješio ovaj problem – i dalje postoji mogućnost da će ocjene za igre davati oni koji ih nisu ni igrali. Jedina je razlika u tome što će to biti odgođeno na dan i pol. Vrijedi pak spomenuti da ovo vrijedi za sve igre na Metacriticu, ne samo Sonyjeve. Iz Metacritica nisu htjeli potvrditi da je ovo pravilo uvedeno zbog fijaska s The Last of Us Part II, ali je svima jasno da je to bio okidač.

Usput rečeno, značaj takozvanog review bombinga u slučaju The Last of Us Part II još je jednom zakazao. Jučer je otkriveno kako je ta igra u šestom mjesecu bila najprodavanija igra na tržištu SAD-a, druga najprodavanija u 2020. godini i osma najprodavanija igra u zadnjih godinu dana.

Označeno sa: ,

Komentari (130)

  • OldNewCrqzyUser

    18.07.2020 - 09:53

    Svakom sranju koje to zaslužuje od mene će dobiti negativnu ocjenu bilo to odmah ili za 36 sata ili za 360 sati. Ništa me ne čudi još jedna represija mišljenja ali pošto brišu negativne ocjene koje imaju svoje razloge zašto su negativne onda jedna ovakva represija više ne čudi. Najbolje da nam kažu kada moramo glasati, kakav da bude naš glas i općenito što da mislimo.

    • OldNewCrqzyUser

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 09:58

      Osim toga, veliki dio “recenzenata” daje ocjene zbog politike i to je u redu ali kada ja dam isto ocjenu zbog politike onda ne valja. To je ono što je trulo sa tom i sličnim stranicama koje funkcioniraju na taj način. Kao ono… ne žele manjinu ušutkavati ali u redu je ušutkavati većinu. U redu. Sony i developeri su kombinirano samo od mene izgubili barem 20 000kn u narednih 5 godina na next gen konzolu i igre. Njima možda nevažna sitnica ali ja sam sa time gotov. Pretpostavljam da nisam jedini.

    • gundogan

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 10:28

      Kakve imaju veze manjine i vecine. Ukljuci se u politicku stranku pa tu o tome razglabaj, a ne davati negativnu ocjenu koja to apsolutno ne zasluzuje. Moze netko dati ocjenu 7 jer mu se ne svida prica, ali 1 ne mozes dati takvoj igri.

    • ElricX

      @gundogan, 18.07.2020 - 12:53

      Isti tvoj savjet vazi i za druckmana i njegove pijune.

    • pleto

      @gundogan, 20.07.2020 - 08:57

      Po meni se čak ne bi trebalo davati nisku ocjenu ako se tebi ne sviđa jer to nije baš objektivno. Igru treba ocjeniti prema tome da li su određene stvari dobro napravljene u toj igri naspram drugih igara ili nisu, da li ima koja novina u igri ili nema. Ni ja nisam ljubitelj tlou-a ali ne bi nikad tu igru mogao ocjenit nekom lošom ocijenom, jednostavno ne bi bilo u red, a isto tako i neku drugu igru koja nije po mom ukusu. Najjači su mi ovi likovi koji ocjenjuju igre a nisu ni odigrali, sramota.

    • Apocalypse4987

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 10:31

      Zbog takvih ka ti i ne obazirem se na ocjene publike, a ni ocijene recenzenata. Niti sam dajem ocijene. Pogledam gameplay i u roku od 30 min vidim jel igra moj tip ili ne. Zato nisam ni kupija TLOU2. I zato volim Fallout 4. I smatram da je COD infinite warfare najbolji i najrealniji dio.

    • OldNewCrqzyUser

      @Apocalypse4987, 18.07.2020 - 11:29

      Ja kupujem igre prema vlastitom navođenju ali ako čujem za neku igru koju čekam godinama da nešto smrdi onda idem pogledati što se dešava i ako ima neko sranje koje se meni ne sviđa proglasim igru sranjem i mislim da je jako dobro od svih i zahvalan sam svima koji su mi na primjeru tlou2 ukazali na sranja sa igrom a neki moji kolege su zahvalni meni. Ja sam igrao igre sa ocjenama 60 a nisam sa ocjenama 95+ jer me te igre ne zanimaju. Ali kada me zanima igra onda pročitam ili pogledam recenziju i ako nema političkih sranja onda se fokusiram na igru a ovako pošto ne želim sranja u igrama tipa mikrotransakcija, denuvo sranja, lgbt sranja i ostalih sranja koja ja ne želim. Mislim da je najmanje što mogu dati ocjenu shodnu tom sranju a ne samoj igri.

    • Dr.Gamer

      @Apocalypse4987, 18.07.2020 - 12:47

      Fallout 4 voliš Infinite Warfare najbolji i najrealniji a TLOU2 si preskočio. Toliko o tvom ukusu, ne ukusu 😂. Ali slažem se da je taj način najbilji. Ljudi koji igraju godina i koji su odigrali sve mogu posle 15 min zaključiti je li igra super ili smeće

    • Apocalypse4987

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 13:17

      A gledaj, ja si mogu priuštit da igram šta volim i želim, a ne šta masa dirigira. Bolje imat svoj loš ukus nego kopirat tuđi. TLOU2 nije moj đir i nisam ništa reka loše protiv igre. Jednostavno je zaobilazim

    • Dr.Gamer

      @Apocalypse4987, 18.07.2020 - 13:24

      Ako ti se Last of Is 2 svidja znači da imaš ukusa ne da kopiraš nekoga. Ali poštujem jer si u komentaru bio iskren ☺

    • Kratosov Boy!

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 22:46

      Opet ti sa ovim tvojim ” Ako ti se igra sviđa onda si pametan ako ne onda si glupan”. Tako ti zivot ne funkcionira

    • Dr.Gamer

      @Kratosov Boy!, 19.07.2020 - 00:43

      Ne, nego ako ti se TLOUS2 svidja imaš ukusa ako ti se ne svidja onda nemaš i igraš vjerovatno fortnite ili Pes. Tako finkcioniše

    • Indigo83

      @Dr.Gamer, 19.07.2020 - 02:28

      Daj sjaši više dosadan si

    • Dr.Gamer

      @Indigo83, 19.07.2020 - 07:56

      A da ti odjebeš

    • Zoran Žalac

      @Dr.Gamer, 19.07.2020 - 11:01

      Upozorenje si već imao, tako da ti zbog ovoga ide ban. Može se o svakoj temi kulturno raspravljati bez psovanja drugih korisnika ili izravnog vrijeđanja.

    • Kratosov Boy!

      @Dr.Gamer, 19.07.2020 - 08:30

      Mrzim TLOUS2 i ne igram niti Fortnite niti PES. Si čuo ikad onu o ukusima se ne raspravlja.

    • marko1106

      @Apocalypse4987, 18.07.2020 - 14:31

      Nitko ništa ne kaže za ljude kojima se igra nije svidila i nece ju igrati. Ima masa igara koje imaju dobru ocjenu a meni nisu sjele. Ali ni ti ni ja ne ocjenjujemo javno igre koje nismo igrali. To je problem meni koji možda hocu kupiti igru ali ne znam u cem je kvaka kad 80% ju ocjeni loše a ne zna tocno objasniti zašto je loša osim što glavni lik odapne, moš si mislit ne ide prica kako ste si vi zamislili i odmah sranje. Azmažena derišta za mene. Ako ne igraš nemaš pravo ni ocjeni niti. Zato meni taj Metacritic uopce nije regularan.

    • Mteo1906

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 11:05

      A kak možeš reć ak je igra sranje, a nisi ju ni igrao?

    • OldNewCrqzyUser

      @Mteo1906, 18.07.2020 - 11:42

      Evo gledaj kako: Igra je sranje. Da, ovo je baš teško bilo 🤣😂🤣😂

    • Mteo1906

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 18:59

      Nisam na to mislio, al igra je izašla(bezveze kažem) 20.7 u 8:00, recenzija se pojavi 2 dana prije nego što je dostupna, a neko već u 8:10 spamuje kak je igra sranje

    • OldNewCrqzyUser

      @Mteo1906, 19.07.2020 - 02:23

      Pa prije izlaska igre su došli leakovi. Tjednima prije. Ok, Abby nije ispala transgender ali svi memeovi sa golf palicom su došli puuno prije izlaska same igre a igra je na kraju i lošija nego su leakovi bili. AJ je jedini od recenzenata koji su meni dobri da je rekao o igri točno što treba. I onda su stigli u slučajno pravo vrijeme napadi da je seksuqlno iskoristio neku streamericu i neki portali su ga počeli banati sa svojih stranica. A nije jedini. Još recenzenata je reklo istinu o igri. A to je da je lošija od prvog dijela. I to daleko lošija. Potkrijepljeno činjenicama

    • Mteo1906

      @OldNewCrqzyUser, 19.07.2020 - 11:02

      Glupo je na temelju leakova i memeova dati ocjenu, odigraj pa reci mišljenje, bilo pozitivno ili negativno, na metacriticu su samo prigovori zato jer je Ellie lezba, a ništa vezano uz gameplay.

    • Petar Marjolovic

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 11:16

      Ne razumijem, poanta ocjene je da ti daš ocjenu igri koju si *igrao* a ne vidio na yt tako da bi drugi ljudi mogli znati hoće li kupovat igru i u manjem dijelu da bi recezenti znali jesu li dali pravu ocjenu za igru. Kako da neko odigra igru koja traje 20 do 30 sati u 5 minuta? Nije stvar u negativnim ocjenama nego budale spamuju. I možda je neko zbog te ocjene odustao da igra igru i propustio možda za njega lijepo iskustvo. Ne razumijem kako ne možete shvatit da se ocjena daje kada odigraš cijelu igru.

    • Smike

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 11:24

      Hahahah što sonya zaboli kurac za tobom hahahah. Evo meni se ne svidja TLOU2 ali čim skupim keš odmah se uzima play5,pa neću xbox hahaha. Haj i ti molim te kupu play5,molim te hahahah..Breaking news: Sony pred kolapsom,kako doznajemo velika firma sony je zatvorila sve svoje pogone koje rade na izradi playstationa 5 jer je jedan lik iz HR odlučio da ih neće podržati sa svojih 20 000 kuna u narednih 5 godina. .

    • OldNewCrqzyUser

      @Smike, 18.07.2020 - 11:35

      Ako znaš čitati… napisao sam da je njima možda nevažna sitnica ali vjerojatno nisam jedini. A znam da nisam. Kaj ti nije jasno? Ako su mene izgubili koji sam lud bio za ps5 prije dva mjeseca onda nas vjerojatno ima još. A kupio bi ps5, psvr2, barem 10 igara godišnje (prosjek mi je oko 15) pa hardver za vr i dodatni kontroleri… Zajebi ti to ako sam jedini. Boli ih. Normalno. Samo mislim baš da nisam

    • marko1106

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 14:32

      Frende ti nisi kupio 10 igrica u životu.

    • OldNewCrqzyUser

      @marko1106, 18.07.2020 - 15:31

      🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

    • OldNewCrqzyUser

      @marko1106, 19.07.2020 - 02:34

      A ne? Svi budale koji su ti lajkali neka pogledaju ovu sliku mojih igara samo sa ps4. Da ne slikam i sa PCa i Switcha jer mi se ne da baš. A ne brini, imam ja još dosta slika za slikati… https://i.imgur.com/YAVU64X_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

    • OldNewCrqzyUser

      @OldNewCrqzyUser, 19.07.2020 - 02:37

      Plus moram reći da je ovo purchase date sranje loš. Ide cp2077 preorder pa tsushima preorder (sada je aktivna igra) pa f1 2020 pa snowrunner pa tako redom. Da ne nabrajam da imam sve battlefielde, fife, call of dutye i sve ekskluzive koje su osim tlou2 izašle na ps4, da imam preko 30ak VR igara i to ne 5 minutne vr igre nego igre pubih cijena. Ja možda imam mišljenje suprotno od tvojega ali ne da sam kupio niti deset igara nego sam samo za ps4 a imam ga od prvog dana izlaska kupio igara za koliko ti ne možeš uopće zaraditi. Luzeru

    • OldNewCrqzyUser

      @OldNewCrqzyUser, 19.07.2020 - 02:49

      osim toga sma kupio sebi vanilu pa pro verzijupa sqm vanilu dao susjedu, kupio sam bratiću slim, kupio sam frendu pro, kupio sam psvr preorderom, kupio sam move kontrolere kontroler, kameru v1 pa v2, kupio sam tri dodatna kontrolera, kupio sam original sony sluške, logitech g27 volan sa nosačem, dodatni 4tb eksterni hdd za ps4, 2tb ssd HDD hibrid za svoj pro q igre neću niti nabrajati jer mi se ne da. Kupujem day one, osim nekih indie ps plus igara koje ne kupim nego samo stavim u library, imam preko50ak VR igara , hoćeš od Firewqlla do Batmana, do AstroBota, do Resi 7, Deiveclub VR, Farpointa… Imam heavy rain, become human… ma, nema vrhunske igre koju nemam. Osim TLOU2 i Days gone. Imam sve assassins creede, wd2… Jebote, nema smisla nabrajati. Sve ekskluzive osim days gone i tlou2. Znaš ti koliko je to igara? A ti tu meni sereš da ih niti deset nisam kupio. 🤣😂🤣😂🤣😂 samo fifa, cod, pes i assassins creed igara imam preko 10. Nema vrhunske igre na ps4 a da je jq nemam. Jednostavno nema. Jebote i 10 igara. To sam kupio dok nisam imao love a ne sada 😂🤣😂🤣 Žalosno je što budale lajkaju tvoj bolestan post. Samo trenutno imam malo igara instalirano jer sam imao softversku grešku pa skidam ali došlo bude na 1,5TB opet. Nemaš ti straha.

    • afaron

      @OldNewCrqzyUser, 19.07.2020 - 11:01

      Majko mila… I ti tvrdiš da nećeš kupiti PS5? Zaboravi na to, nećeš izdržati niti pola godine xD

    • afaron

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 11:34

      Koga se ušutkava ako se odgodi 36h? To je urađeno u cilju smanjenja broja glasova neandertalčina koji glasaju za igru bez igranja, tipa fanboyova konkurentskih igara ili sjw aktivista i slično. Naravno, ovo neće puno pomoći u toj nakani, a čak ide na ruku pojedinih izdavača koji štancaju smeća, jer će prodati više prije nego ljudi vide ocjene..

    • OldNewCrqzyUser

      @afaron, 18.07.2020 - 11:39

      Pa nego što je nego ušutkavanje? Ljudi imaju pravo misliti negativno o nečemu. A u 36 sati se puno preordera može otkazati ako čuješ da su ocjene negativne. Mučni malo glavom. A to što ti je netko rekao da to rade hejteri ili kaj već, to je nešto najgluplje što možeš reći. Nije isto 100 negativnih mišljenja i 50 000. Pa nisu svi trolovi 😂🤣😂🤣

    • afaron

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 11:45

      Imaju pravo naravno i glasati će nakon tih 36 sati. Ko je zakinut? Mislim da se samo ne slažemo u vezi davanja ocjene prije igranja igre. Jer to je čisti fanboyizam ili iskazivanje političkog stava. Ni jedno niti drugo me ne zanima kada želim na osnovu tuđih iskustava PRILIKOM IGRANJA IGRE procjeniti okvirno kvalitetu neke igre.

    • gundogan

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 12:55

      Vidimo po prodajnim rezultatima i ocjenama kriticara jeli igra sranje. Divim se koju volju imate vi hejteri. Bilo bi bolje da ste tu energiju ulozilibu nesto pametno.

    • OldNewCrqzyUser

      @gundogan, 18.07.2020 - 13:02

      Hejter ti je mama

    • gundogan

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 13:28

      Hihi. Debilu

    • OldNewCrqzyUser

      @gundogan, 18.07.2020 - 13:38

      😘

    • gundogan

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 13:41

      To kralju

    • drazensi

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 10:00

      Haha, pazi ovog lika. Represija jer ne mozes pisati glupost odmah nego pocekati par sati. Buhuu.

    • mg

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 10:13

      I tebi bi trebalo uvest 36 sati:)

    • Stefek

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 10:17

      Zbog takvih trollova su i to stavili.. Kako možeš znati odmah izlaska igre, da je igra loša??

    • omar500

      @Stefek, 18.07.2020 - 11:15

      pa zbog leakova znas jebo ga ti, naravno da se zna
      ako se forsira politika preko video igre, i ako je recenzenti forsiraju, onda se ne trebaju cuditi ako ima povratne reakcije od strane gamera. fuj !
      kakva cenzura misljenja u posljednje vrijeme na internetu, zastrasujuce!

    • Petar Marjolovic

      @omar500, 18.07.2020 - 12:14

      To što je neko čuo 10% priče ne znači da može ocjenjivat ostalih 90% igre. Kog boli kurac šta ti misliš o sjw i politici, poanta ocjene je da ocjeniš igru, gameplay, priču, grafiku. Ako si igrao, ocjeni, ako nisi, začepi.

    • ElricX

      @Petar Marjolovic, 18.07.2020 - 12:57

      Igra, gameplay, prica i extremno lijeva politika su neraskidivo isprepleteni u TLOU 2.

    • Dr.Gamer

      @omar500, 18.07.2020 - 12:56

      Pogine glavni lik svi daju igri 0. Svi je pljuju. Pa u tome i jeste poenta, da do kraja ne znaš šta će se desiti nego da te igra uvijek iznenadi sa nečim novim. Vezali se za lika sklopljenog od poligona pa pljuju po igri jer je poginuo hahaha. Pa i Arnold Švarceneger gine u Terminatoru 2 pa je film kult. Najbolji akcioni SF film ikada. Pa u fulmu Departed nema ko ne pogine od glavnih glumaca pa je film legendaran. Pa Person of Interest je jedna od najboljih serija u kojoj kada se najmanje nadate pogine glavni lik…. Pa šta, je li trebam dati seriji nulu? Treba svaka igra da bude predvidiva sa happy endom da bi svi bili zadovoljni. Fora je sitnicama, koliko ko ima muda da improvizuje u tome što radi. Zato takve igre, filmovi , serije i prave razlkku. U seriji Walking Dead likovi su ginuli stalno, pa su debili pljuvali po istoj jer je poginuo… Dajte Last of Usu 2 0 jer je smeće koje nema ni grafiku ni priču ni atmosferu. Koje nema ništa ako je tako. Dajte mu 0 sa zaslugom ako je već ima a ne zato što je Ely lezba ili ßto je glavni lik poginuo! Nekada su komentarisali i objašnjavali ljudi koji znaju u svojoj branši, ljudi sa ukusom. Kako je došao net i mogućnost komentara svaka budala može doći i srati po svemu. Ali ocjene recenzije prodati primjerci i nagrade govore više nego te budale.

    • Hot Ice-cream

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 14:06

      Vidim da si fulao razlog zašto ljudi “hejtaju”, ne zbog toga ko je umro nego kako je umro. Pogledaj TWD s1, gotovo su svi pustili suzu na kraju jer su bili povezani s tim likom kroz cijelu igru. Također Terminator 2 kojeg spominjes, cisto sumnjam da je umro u prvih deset minuta od neke golf palice. Je Ghost umro u prvoj misiji ili si igrao s njim kroz gotovo cijelu kampanju i jel mozda ta njegova smrt bila tipa: “ghost dolazi do aviona, shepard ga pogodi u glavu, naredi ovima da ga zapali, the end, next mission”. Ne, nije tako, kad radiš neku scenu gdje glavni lik umire onda ta scena mora bit emotivna, depresivna i sa smislom. Prešao sam Tlou2 sa velikom mukom i dao sam joj ocjenu 1, jel znaš zašto ? Zato što da su svi “hejteri” dali realnu ocjenu koju zaslužuje (6/10) ukupna(srednja vrijednost) nebi bila 5.5(trenutni user score) nego bi bio 9/10 a tu ocjenu bome ne zaslužuje.

    • Dr.Gamer

      @Hot Ice-cream, 18.07.2020 - 14:14

      Pustim suzu na filmu na igri nikada. Jer je samo video igra. Meni kraj prvog dijela nije bio emotivan uopšte. Početak God of Wara, kad spaljuje ženu uz onaj pogled u daljinu pun tuge i patnje uz čarobno dobru muziku mo je emotivan, kraj Last of Usa ni najmanje. Shvatam šta hočeš da kažeš ali opet se vraćaš svojim kementarom na moju vodenicu. Nema veze što je poginuo u prvih dva sata od golf palice opet bi srali po igri jer je poginuo. Pa taman da je to bilo i posle 10 sati emotivno na Ričard Girov način 😂. Sa druge strane, ona scena kada mu nogu odvali pumparicom je ludilo, kadar sa palicom je nebitan. Da li i dalje misliš da takav gigant od igre zaslužuje toliko pljuvanja već dva mjeseca zbog tog kadra?

    • Arthur

      @Hot Ice-cream, 19.07.2020 - 18:15

      E to si savršeno rekao. Problem je kako je lik umro. Po meni jednostavno lijeno izvedena smrt koja je mogla pa i trebala biti puno pamtljivija. Čak i drugi glavni lik mi je problem. Pre dosadno je okarakteriziran a mogao je ispasti puno bolji jer ima vrhunsku priču i motiv kojega svi nekako razumjemo ali je i dalje mrzimo. Cijela radnja je depresivna i jednostavno pretužna. I prvi dio je bio ali ne toliko. A i sve što se dogodi s ellie (sve gore od gorega). Na kraju priče sam imao osjećaj kao da je bila igra s pravima izbora i da su se kroz cijelu igru izabirali zamo loši izbori.

    • gundogan

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 10:25

      Bravo, tlou2 je baš zaslužio toliko 0 i 1.

    • Arthur

      @gundogan, 19.07.2020 - 18:23

      Mislim nije dobro prošao ali se slažem. Ne zaslužuje 0 ili 1. Jednostavno je bolja od toga. Priča tu je glavni aspekt ali nije sve. Tu je i gameplay, atmosfera, ispoliranost, grafika i to je vrhunski ispalo. Ali ni priča nije čisto smeće. Flashbackovi su mi bili drag dio igre. Mislim shvaćam hate jer su i mene određene stvari naljutile ali jednostavno joj ne mogu dati najgoru ocjenu. Priča mi je 6/10. Sve ostalo mi se čini 10/10 ali sam odgledao igru pa ne znam. Kada kupim i odigram tada ću imati puni dojam. Mislim da se meće nešto promijeniti ali svakako je želim odigrati

    • marko1106

      @OldNewCrqzyUser, 18.07.2020 - 14:25

      Daj ti ocjenu koju god želiš nitko ti ne brani. Ali daj ocjenu za igru koju si odigrao, suzdrži se od onih koje nisi igrao.

    • Fenner

      @OldNewCrqzyUser, 20.07.2020 - 07:44

      Da, iskreno ja više uopće ne obraćam pažnju na te ocjene, ok pročitam recenziju na HCL-u, pogledam malo gameplaya na youtubeu i onda ako je po mome ukusu odlučim dali da kupim igru ili ne. Najgore od svega mi je kada mi netko nešto gura pod nos i onda kada ti to ne želiš odmah te obilježavaju, pa ti si onakav ili ovakav, ako me kužiš na šta mislim?! Jedan od primjera je sada šta se događa sa Far Cry 6 sa onim glumcem. Fuj, ali izgleda da je to sada u modi.

    • pleto

      @OldNewCrqzyUser, 20.07.2020 - 09:02

      Jel ti odigraš te igre prije nego što daješ ocjene?

    • Arthur

      @OldNewCrqzyUser, 20.07.2020 - 18:04

      Upravo to. Ako je dobro dobro je ako nije jednostavno nije. Evo last of us 2 se iščekivao i u svakom aspektu je bio 10/10 osim u glavnome a to je priča. I kada masa ljutitih fanova ide davati loše recenzije dođu do toliko jadnog rješenja da brišu loše ocjene da joj povećaju user metascore. Po meni je to toliko jadan, očajan i jesnostavno samo dno-dna od poteza da mi se cijeli NG zgadio zbog toga. Shvaćam i ja da nije lijepo vidjeti vlastiti proizvod toliko nisko, ali jednostavno je tako kako je. Napravili su igru, priča je ispala 💩💩, ljudi su rekli svoje i na njima je da se pomire sa tim i da uče od grešaka. Sada znadu gdje su pogriješili i mogu donekle spasiti ono što su ovdje zeznuli. Igra ima preko +20 sati a opet se 3 puta manje stvari dogodi nego i prošlome koji ima do 10 sati igranja. Ako to ne govori puno o tome kakav su fijasko od priče napravili onda ne znam što reći. Ali opet se slažem da treba igri, filmu, seriji dati vlastito mišljenje pa ocjenjuj i piši što te volja. Ja sam npr. Pogledao igru pa mogu govoriti samo o priči, likovima i atmosferi. Nije mi jednostavno sjelo. Ali ću opet uzeti igru ali će mi mišljenje o priči ostati isto. Za tehnički dio ne sumnjam da je doveden do vrhunca. Ali eto priča im je uništila igru. Da se razumijemo meni se koliko sam vidio igra čini za 6/10. Ne mogu ocijeniti samo na temelju priče jer se tehnički dio čini odličan, a što se tiče priče dio s ellie je bio zanimljiv. A definitivno najdraži dio su mi bili flashbackovi a koliko čitam po forumima i mnogima je tako. To puno govori o priči kada su sporede stvari ljudima najdraži a za glavni dio ih nekako nije briga. Ali opet to je moje mišljenje i stojim iza njega. Nekome se priča svidjela i drago mi je radi te osobe jer sam se ja na silu želio natjerati da mi se svidi i jednostavno nisam mogao preći preko nekih stvari što su napravili u priči, a prva je bila čisto remekdjelo.

  • Bojko77

    18.07.2020 - 10:20

    Koliko muke da se opravda sponzorirana recenzija i TLOU2 postane nešto što nikad neće biti…. stari moj, nekad sam bio zgrožen i ogorčen, vrijeme prolazi, sad su mi smiješni… koliko muke i truda, u Gamestop neće ti preuzet igricu i zamjenit na Anthem…. lol

  • siblyx

    18.07.2020 - 10:28

    Meni je igra 7/10, što je vrlo dobra ocjena. Nije svaka igra za 9 ili 10. Ali na žalost danas svaka igra dobiva najmanje 8 u prosjeku, što je nemoguće.
    A ocjene kao 6 ili 7 se smatraju lošima. Cijela ta ljestvica ocjena više nema smisla u većini slučajeva, a pogotovo ne u službenim recenzijama.

    • tomekplejka89

      @siblyx, 19.07.2020 - 18:14

      Definitivno se slazem…sustav od 1 do 5 sa decimalom je sasvim dovoljan…danas ako igra ima 6 je prakticki treba izbjegavati a 7 i 8 su vecina tako da bi isto mogle biti 3 i 4…

  • antemartic

    18.07.2020 - 10:41

    ok prosjecna igra i nista vise. svi koji su dali 9/10 ili vise ovoj igri potpuno je jasno placeni su i sta sad a treba u prvi 36 sati prodat sto vise primjeraka dok ostali ljudi nisu dali ocjenu koja zapravo pokaze kakva je igra. za last of us 2 ocjena ljudi je 5.5 a ovih 94%. po meni ljudi su blize igra je blize petici nego deseci. je 5.5 nije realno ali pokazalo je samo stop nesto tu smrdi. da nije bilo te ocjene sigurno bi se prodalo jos bar 10% vise primjeraka u prvi 36 sati

    • XLBanana

      @antemartic, 18.07.2020 - 10:57

      Jel shvataš ta u tu ocenu od 55 ulozi i ocena ljudi koji su jednostavno videli da im se igra ne svidja i dali igri 0. Tako da ako imamo jednog koji je dao 0 i jednog koji je dao 90, to je isto kao da imamo jednog koji je dao 45 tako da ne veruj tim ocenama. I ajde razmisli malo jel igra stvarno zaslužuje 55.saležem se ima plaćenih portala ali 55 za igru u kojoj malte ne priča samo malo lošija?!

    • MissionOrdinary3

      @antemartic, 18.07.2020 - 11:26

      Po tebi koja god igra dobije odlične ocijene to je onda plaćeno a?

      Primjer, The Witcher 3, dobio je odlične ocijene a meni je igra ništa posebno. Sad ja mogu reći ovi svi što su dali 9+ da je to sve plaćeno?

    • antemartic

      @MissionOrdinary3, 19.07.2020 - 10:46

      neznam zasto ikad ista komentiram uvijek se neke budale zakace za komentar necu vise

    • vojnovic4

      @antemartic, 18.07.2020 - 14:47

      Ja sam igru presao nije mi kao prvi ali ocijena mi je 85 90 jer sam gusta 30 sati u njoj i u prici i jedva cekam treci nastabak kao prijatelji mi

    • personauser

      @vojnovic4, 18.07.2020 - 15:09

      Treceg nastavka TLOU sigurno nece biti

  • XLBanana

    18.07.2020 - 10:58

    Ulazi *, slažem *

  • NiKra95

    18.07.2020 - 11:07

    Zasto uopce smatrati relevatnim servis ocjenivanja kad na njemu moze ocjenu davati bilo tko, bez evidencije je li tu igru igrao i koliko. Ja imam slobodu dati ta toj igri ocjenu 10, iz protesta prema masi koja joj je dala 0, a nisam igrao igru, trenutno nemam ni platformu da je odigram, a pitanje je hocu li ikad i igrati. Sta ta sloboda u ovom slucaju donosi, nista osim nereprezentativne “kvalitete” nekog proizvoda. Recenzenti sve i da su potplaceni dadnu si vremena objasniti svoje misljenje i na osnovu tog se moze dosta bolje suditi o proizvodu tj. igri u ovom slucaju.

  • vragec25cro

    18.07.2020 - 11:09

    Niakd nisam igri dao manje od 30,ali niti više od 90.Realno kakvog sve smeča ima od igara opet netko se potrudio da i to napravi,a 90 i još 90+ to bi značilo da igra blizu savršenstva a to nije niti jedna koju odigrao u 30 godina gamerskog staza.

  • Petar Marjolovic

    18.07.2020 - 11:19

    Mogli bi za svaku igru kada korisnik želi dati recenziju postaviti 3/4 pitanja vezana za gameplay ili priču i da ako odgovore točno mogu ocjeniti igru. Nema niti jedan drugi način za provjeru.

    • KhorneFlake

      @Petar Marjolovic, 18.07.2020 - 12:07

      Pa, mogu uvesti mogućnost linkovanja Steam/PS/XBL profila, tako da kad neki profil piše recenziju vidi se koliko je igrao, ako uopšte. Ali što bi se mučili, ovako je lakše a samo odlažu već viđenu stvar.

    • Dr.Gamer

      @KhorneFlake, 18.07.2020 - 12:58

      A koliko si ti igrao Last of Us 2?

    • KhorneFlake

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 14:26

      Ček da sračunam. Jen’, dva, otprilike koliko si ti igrao Company of Heroes 2, ili bilo koju drugu strategiju iz žanra koji “treba da umre i niko ne treba da igra”, provodeći godine pljujući ih, i gledajući metašitiks user skor kao mjerodavnost pored očitog botovanja.
      Iste godine koje si proveo fanbojišući za nVidiju, i pljujući AMD grafike da su slabe, da nikad neće imati grafiku kao nVidija, a evo te danas sa ubogom konzolom od 250€ sastavljenu komplet od AMD hardvera, i onesvješćuješ se po TLOU2 grafici kako izgleda bolje nego bilo koja PC igra.

    • Dr.Gamer

      @KhorneFlake, 18.07.2020 - 17:13

      Company of Heroes 2? Šta pričaš ti bre?

  • Lepoglava

    18.07.2020 - 11:24

    Da se razumijemo meni je igra TLOU2 za 10/10. Ali samo da vam plastično objasnim kako statistika funkcionira kod računanja prosjeka. Znači, ako stavimo jednu nogu u duboko zamrzavanje hladnjaka/frižidera i drugu nogu u upaljenu pecnicu na 225 celsiusa, u statističkom prosjeku nam je ugodno toplo. Tako da user score i nije neki najsretniji parametar za odredjivanje ili ocjenu osobne odnosno subjektivne preferencije. A ovo s 36 sati je ok, mišljenje je kao guzica, svatko ga ima. Zato se i zove user score (user dolazi od glagola usrati).Zivjeli

    • Bojko77

      @Lepoglava, 18.07.2020 - 12:07

      Aposlutno tvoje pravo, svatko ima pravo na svoje mišljenje i fetiše… Meni kao fanu prvog dijela, doslovno do neki dan imao sam probavne smetnje na ocjene veće od 7/10, i tu je puno puno razloga, jeftina priča, duboka ko potok toliko da mrav bi ju prošao a da se ne utopi, toliko članaka i videa u kojima se moraju svi recenzisti s visokom ocjenom pravdati i objašnjavati zašto je ustvari to igra naše generacije, što je pisac htio reč, svašta, a naveo sam da u podcastu Play, Watch, Listen glumac Troy Baker, glas za Joela, da nastavak nije uopće za fanove prvog dijela, oni su imali priču i to je bio cilj, ne igrači. Tako što ne podržavam, posebno kao fan prvog dijela, a to misle doslovno svi fanovi prvog dijela, i kao takav nemoguća je visoka ocjena jednoj igri. Ona onda je za sve, točka. Nije moguće proglasiti igru 100/100 ali nije za sve, jednostavno glupost, di je logika? Tebi se sviđa, nekom je sr*nje. Točno to što pišeš, nekom meso nekom kupus i srednje je sarma, ali ovdje uporno hoću natjerati da je jastog s kavijarom, a nije…

    • Lepoglava

      @Bojko77, 18.07.2020 - 12:22

      Zivio ti meni Ace. Al ja ti ne volim jastog s kavijarom onak mi je okus bljak. Meni ti je svinjetina bomba.Kužiš kaj hoću reći, možemo mi svi iznositi svoje mišljenje ali to je samo to.. naše mišljenje. Vele ljudi: ja sam samo iskren jer govorim to što mislim. Ne to nije iskrenost, to je samo iznosenja sadržaja njihove glave na određenu temu. Nitko ali bas nitko nije apsolutni kriterij Recenzije imaju nekakav mjerodavan faktor jer se u vecini slučajeva radi o ljudima koji to rade za zaraditi kruh svagdasnji. Ali svakako nisu niti oni apsolutni kriterij, ljudima se nesto moze svidjeti ili ne. Znaš kak u Alan Fordu veli Bob Rock cit “Naš Nosonja je najpametniji pas na svijetu, kad mu kazemo da dođe ili ne, on dođe ili ne:)

    • Bojko77

      @Lepoglava, 18.07.2020 - 13:22

      Slažem se. Mišljenje je mišljenje, ali profi recenzist bi trebao znati svoj posao i gledati širu sliku, ali kad to nije tako nego se plate recenzije na ovaj ili onaj način, ljudi p*pizde… jer na račun recenzije i odlučiš potrošiti svoj novac, koji bogami danas nije mali… I zato izuzetno poštujem ACG recenzistu na YouTube, ovjena je kupi odmah, čekaj popust ili dubok popust ili ne kupuj! I to je to, Recenzije za TOLU2 su čista sramota za mnoge koja se neče oprati još dugo, rijetki su čiste savjesti..

  • Trickster

    18.07.2020 - 12:09

    Ljudi ce popizdit kad osvoji GOTY ove godine,can’t wait 🤣🤣 ..stvarno ljudi,to je samo igra,bolje da trosite energiju i vrijeme na korisnije stvari.

  • KhorneFlake

    18.07.2020 - 12:11

    “Tada je postalo očito kako velika većina igrača uopće nije ni igrala igru koju su negativno ocijenili iz protesta.”
    Ništa o masi botova koji su spamovali desetke sa identičnim one-linerima. Valja pretpostaviti da samo većina onih koja je negativno ocjenjivala nije igrala. Pa evo Bojka živog, lik je do poslijednjeg momenta bio nahajpovan na igru, radosno listao ovdje pozitivne recenzije, i pravdao one osrednje, danas zvuči kao da je prošao kroz razvod i ostao bez doma i djece.

    • Zoran Žalac

      @KhorneFlake, 18.07.2020 - 12:21

      Ti su došli kasnije, nakon što je Sony platio tisućama ps fanova da pišu pozitivne recenzije na metacriticu. I onda je svizac zamotao čokoladu.

    • ElricX

      @KhorneFlake, 18.07.2020 - 13:02

      Bojka je udarila surova realnost.AAA igre sa 100 milijuna dolara budzetom moraju biti dobro prodavane da bi bile financijski isplative.Zato vecina novca pici u marketing.Covjek je zarizao mamac i osvijestio se.

    • Bojko77

      @ElricX, 18.07.2020 - 13:29

      Jesam… priznajem, dobio po nosu i zubima…. Nisam mogao vjerovati da TLOU svijet mogu uništiti tako lako i bez zrna časti, kad je još počelo pljuvanje po fanovima prvog dijela da smo nebitni, jer priča je bitna s porukom, ne igrači, ne svemir oko te igre, prvog dijela… Jednostavno kao da ti neko tvrdi da ne kupuj Rolls-Royce, pa današnji modeli su na razini Opela, smijao bi se, budale, koji vam je k*rac…. pa kupiš i stigne to g*vno… čudo i gotovo… bila je muka, danas se smijem tim “stručnjacima” recenzistima, svaki dan moraju ovcama objasniti kako je TLOU2 super…. lol

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 18.07.2020 - 14:06

      Ima i fanova koji su sretni i ne osjećaju se popljuvano. Čut ćeš i našeg Filipa uskoro kojemu je prvi tlou bio igra desetljeća. Inače, to su fanovi koji shvaćaju da se priče ne pišu da budu servis za fanove jer to onda nije umjetnost. Ti kao fan neke igre ničim nisi počašćen niti ti itko išta duguje.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 18.07.2020 - 14:37

      No comment, ti si zalutao profesiju….

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 18.07.2020 - 14:49

      Ok, vjeruj što hoćeš, živi u tom svom svijetu bajki gdje svatko polaže neka svoja prava na priču koju je napisao netko drugi.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 18.07.2020 - 14:59

      Ja sam krajnji kupac. I definitivno imam pravo na svoj stav kad potrošim novac na nešto, kao na stotinetisuća drugih koji su godinama čekali na nastavak i koji su širili najbolje o toj igri i stvarali tenziju koja je dovela do drugog dijela, a da ti te fanove smatraš nulom i ne vrijede ništa, tj njihovo mišljenje je nebitno, ne bi nastao serijal Diablo, Uncharted, God of War, Mass Effect, Tomb Raider, Crash Bandicoot, Metal Gear, Grand Theft Auto, The Legend of Zelda, itd, itd, itd…. da si troll, još bi shvatio… ovo je vrhunac! Jel ovo neka zaj*bancija, ili? Svašta….

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 18.07.2020 - 15:32

      Imaš pravo na svoj stav – priča ti se može sviđati i ne mora. Ali developer nema obavezu raditi priču samo kako bi se ona tebi svidjela. On je napisao tu priču, on ima pravo raditi s njom što hoće. Priču možemo suditi po nekim određenim mjerilima, i to svi imamo pravo. To što je pravo developera da radi kakvu god priču hoće, ne znači da se tu priču ne smije uopće kritizirati ako je razvučena, primjerice – što jest. Evo, možemo joj čak zamjeriti što je previše komplicirana za svoje dobro pa zbunjuje ljude koji su očekivali nešto jednostavnije. Postoje bolji i lošiji stilovi naracije. Ali ti kao kupac apsolutno ni zbog čega nisi povlašten da zaslužuješ bolji stil naracije. Jer igru nisi zaslužio – igru si kupio. Ovo što ti govoriš je drugi par cipela. Da su se stvarno htjeli posrati po fanovima mogli su to učiniti na mali milijun načina koji bi bili uvredljivi. Ovo nije uvredljivo, barem ne svima koji su voljni maknuti se od svog fandoma ili uopće nisu u tom fandomu. Mogli su primjerice napraviti priču u kojoj u jednom podrumu otkrije stroj za povratak u prošlost, ali taj stroj stvara alternativni timeline tako da je ujedno i spasio čovječanstvo i živi sretan život s Ellie. To bi meni kao fanu bila uvreda, jer bi bilo totalno suprotno i izvan svega što svijet TLOU-a predstavlja, a to je brutalni svijet u kojemu se nasilje vraća nasiljem i ima savršenog smisla da je Joela dočekalo to što ga je dočekalo. U kontekstu svijeta u kojemu se TLOU odvija, tragedija je sveprisutna i u tom tonu drugi dio nije pogriješio. Nije izdao ono što je prethodno postavio i predstavljao.

    • Bojko77

      @Zoran Žalac, 18.07.2020 - 15:44

      Dobro, nema smisla dalje… no, ako imaš 10 min:

      https://www.youtube.com/watch?v=KjH4Or3V16g&t=210s

      Nisu samo 0 i 1 u pitanju nego 9 i 10….

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 18.07.2020 - 16:09

      To su sad već neke treće rasprave. 10/10 po meni nije isto što i 100/100. A metacritic pod 100/100 uračunava i 5/5, što nije super. Ali nije na recenzentu koji da 5/5 krivica što mu Metacritic preračuna to u 100/100. I nije 5/5 recenzija FAKE kako kaže taj lik samim time što je Metacritic preračunao na 100/100. Pa jebote, ni u školi ne dobivaš odličan pet samo ako znaš savršeno. Postoji šansa da pogriješiš u nečemu i svejedno dobiješ 5/5. Zar ti stvarno moram objašnjavati to zato što si nasjeo na clickbaity video od Quarteringa koji je na toj drami zaradio? A prošao si školu i znaš što kako ide sustav ocjenjivanja? I slažem se da 100/100 za TLOU2 nije realna ocjena jer igra ima određenih manjkavosti. Nije savršena, to stoji. Niti sam joj ja dao savršenu ocjenu, to isto stoji. Alanah Pearce je to dobro objasnila – ne znači svaki 10/10 savršenu igru bez mana. Jer onda nijedna igra nikad ne bi dobila tu ocjenu. https://youtu.be/Bgg7_0rBUOA?t=181

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 18.07.2020 - 16:14

      A kad nijedna igra ne bi smjela dobiti 10/10 ili 100/100, sljedeći niži rang od toga bi bio smatran savršenim, što opet nema smisla.

    • Lazy

      @Bojko77, 18.07.2020 - 16:15

      Samo kratko, kao lik koji se kleo u prvi dio TLOU, koja mi je medju prvih top 10 ikad, mogu ti rec nakon 22 sata igranja da mi je TLOU 2 trenutno medju prvih top 5 ikad, i recenzija koju je Zoki napravio, ima mozda samo jednu gresku, a to je da joj je trebao dignuti ocjenu makar za 5 gore…pre dugo bi bilo da sad pisem sto mi je sve vaau, stoga samo toliko, ugodan dan zelim kolega 😊

    • Bojko77

      @Lazy, 19.07.2020 - 22:18

      Svakom pravo da misli što hoće, koliko je počeo izravan napad na YouTubere koji nisu dali 10/10 TLOU2: https://www.youtube.com/watch?v=7tjZPHHn2XM Možda sad i kužim Žalca, morao je kičmu sagnuti i slušati odozgora, polako po nosu dobivaju svi koji ne stavljaju TLOU2 gdje ND i Sony hoče… kritika se pljuje i banira, samo hvalospjevi, puno je tu sad igrica, a male ribice se spašavaju…. Što se mene tiče TOLU je savršen, to pišem odavno i po meni br1 igra ikad, TOLU2 je p*zdarija, nije za fanove i priča je glupa, niti osrednja, jeftina, i žele te uvjeriti u nešto što tamo nema, a sad je u tebi koliko si slab na uvjeravanja drugih da vidiš nešto što nema… nije to dobra igra osim grafike. Da smo svi isti ne bi ljudi kupovali Fiat i tvrdili da je ko japanac….

    • Lazy

      @Bojko77, 20.07.2020 - 06:53

      Ovako, ne gledam ti ja te youtubere, procitam recu na hcl ili gamespotu i to kako kad, samo okvirno da imam uvid, ne volim si spoilati nista od igre,stoga ko koga placa ne znam i nit me vriga, pogotovo za te teorije zavjere, protiv toga sam cijepljen😉E sad, ja sam fan ajmo reci, i TLOU 2 mi nije pizda*ija, nit glup, nit osrednji i niko me ne uvjerava u nista, i vjerujem da nisam slab na ta tzv uvjeravanja jer me nitko uvjerava u nista posto nisam citao rece, ja ti samo igram igru i takva mi je kako pisem/vidim, eto toliko.

    • Zoran Žalac

      @Bojko77, 20.07.2020 - 21:28

      Znači sad je Sony platio i reseteru da ih bannaju jer im se igra ne sviđa? To je neka opaka zavjera onda… Daj čovječe, razmišljaj malo svojom glavom i ne puši te drama teme tog tipa koji zarađuje na širenju tih teroja. Sony nema veze s Reseterom. I tip je optužen za zlostavljanje – ako se netko hoće ograditi od njega, to je njegov potez. Osobno mislim da su napravili glupost s tim bannovima, ali to nema apsolutno nikakve veze s igrom ni sa sonyjem ni s ičim u što ti vjeruješ. Stvarno mi je fascinantno kako ti daješ igri 7/10 ili 8/10 štoveć, meni se igra sviđa 10-20% više nego tebi i ti misliš da je mene Sony pritisnuo da ja to mislim? Žao mi te, čovječe. 🙁

    • ElricX

      @Zoran Žalac, 18.07.2020 - 17:47

      Zasto dobivam vibe da je igor izgubio bilo kakvo vlasnistvo i kontrolu nad portalom?Hoce i taj filip da za nas shiluje 2 dio igre??

  • Arthur

    18.07.2020 - 12:12

    A mislim ovo je opet realna stvar. Ne možeš steći dojam o igri i dati ocjenu u prvih par sati igranja ili pak gledanja te igre. Ovako nakon 36 sati opet možeš steći dojmove što se tiče tehničkoga dijela i kontrola igre pa i dijela priče. Naravno neće to donijeti neku promjenu ali će vjerojatno donijeti neku minimalnu promjenu. Naravno last of us 2 nije prošao dobro i svi znamo razloge. Odgledao sam ga cijeloga tako da vidim da li je hate opravdan. I mogu reći da jednim dijelom je ali opet ne u tolikoj mjeri koliko ljudi pljuju po njemu. Meni se isto tako nisu svidjele stvari zbog koje je igra dobila hate, ali pričaju već o nastavku. Samo ne znam kako će on proći s obzirom kakav je fijasko nastao od ovoga dijela. Ako stvarno bude nastavka trebaju napraviti čudo od igre da se publika vrati.

  • Dr.Gamer

    18.07.2020 - 12:43

    Nije problem što su idioti davali 0 iste minute iz nekog hira. Problem je što su isti to radili bez i da imaju i igru i konzolu! Izuzetno dobar potez mada su trebali ovu mogućnost skroz ukinuti. Da igre recenziraju profesionalci a ne duduci

    • xx1111

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 13:15

      Ljubomorni PC igrači svakoj sony ekskluzivi daju ocjenu 0/10 zato jer je PC zakržljao

    • Dr.Gamer

      @xx1111, 18.07.2020 - 13:29

      To i jeste poenta svega. Ne daju 0 ili ne kažu Last of Us je loš jer im je stvarno loš. Nego zato jer nemaju i ne mogu priuštiti sebi konzolu i igru od 60 evra. A još im je veća muka jer svom društvu e mogu pokazati najljepšu igru današnjice u pokretu. Jer njihov RGB komp sa grafičkom od 8GB i 32GB DDR 4 nema opciju da je ookrene hahaah. Onda crkoše od zavisti pa pljuju po portalima. Nemam ni ja Nintendo pa ne kažem Zepda dječija igra ili Mario. Kada se pomire da SONY domknira kvalitetom i da ima najbolje igre onda će nestati ovakvih komentara. Do tada samo im se šprdati 😂

    • Petar Marjolovic

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 15:38

      Na pcu se može igrat tlou2 i to besplatno, kako nemaju novca za PS4 ako govoriš da treba 3000 dolara komp da bude dobar kao 500 dolara ps4? Koliko će ti koštati 8k 120 fps televizor za ps5? Lijepša grafika? Imate rtx tehnologiju vidim, jedva čekaš da pokreneš microsoft flight simumator na ultra sa svojim 7 godina starim hardwerom?

    • Dr.Gamer

      @Petar Marjolovic, 19.07.2020 - 00:54

      Ko ima 3000 dolara za komp ima i PS pored to je sigurno. Poenta je što vas 90% nema pa plače. Da da. Last of Us 2 možeš igrati na PCu, ali u kurcu. U stvari postoje dva servisa za igra je te igre na PCu. Prvi je Youtube drugi je kad se naduvaš hahaha. Flight Simulator? Je li to ona igra što u traileru izgleda kao next gen a u realnosti ima 10 aviona i 5 aerodroma lol. I što izgleda kao kur*c napram svega što su šminkali i prikazvali. Tačnije gdje to izvuče. Ko još poredi taj krs i igru decenije!

    • personauser

      @xx1111, 18.07.2020 - 14:35

      Ne pricaj bedastoce da je PC zakrzljao

    • Arthur

      @xx1111, 18.07.2020 - 14:52

      Mislim ne sjećam se kada je pc zadnji put imao brutalnu story igru (naravno da imaju ali se ne sjećam zadnje). Ne računam igre kao far cry, bioshock, gta i ostale jer su one na više platformi. Mislim priča last of us 2 nije prošla najbolje. Odgledao sam cijelu igru i zasmetale su mi ste stvari koje su mnogima zasmetale. Naravno igra je daleko od smeća, a i daleko od klasika. Cijeli tehnički dio igre je doveden do savršenstva. Priča mi nije najbolje sjela zbog drugog glavnog lika koji je imao brutalan motiv i back-story a okarakteriziran tako loše da mi je bio više dosadan nego mrzak zbog onoga što je napravio. Meni je igra 6/10. Igra bi bila 8/10 da nije nastavak na last of us serijal. Da su drugi likovi a ista radnja ja mislim da bi ocjena bila bolja. Šteta ovo sam čekao od prvog dana.

    • Smike

      @Arthur, 18.07.2020 - 17:38

      Odgledao hahah hahah hahah hahah hahah, pa takvi kao ti i seru o play igrama, odgledao hahah

    • Dr.Gamer

      @Smike, 19.07.2020 - 01:01

      Pa dobro, šta se može, čovjek gleda igre 😂. Nadam se da ne igra filmove hahaah. Ima ih ovde koliko hoćeš koji ne igraju nego samo gledaju i seru

    • Arthur

      @Smike, 20.07.2020 - 11:51

      Mislim nije da serem o igri nego dajem svoje mišljenje o priči koja nije baš dobro prošla. Ja ću opet kupiti igru jer volim last of us ali mi to neće promjeniti mišljenje o priči. Last of us je meni remek djelo i to se nikada neće promjeniti. Priča, likovi, atmosfera je savršena. Uncharted 4 je također vrhunaka igra s odličnim ocjenama.
      Horizon zero dawn i spider-man su odlične igre i jedva čekam njihove nastavke.

      Kako je god of war dobro prošao a ima vrlo jednostavan cil, prosuti majčin pepeo na vrhu planine. I tu ubace stotinu likova i brutalnih lokacija od kojih zastaje dah. A da i spomenemo prošlost koja je sustigla kraitosa na njegovom i sinovom putovanju. A i njihovo zbližavanje je jednostavno savršeno.

      Ne pljujem ps psu niti po igrama jer sam ps fanboy ali ako igra nema dobru priču jednostavno nema. Nije mi lako priznati jer sam last of us 1 nahvalio i predlagao kome sam god stigao i uvijek kažem da mi je to jedna pd najdražih priča općenito. Jednostavno mi je sve u vezi nje savršeno leglo ali po pitanju dvice ni upola kao prvi dio.

      SPOILERI
      Jednostavno joelova smrt je izvedena pre lijeno i ubrzano, abby je katastrofalno okarakterizirana a ima odličan back-story i motiv kroz priču kojega svi razumijemo ali je opet mrzimo. I onda na kraju ellie predstave kao negativca a abby kao pozitivca. I još s abby igramo skoro pola igre a to nitko nije želio. A da ne spominjem silne trailere gdje su nas mamili da će to biti još jedna avantura ellie i joela i na kraju bude nešto stoto.

      Mislim oni su željeli prikazati obe strane priče te da nijedna ne mora nužno biti ni dobra ni loša ili da je ona koja je na prvi pogled loša možda čak ni nije loša ili obratno. I na kraju ima tu neku poruku da osveta nije ok. Da se razumijemo oni su imali dobar plan ali lošu realizaciju sadržaja.

      Shvaćam da si fan last of us serijala, hej i ja sam. Imam fizičku kopiju prvog dijela i u njemu je uključen left behind dlc i to je savršenstvo većini koji su igrali igru. Ja sam je 2 puta pogledao pa opet sam je uzeo jer vrijedi novaca.

      Jednostavno sam na lraju igre imao osjećaj kao da je bila choice tipe igra i da se osoba koja je igrala izabirala samo loše izbore.

      Poštujem one kojima je legla priča i ja sam silno želio da ži se svidi pa sam je i više puta pogledao. Ali jednostavno nije. Ali ću joj opet dati šansu i odigrati da imam puni utisak.

    • GTA222

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 13:32

      E al pazi sad u 99% slučajeva kada izađe igra koja je PlayStation Eskluziva User score i Meta score budu isti eventualno se razlikuju u koju decimalu, The Last of Us 2 potpuna suprotnost, Meta Score 94 a User Score 5.5 meni tu nešta smrdi, a sad što ti dižeš Sony u nebesa tvoj problem i tu ne mogu ništa, a sad me ispričaj odoh igrat The Last of Us na dobroj staroj PS Trici.

    • Dr.Gamer

      @GTA222, 19.07.2020 - 01:07

      Kladim se da imaš i PS2 haahah

    • GTA222

      @Dr.Gamer, 19.07.2020 - 10:40

      Imam, imam i Nintendo wii, šta ćemo sad?

    • Arthur

      @Dr.Gamer, 18.07.2020 - 14:46

      Trebaju pokušati napraviti mehaniku kao što ima steam. Ako imaš igru možeš joj dati review. Da napraviš metascore profil i povežeš s profilom steama, ps4, xbox… I vide imaš igru, imaš je pravo ocijeniti. Ja sam last of us 2 pogledao i mišljenje o priči mi je ok. Gameplay, mehanike, grafika i atmosfera su dovedeni do savršenstva. Ali opet ću igru jednog dana uzeti i sam isprobati kakav je osjećaj.

  • Dick Johnson

    18.07.2020 - 12:52

    “Drugovi mi jesno za demokratiju, ali ne da svako prica sta hoce”.
    Pervan

    • NiKra95

      @Dick Johnson, 18.07.2020 - 13:50

      Samo što demokracija definira državno uređenje, a uređenje nekog privatnog web servisa definira osoba ili kompanija koja stoji iza njega.

      Meni je neshvatljivo da osobe koje se klanjaju neoliberalizmu uglavnom najviše se osjećaju uvrijeđenim i ugroženim kad neka privatna kompanija uređuje njen proizvod kako joj je po volji i onda bi da država (vidi ironije) intervenira u tome.

  • TITANXIS

    18.07.2020 - 13:25

    Ne morate uopće igrati neku igru da bi joj dali ocjenu. Dovoljno ju je pogledati dobrim djelom na YT i vidjeti kakva je. Današnje igre su poput filmova s tim da vi odlučujete kako ćete odigrati scenarijski dio. Nisu to više videoigre koje u sebi imaju punokrvni smisao videoigara. Taj smisao se gubi. Dovoljno je to što uopće komentiramo neku igru. Nekad smo igrali ili ne igrali neku igru i ni na kraj pameti nam nije bilo da joj damo neki sud. Zabava je onako ili onako bila zagarantirana. Ja bih onemogućio skroz to korisničko komentiranje i ocjenjivanje ne samo u svijetu gejminga nego općenito na svim portalima jer to nema smisla. Samo se stvara konfuzija i razdor među ljudima.

    • Smike

      @TITANXIS, 18.07.2020 - 17:41

      Jesi ti ozbiljan, Boga mi te pitam iskreno. Igrati i gledati isto, to je Kao guziti i gledati pornice isto.

    • TITANXIS

      @Smike, 18.07.2020 - 17:53

      Ako si bio sarkastičan onda OK, ali ako nisi onda evo ti odgovora. A tko je napisao da je isto? Naravno da je bolje igru igrati nego gledati nečiji “walkthrough”. Napisao sam da igru možeš ocijeniti i na temelju gledanja i da nije potrebno ju zato igrati da bi znao kakva je.

  • lukakeanu

    18.07.2020 - 15:49

    Podrzavam. 90% ocijena za Part II su bile u prvih 6 sati od izlaska igre (nedovoljno za proc cijelu igru) a skoro sve su bile 0/10 sa komentarom: game sucks….balavci koji nisu ni igrali igricu daju lose ocijene jer im je ego povrijeden jer njihov najdrazi izmisljeni nestvarni lik je ubijen….buhuuhuhhu

  • kebbab

    18.07.2020 - 15:55

    Ja bi dao kodove u kutije tako da može ocenjivati samo onaj ko je kupijo igru.

  • Emperor Ghaleon

    18.07.2020 - 16:12

    Review bombing postoji otkad je Metacritica. Uvijek je bilo “u redu”, ali sad odjednom nije. To je i budali jasno kako je Sony imao prste u svemu. Nakon curenja priče na net, jadanja ND radnika na teške uvjete, Neilovog meltdowna na Twitteru i obračunavanja sa hejterima, te prodajnog faila u Japanu gdje se igra poklanjala svakome tko kupi 3 bilo koje igre, bilo je samo pitanje da li se mogu još gore srozati. Eto nam odgovora.

    • Arthur

      @Emperor Ghaleon, 20.07.2020 - 19:27

      Naravno da postoji i po meni nikada nije bilo u redu. Ja sam last of us 2 odgledao u cjelosti i to mi daje pravo kritizirati priču, likove, radnju… Meni se recimo priča nije svidjela ali sam je bez obzira na sve spoilere i negativnosti pogledao a bome ću je i odigrati. Dosta ih je spomenulo da ne možeš imati zaključak na temelju par spoilera i to je dijelom točno. Ali ovo su bili veliki spoileri koji su pošteno oštetili NG. Može neki film imati najbolju ocjenu a meni se nw svidjeti ili pak obratno. Ukusi su različiti i to je dobra stvar, ali ne možeš popljuvati priču igre ili filma ako nemaš uvid na cjelokupni sadržaj. To je neko mojr mišljenje svega toga. Odgledaj priču ili još bolje odigraj pa davaj mišljrnje kakvo god samo da bude valjano jer one što su dali 1 ili 0 a da nisu visjeli cijelu priču njihovu ocjenu ne shvaćam ozbiljno.

  • darkness666

    18.07.2020 - 21:59

    Mislim da je jako glupavo od metacritica da ne uvazava misljenje 150 000 ljudi i dovodi u pitanje njihove motive..
    Ponekad me “strucnost” u ocijenjivanju igara vecine gaming portala jako brine..

    • Zoran Žalac

      @darkness666, 19.07.2020 - 11:09

      Review bombing nije rješenje… za ništa. Ako ti se nešto ne sviđa, glasaš novčanikom pa ne kupiš. Tako je za većinu stvari. Ako mi se neki auto ne sviđa, ne idem po auto salonu derati se ne sviđa mi se smjer kojim su krenuli u dizajnu tog automobila. Pogotovo ako je to nešto što volim i u interesu mi je da bude bolje. Uvijek se može pisati developeru izravno, komunicirati na službenim forumima, službenom redditu, Discord serverima i sl. I pod tim mislim na kulturno izražavanje, civilizirano i argumentirano objasniti zašto smatraš da ne valja. A ne game not good 0/10. Takav input apsolutno nikom ne koristi. Niti će od toga išta biti bolje.

  • Demon90

    19.07.2020 - 02:32

    Meni bi bilo sasvim super da sve platforme i stranice za ocjenu traže račun na kojemu posjedujes igru prije nego što eto odlučiš ocjeniti nešto što nisi ni odigrao niti posjedujes. Čini mi se da steam zapravo traži igru na računu da bi je mogao ocijeniti.

  • Mah

    19.07.2020 - 15:20

    Najbolje bi bilo da zabrane kupovinu igre bez da si prošao njen demo. Kupiš demo za siću i onda ako se odlučiš kupiti cijelu igru ti smanje cijenu za iznos demoa. Eto problem riješen nema više potrebe za recenzijama niti recenzentima

    • Mah

      @Mah, 19.07.2020 - 16:27

      Uuu ili svi dobe 3h s igrom, kao što sad novinari dobivaju, pa se onda odluče dali žele kupiti

    • Bojko77

      @Mah, 19.07.2020 - 22:19

      Demo bi trebao biti besplatan, pa onda ti odlučiš, neki to rade i danas…

    • Petar Marjolovic

      @Mah, 19.07.2020 - 23:29

      Ili umjesto da potrošiš 3 sata igrajuči igru, pročitaš recenziju za 5 minuta?

    • Mah

      @Petar Marjolovic, 20.07.2020 - 12:59

      Ali barem znaš da ti se igra sviđa ili ne sviđa jer si ju ti probao, a nisi morao za to izdvojiti 60€. U recenziji može svašta pisati, ali tko stvarno određuje dali ti je igra dobra ili ne? Ti.

  • moordrak

    20.07.2020 - 01:17

    Ne mogu ne primjetiti kako Zoran svako malo podbode ekipu sa ovako nekom sitnicom vezanom uz TLOU2…. Nego Metacritic. Željeli mi to priznati ili ne, ipak se radi o vrlo moćnom alatu koji može znatno utjecati na prodaju nekog proizvoda. Ako nešto ne valja i ja imam potrebu to negdje reći, ništa me neće spriječiti u tome. Problem Metacrtica je zlouporaba mehanizma ocjenjivanja. Očito ovakav model kakav oni imaju više ne funkcionira. Realna ocjena će kad tad isplivati, možda tek mjesecima nakon izlaska nekog uratka. Obično nemam volje čekati tako dugo. Dobra stvar u svemu ovome je što je netko u Metacrticu prepoznao problem. Možda ćemo u budućnosti dobiti neki pravedniji sustav ocjenjivanja, no ovo mi samo izgleda kao gašenje vatre ne pravo rješenje.

  • Fenner

    20.07.2020 - 07:49

    Fascinantno TLOU2 najomraženija (možda i najgora) igra sa najboljom prodajom trenutno. Ali ne čudi me s obzirom kakva se kampanja vodila od Sony-a i ND što se ove igre tiče. Fuj….

  • SanKa

    20.07.2020 - 10:34

    jebeno mi je kako treba”cooldown period” za krajnje korisnike, ali zato portali za koje je dokazano da su primali mito za dobre ocjene, popust smećarskog IGN-a bez beda ocjenjuje igre i dalje, te se nalazi na metacriticu

  • Kveki

    21.07.2020 - 07:58

    Ovo je na tragu logike; “Ljudi ponistavaju glasacke listice, ajmo ukinut demokraciju.” Radim u software kompaniji, upravo smo izbacili veliki update s hrpom pozitivnog i hrpom negativnog feedbacka. Dosta petica na app storeu, ali isto tako i dosta jedinica zbog pizdarija poput manjka nekog filtera. I nasi korisnici imaju to pravo, zasto nam nebi dali lose ocijene da poboljsamo proizvod kako bi ga prilagodili njihovim potrebama i zeljama? Igre su proizvod, rade se da bi se prodale. User feedback putem losih ocijena je super alat da se pokaze nezadovoljstvo i zelja za promjenom. Ako je igra remek djelo, onda ce pozitiva na duljem roku nadvladat negativu. To je car statistike i velikih brojeva, a ako im probleme, kao sto realno svaki Naughty dog naslov ima (pisanje ilu gameplay, ovisi koga se pita), onda ce ti problemi izaci na vidjelo. A ako se izvlace na foru umjetnosti, ni Van Gogh nije bio cijenjen u svoje doba. Umjetnost se ne radi za petice, vec da bi se ljudi izrazili. Tu nema prostora za raspravu o ocijenama.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?